вторник, 30 юни 2009 г.

Супа от червена леща


През зимата приготвям една френска яхния от леща, кисната в червно вино, с пушени гърди, лук и картофи – удоволствие за небцето : ) Лятото обаче е сезона на леката червена леща, която увира докато се обърнеш . Дълго търсих рецепта за лещата, която сервират в турските ресторанти. Намерих я ето тук. Изменила съм я леко и съм я нагодила към нашия вкус:
2 ч.ч. червена леща
2 малки глави кромид лук
1 скилидка чесън
1 к.ч. булгур
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пиперково пюре
около 3 литра вода
масло
мента, джоджен, чубрица, черен и червен пипер
Първо се сварява лещата, задно с лука и чесъна. Добавят се булгура и пюретата и се варят до готовност. Накрая се добавят черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване Ментата, джоджена, чубрицата и червения пипер /разтворен в малко студена вода/ и малко масълце и се слагат на края. Много е вкусна и лека, прекрасна е и студена.

понеделник, 29 юни 2009 г.

Зеленчуци, който не яде...


Обичам лятото заради изобилието от пресни зеленчуци. Супи, дипове, салати... Хиляди варианти и комбинации. Най-лесно, но много вкусно е просто да мушна в гореща фурна зеленчуците, поръсени с магданоз и копър и напръскани с малко зехтин. Като тези : ) Нарязвам на шайби 3 малки патладжанчета, заливам ги с подсолена вода, за да пуснат горчивия си сок и ги оставям така за половин час, след това отцеждам добре. Подреждам ги в леко намаслена тавичка, върху тях поръсвам магданоз, копър и леко напръсквам зехтин. След това един ред от 3 малки тиквички, също нарязани на шайби. Пак магданоз и копър, малко сол и зехтин. Следват две чушки и два домата – по същия начин. Пека до готовност. Може да се консумира като салата, гарнитура, с препечен хляб.

неделя, 28 юни 2009 г.

Една „Маргарита”, моля!!!




Тази година класическата пица „Маргарита” – един от символите на Италия, става на 120 години. Според най-известната история през 1889 г. кралица Маргарита Савойска, съпруга на крал Умберто Първи, пожелала да опита неаполитанската пица, която до тогава била храна на бедните. Рафаеле Еспозито приготвил в пицарията си три различни вида специално за кралицата, две традиционни и една специално за случая. Специалната пица била в цветовете на италианското знаме – червени домати, зелен босилек и бяла моцарела. Именно тази пица се харесала най-много на кралицата, която предприемчивия Еспозито по-късно нарекъл „Маргарита”.
Когато приготвям тесто за пица, използвам най-често тази рецепта, но във всякакви варианти – ползвам типово и пълнозърнесто брашно, вместо вода – айрян, прясно мляко или бира. Винаги се получава много вкусно, но блатът трябва да бъде разточен много тънко /обичаме я хрупкава/, а за разточването и набрашняването на тавичката ползвам царевично брашно. В този случай го намазах съвсем леко /даже прозрачно/ с доматено пюре, от горе подредих много тънко нарязаните доматчета, върху тях моцарелата и босилекът. Винаги пека във фурна, която е нагрявала поне 20 минути на 250-275 градуса. Дали е кралска тази пица не знам : ), но вкусът й е божествен.

