неделя, 27 декември 2009 г.

Шоколадова торта за рождения ми ден


Преди по-малко от три седмици правих Шокалдовата тарта без блат на Йоли за рождения ден на любимия ми мъж. Невероятен сладкиш с мека кремообразна текстура, буквално се топи на езика. Още тогава ми дойде идеята да добавя цели лешници към сместа и да я ползвам като пълнеж за торта. За тортата за моя рожден ден. С наближаването му се разколебавах, мислех да правя Сахер или Филахска шоколадова торта, но идеята ми не си отиваше. Принципно не ме бива много в майсторенето на торти, а в украсите – никак. За това пък съм голям ценител : D
Времето напредваше и аз вече много изоставах в подготвянето на този важен за всеки рожден ден елемент. Все пак останах с първоначалната си идея и не съжалявам.
Изпекох два блата, за всеки от тях използвах следните продукти:

2 жълтъка
2 белтъка
20 гр. брашно
20 гр.натурално нишесте
20 гр. какао
40 гр.пудра захар
1/3 ч.л. бакпулвер

Белтъците се разбиват на сняг с половината захар, жълтъците до побеляване с другата половина. Към жълтъчната смес прибавяме пресятото брашно с бакпулвера, нишестето и какаото. След това лъжица по лъжица, разбърквайки внимателно добавяме и белтъците. Печем във форма, застлана с пекараска хартия, в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност – проверяваме с клечка, трябва да излезе суха.

За пълнежа ще ви трябват:
170 гр.шоколад
80 гр.масло
4 яйца
100 гр.захар
30 гр.брашно
2 ванилии
100 гр.изпечени и обелени лешници /несолени/

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, оставяме да се охладят. Яйцата разбиваме със захарта и ванилията до утрояване на обема и пълното разтваряне на захарта. Внимателно при непрекъснато бъркане на малки части добявяме шоколадовата смес, накрая слагаме брашното и лешниците. Печем във форма с пекарска хартия, намазана с масло, на предварително загрята фурна на 160 градуса 15 минути. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади. Поставяме я внимателно върху единия блат и захлупваме с другия. Оставяме напълно да изстине. През това време можем да приготвим шоколадовата глазура, за нея ще ни трябват:


200 гр. шоколад
150 гр. млечна сметана
50 гр. масло

Разтопяваме ги на водна баня. Бъркаме до пълното хомогенизиране на сместа. Заливаме тортата като накланяме на всички страни, за да се разнесе глазурата. На мен не ми се получи много добре и използвах нож, което наруши идеалната гладкост, но не попречи на вкуса ; ) Украсяваме по желание след като се охлади.
Използваният от мен шоколад е със 60 % съдържание на какао.
Днешният ден е към края си. Днес ставам на 32 години. Почерпете се виртуално за мое здраве, приятели.

неделя, 20 декември 2009 г.

Яхния „Френски рай” на Цаньо Сърнев



Вестник „Капитал” е от любимите ми вестници. Преди години изглеждаше по-различно, а на страниците му пишеше и покойният вече Цаньо Сърнев. Невероятен стил, страхотен кулинар. Тогава изрязвах рецептите, въпреки че не можех да изпържа и яйце. И така един ден, разглеждайки попаднах на тази.

Ще се влюбите в тази яхния. Съчетанието на вкусове и аромати е уникално. По-вкусна е на следващия ден, но рядко остава до следващия ден.



Необходимите продукти са:
250 гр.леща
2 чаши червено вино
2 глави кромид лук
2 моркова
3-4 картофа
300 гр. пушени гърди
1 л. вода
1 дафинов лист
2 пръчици карамфил
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
черен пипер



Накисвате лещата във виното за една нощ. Заливате с водата и слагате да заври, добавяте моркова наразян на ситно и картофите нарязани на четвъртинки. Намалете огъня на умерен. В тефлонов тиган запържвате гърдите заедно с лука. Прибавете към лещата, добавете и захарта, солта, дафиновия лист и карамфила. Варете до готовност на зеленчуците. На края подправете с черен пипер.

сряда, 16 декември 2009 г.

Бонбони с бял шоколад и лешници


Продължавам с коледните сладости : ) Добре, че всичко прибирам в кутии и се преструвам, че съм го забравила : ) Иначе не знам къде ще удари кантара към края на годината : D

За тези наистина божествени бонбони ще ви трябват:
200 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана за готвене
80 гр.масло
50-60 гр.кокосови стърготини
100-120 гр. смлени лешници
още кокос за овалване



Стопете на водна баня начупения на парчета шоколад, маслото и сметаната. Охладете. Прибавете кокосовите стърготини, които преди това сте запекли за 2-3 минути в сух тефлонов тиган /колкото да пуснат аромат/ и смлените лешници, също предварително запечени и обелени от люспите. Ако сместа е твърде рядка и не позволява оформяне, добавете още малко кокос или лешници. Гребвайте с лъжичка от сместа и оформете топчета с размер на орех. Оваляйте в кокосови стърготини. Съхранявайте в хладилник.
Пропорциите са за около 35 бр.

вторник, 15 декември 2009 г.

Подарявам коледна картичка



Още една година почти се изниза. Краят й и началото на Новата е време за равносметка и нови планове и надежи. За мен лично не беше много добра, но не беше и чак толкова лоша. Разделихме се завинаги с добри приятели, но пък в обкръжението ни се родиха няколко бебета. Някои красиви илюзии се пръснаха и оставиха след себе си болка и огорчение. В края на тази година съм по-силна, срещнах се и преборих препятствия и проблеми с подкрепата и обичта на семейството ми и приятелите ми. Благодаря!

На себе си и на всички любими мои хора, на новите ми виртуални съмишленици – Мими, Дими, Диани, Дани, Акви, Миленка, Пепеляшка, Латинка, Ирони, Лили, Andrea, Vera, Nada, Maslinka, Jasenka, на всички редовни посетители на блога, или случайно преминаващи – Пожелавам достатъчно : ) „Желая ви достатъчно слънце, за да запазите мирогледа си светъл, желая ви достатъчно дъжд, за да оцените слънцето още повече. Желая ви достатъчно щастие, за да запазите духа си жив. Желая ви достатъчно болка, така че и най-малките радости в живота да изглеждат много по-големи. Желая ви да получите достатъчно, за да задоволите желанията си. Желая ви да загубите достатъчно, за да оцените това, което имате”.


П.С. Инициативата „Подарявам коледна картичка” дойде при мен от Дими и Диани. Благодаря за красивите картички и топлите думи. Едно от хубавите неща тази година, е че се „запознах” с вас : )

петък, 11 декември 2009 г.

Меденки с орехови ядки



За тази рецепта ме подсети моята приятелка Петя. Тези меденки са част от деството ми, лесни и бързи са, много ароматни и в същото време с ореховата ядка от горе и много красиви.


Ще ви трябват:
2 яйца
2 к.ч. олио
2 к.ч. пудра захар
4-5 с.л. течен мед
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно, колкото поеме за меко