Многозърнести блокчета








Ядките и семената са особено полезна храна. В тези многозърнести блокчета съм сложила:
Орехи – богати на витамините В1, В6, В9 и Е, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод;
Бадеми – съдържат витамини В1, В2, В9 иЕ, калций, желязо, магнезий и цинк;
Тиквено семе – съдържа линолеова киселина, фитостерин, витамин Е и селен;
Слънчогледово семе – добър източник на фосфор и калий, калций и желязо;
Кокосови стърготини – кокосът е богат на витамини от групата В, витамин С и Е, калий, калций, магнезий
Овесени ядки – витамини от В групата и витамин К, желязо, цинк, магнезий, хром, молибден
Стафиди – витамин В8 и Цинк
И още – меласа, мед, малко тръстикова захар и канела. Меласата е изключително богата на желязо. Вариантите за тези домашни корнита са безброй, колкото са комбинациите между всевъзможните видове ядки, семена и сушени плодове. Аз просто отворих кухненския си шкаф и извадих всички отворени вече пакетчета : ) Подобни рецепти: тук и тук. Сусамените квадрати на Йоана също са много добри, хапнахме си ги с наслада и без опасност за зъбите ни. Количествата за моите блокчета са:
1 ч.ч. /от 240 мл./ орехи – нарязани не много на ситно
½ ч.ч. нарязани бадеми
50 гр.кокосови стърготини
½ ч.ч. слънчогледови семки
¼ ч.ч. тиквени семки
1 ч.ч. мюсли или овесени ядки с малко стафиди
3 с.л. мед
2 с.л. меласа
¼ ч.ч. тръстикова захар
щипка сол
½ ч.л. канела

Орехите, бадемите, кокосовите стърготини, слънчогледовите и тиквените семки се запичат в сух тефлонов тиган до порозовяване на кокоса. Слагат се в купа и се смесват с мюслито /овесените ядки със стафиди/, добавя се канелата и солта. В малка тенджерка на умерен котлон се нагряват захарта, меда и меласата. Сместа се довежда до кипване, оставете да поври 2-3 минути. Сухата смес се залива с топлия сироп, разбърква се и се омесва добре до хомогенизиране. Сместа се насипва в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене, разстила се и се пресова с малка дъска или дървена шпатула. Работи се бързо. След пълното охлаждане се реже на правоъгълници или квадрати. Съхраняват се в хладилник в плътно затворена кутия.
Това е прекрасна и пълноценна закуска.

сряда, 24 юни 2009 г.

Черешова торта




В къщи не сме много по тортите. Но миналата седмица видях снимка на шварцвалдска черешова торта и от тогава мира нямам. Какаови блатове, сметанов крем и чудни червени черешки : ) В понеделник, прибирайки се от тридневката ни в Обзор, купихме от крайпътни продавачи разни неща, измежду които и 3 кг. череши. Кой купува череши от Сливен, когато има възможност да купува кюстендилски? На вид и аромат много добре, но на вкус : ( И ... това беше достатъчна причина да се захвана с тортата. Намерих към 50 рецепти, спрях се на тази, но пак не направих тортата по нея. Нямах достатъчно време да изпълня всички детайли, с ронливата подложка и с черешовия пълнеж, но пък смятам че пак се получи добре. Необходим е около 1 кг. череши, които измити, почистени и обезкостени се засипват с 3 с.л. лъжици захар и се оставят на хладно място до разтопяване на захарта. Черешите се слагат на умерен котлон и сместа се довежда до кипване, варят се около 7-8 минути, сиропа се прецежда и се отделя.
Продукти за тортата:
За блата:
6 белтъка
6 жълтъка
120 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. пшенично нишесте
60 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
6 с.л. черешов сок

Жълтъците се разбиват със 60 гр.захар и черешовия сок до побеляване. С останалата захар белтъците се разбиват на твърд сняг. Белтъчната смес се прибавя към жълтъците, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Прибавят се и заедно пресятите брашно, нишесте, какао, ванилия и бакпулвер. Пече се на предварително загрята на 180-200 градуса фурна около половин час. Разрязва се на три части.

За крема:
800 гр. заквасена сметана
1 бр. суха сметана
1 фиксатор за сметана
50 гр. черен шоколад за украса

За сиропиране на блатовете смесете 2 с.л. ром с 5-6 с.л. от черешовия сироп.


Заквасената сметана се разбива заедно със сухата и с фиксатора с миксер, първоначално на ниска скорост, а след това на по-висока.

Сглобяване на тортата:

В тортена чиния се слага първия блат, сиропира се с прготвения сироп. Върху него се разстила около 1/3 от сметановия крем, покрива се с череши. С втория блат постъпваме по същия начин. Третия блат се сиропира, намазва се с крем, тортата се намазва и от страни. Украсява се с шоколадови стърготини и няколко череши.

вторник, 23 юни 2009 г.

Празнична пита





Тази рецепта е от форума на Гответе с мен. За съжаление съм я преписала без да отбележа на кого е. Моля автора на рецептата да ме извини, че не го посочвам. Рецептата е страхотна и безотказна. Няма случай да съм я правила и питата да не е била върховна. Необходимите продукти са:
300 мл. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пак. свежа мая
3 яйца и 1 жълтък
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг. брашно
още малко мазнина за мазане на корите

Важно условие, е всички продукти да са стояли поне един час на стайна температура. Маята се натрошва в половината от прясното мляко /предварително леко затоплено/ с щипка захар и малко брашно и се оставя на страни докато шупне. Брашното се пресява в тава / аз предпочитам голяма и дълбока тенджера/. От всички продукти заедно с маята се замесва меко тесто. Меси се около 15 мин. след това се удря в плота 100 пъти, оставя се да втаса за 15 мин., пак се меси и пак се удря 100 пъти. Оставя се да втаса за около 30 минути /трябва да е удвоило обема си/. Тестото се премесва и се разделя на 3 топки. Всяка топка се разточва на не много дебела кора /примерно диаметър 26-30 см./. Корите се налагат една върху друга, като между тях се маже с мазнина. Режат се по диаметър на 16 парчета. Всяко парче се завива от широката към тясната част. Парчетата се поставят изправени в предварително намаслена и набрашнена дълбока тава. Мажат се с олио и отново се оставят да втасат за 30 минути. Преди да сложите питата в предварително загрята на 200 градуса фурна я намажете с жълтък, разбит с няколко капки вода или зехтин. Проверява се дали е изпечена с шиш.
Последната снимка е малко оff : ) но това са ми първите морски снимки тази година : )

вторник, 16 юни 2009 г.

Орехово сладоледено кисело мляко


Тези дни уеб пространството е обхванато от истинска сладоледена мания. Какво пък лято е. Преди да започна да се замислям с какво точно се храня, ядях сладолед почти всеки ден. Когато живеех с родителите си го приготвях от готовите сладоледени смеси и прибавях жълтък и белтък разбити по отделно, но тогава имаше пресни яйца от село. Сега пазара е буквално засипан от стотици марки сладолед. Има един орехов на Лангнезе, при който не мисля за Е-тата, просто му се наслаждавам... божествен е. Не че в сладкарската сметана няма Е-та. Трудно се живее без сладката отрова на цивилизацията :) В чест на любимия ми орехов сладолед е това сладоледено мляко. Необходимите продукти са:
200 мл. сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко – 3.6 % масленост
1 малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. /от 200 мл./ смлени орехи
2 с.л. мед
няколко капки лимон

Сладкарската смета се разбива с миксер на твърд сняг. Заквасената сметана и киселото мляко се разбиват много добре с капките лимон – сместа трябва да е гладка, без бучици. Смлените орехи се запичат леко предварително в сух тефлонов тиган – отстранете от огъня веднага след като пуснат аромата си, охладете. Орехите и меда се добавят към киселото мляко и заквасената сметана, разбъркват се. След това лъжица по лъжица се прибавя сладкарската сметана. През цялото време разбъркваме с миксер на бавна скорост. Сместа трябва да е хомогенна. Насипваме в кутия и замразяваме. Преди да поднесете, извадете в хладилника за 30 минути.

понеделник, 15 юни 2009 г.

Боженците




В Балкана, в една вълшебна гора близо до Габрово се е скрило приказното селце Боженци. Легендата разказва, че в последните дни на Второто Българско Царство, когато земите ни почти били завзети от османскита пълчища, търновската болярка Божана заедно със синовете си потърсила спасение и закрила в Балкана. Първоначално семейството се установява в местността Шумата, между сегашните села Раданица и Боженци, а по-късно се местят при планинските потоци, където е днешното село Боженци. Търговията е била основния поминък на боженчани и малко по-малко селото се превръща във важно търговско средище през Възраждането. Интересно е че в смутните времена на турското робство селото не е опожарявано – богатите боженчани се откупвали, думата им се уважавала и дори им позволили да си построят камбанария на черквата. Нечувано за онези времена ... сещам се за една поговорка – „Интереса клати феса” :)
Боженците е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964г. и е част от обектите на ЮНЕСКО. Възрожденската артхитектура е напълно запазена, повечето къщи са на два ката с чардаци и покриви от каменни плочи, улиците – изцяло калдъръмени. Повече информация за Боженци тук.

За това място се сетих преди около половин час, когато случайно пред погледа ми попадна една снимка от там. Сетих се за блажената тишина и спкойствието, което ми донесе Боженци – някъде по това време, но миналата година. Свежестта на гората след внезапно падналия пролетен дъжд. Криволичещия зелен път, който те увлича. Истинската тъмнина нощем, несмущавана от градските светлини. Времето е спряло...

неделя, 14 юни 2009 г.

Орехови бисквити





Продукти:
2 ч.ч. /от 200 мл./ брашно тип 700
½ ч.ч. кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
2 с.л. прясно мляко
100 гр. меко масло
1 ч.ч. смлени орехи
щипка сол

От брашното, захарта, яйцето, рома, млякото, маслото и солта се замества меко и лепкаво тесто. В края на месенето се добавят и орехите. Може да се наложи да добавите още малко брашно, ако тестото е прекалено лепкаво или малко мляко, ако е много твърдо. Оставете за 1/2 час в хладилник. След това с навлажнени ръце късайте топчета от сместа, които подреждате в застлана с пекарска хартия тава. Притиснете всяко топче леко с вилица. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лекото покафеняване на крайчетата.

Пъстра пуешка супа


Продукти:
1 долно пуешко бутче
1 голям морков
1 домат
1 зелена чушка
1 малка консерва грах
½ консерва царевица
1 ч.ч. картофено пюре
около 2 л. вода
босилек
сол

Пуешкото бутче се сварява и обезкостява, месото се нарязва на парчета. Бульона се прецежда и отново се слага да заври. Когато кипне към него се добавя моркова, нарязан на кръгчета и след това на половинки. След 5-6 минути се добавя наситнената чушка и много фино пасираното картофено пюре /без бучици/. След още 5-6 минути се добавя и свареното месо и настъргания на ренде домат. Проверявам дали зеленчуците са сварили, и ако да добавям царевицата и граха. Изключвам котлона. Добавям ситно нарязан пресен босилек и сол на вкус.

Панкейкс с ягодов сос







Отдавна имах намерение да консервирам по някакъв начин ягоди. Задачата обаче се усложнява от нежеланието ми да използвам бяла захар /както и всякакви напълно рафинирани продукти/ в кухнята си. Не харесвам и подсладителите, готовите продукти за консервиране също. Масовите сладка и конфитюри нямат нищо общо с плодовете. Купувам конфитюри на една френска фирма – без захар и консерванти, но цената за бурканче от 250 гр. е доста кисела :) И така: в петък вечер в хладилника ми има 3 килограма ягоди. В събота след обяд, след като съм се информирала за всички възможни варианти за консервиране на ягоди и съм обединила няколко, вече съм се сдобила с фруктова захар. В голяма тенджера слагам измитите и почистени ягоди, от които съм отстранила всички загнили плодчета, и ги засипвам с ½ кг. фруктова захар. Оставям на хладно място докато захарта се разтопи. Разбърквам от време на време. Ягодите пускат невероятен сироп. Изкушението да си заседна над тенджерата с една голяма лъжица беше много силно – но устоях :) Сместа се сварява на умерен огън за около 20 минути. Пяната се отстранява с решетеста лъжица. Пет минути преди да свалите от огъня добавете 2 ч.л. лимонена киселина. Веднага насипете в сухи бурканчета, затворете капачките и обърнете върху кърпа за пет минути. Много внимателно – изгорих се лошо и цяла вечер стоях с пръст в чаша кисело мляко, но не ми се вдигна мехур и сега на ме боли. Общо взето експеримента ми приключи добре, бурканчета са създали вакум, до колко ще бъде траен този ягодов сос се съмнявам, че ще разбера, защото едва ли ще оцелее до зимата :) - цвета и аромата на ягодите са иделно запазени, не е сладък, така че е перфектно допълнение към сладоледи, кремове и торти.
Тази сутрин не се сдържах и отворих едно малко бурканче :) за панкейкчетата ми.
За 4 бр. необходимите продукти са:
1 яйце
1 к.ч. прясно мляко
1 к.ч. брашно тип 700
щипка сол
¼ ч.л. бакпулвер
малко масълце за тигана.
Сега изчезвам. В късния следобяд съм замислила едни орехови бисквити :)

сряда, 10 юни 2009 г.

Тиквички с гъби на фурна




Необходими продукти:
500 гр. тиквички
250 гр. гъби печурки
моцарела
копър
черен пипер
малко мазнина
сол

Тиквичките се обелват и настъргват на едро ренде, слагат се в нагорещен тиган със съвсем малко мазнина за около 15 минути на умерен огън. Разбъркват се редовно. Подправят се с копър и сол на вкус. Гъбите се режат на много тънки филийки и се повтаря процедурата с тиквичките – в нагорещен тиган с малко мазнина. Подправят се с черен пипер.
Тиквичките се разпределят на дъното на малка тавичка /предварително леко намаслена и поръсена с царевично брашно/ или в мъфинени форми /6 бр. са достатъчни/, върху тях се слагат гъбите. Цялата смес се покрива с парченца моцарела. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.

неделя, 7 юни 2009 г.

Многозърнести багети




Продукти:
2 ч.ч. типово брашно /от 200 мл./
2 ч.ч. брашно грахам
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол – пълна
1 ч.л. мед
2 с.л. счукано ленено семе
2 с.л. счукано тиквено семе
2 с.л. слънчогледово семе
180 мл. кисело мляко, разбито с топла вода до получаването на около 300 мл. айрян
4 с.л. зехтин.

От брашното, маята, солта, айряна и меда се замесва лепкаво тесто, добавят се семената и се меси до хомегенизиране на тестото. Може да се наложи добавяне на още малко брашно. Полученото тесто не е нито меко, нито твърдо. Покрива се в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Оформят се багети, тавата се покрива за 20 минути, мажат се с прясно мляко и се пекат в предварително загрята фурна 10 минути на 220 градуса, след това на 190 градуса.

Постни черешови мъфини







Продукти:
300 грама череши
1 ч.ч. гореща вода
2 ч.ч. типово брашно
½ ч.ч. кафява захар
5 с.л. царевично олио
1 с.л. мед
2 с.л. кокосови стърготини
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. бакпулвер
2 прахчета ванилия
2-3 капки ромова есенция

В купа се смесват брашното, содата, бакпулвера, ванилията и кокосовите стърготини. Захарта, олиото, меда и ромовата есенция се прибавят към горещата вода и се разбиват добре – до разтопяване на захарта. Мокрите съставки се добавят към сухите и се разбъркват с лъжица до хомогенизиране на сместа. Разпределя се в намаслени и набрашнени форми за мъфини, като се запълват на половина. Върху сместа се поставят почистените от костилките и нарязани на четвъртинки череши. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

събота, 6 юни 2009 г.

Аламинут „Коко”


Наистина ще послушам Мими и ще направя секция за специалитетите на съпруга си. Той готви с размах и удоволствие, а приготвените от него ястия са винаги много вкусни. Това е идеята му за оползотворяване на останалата след гости в къщи храна:

2 зелени печени чушки
½ глава кромид лук
3 изпечени на скара кюфтета
2 големи гриловани гъби печурки
1 парче наденица грилована
5-6 картофа /печени на фурна с малко масло/
100 мл. доматен сос
1 с.л. соев сос
½ ч.л. мед
½ ч.л. горчица

Чушките и лука, наситнени, се задушават без мазнина в доматения сос в сгорещен тефлонов тиган на умерен огън. След 5-6 минути се добавят нарязаните на кубчета кюфтета, наденица и гъби. Разбърква се и се оставя 2-3 минути да се смесят ароматите. Добавят се горчицата, меда и соевия сос. Отново се разбърква. След още две минути се добавят картофите – също нарязани на дребно. Котлона се изключва, тигана се захлупва с капак и ястието се оставя така около 10 минути.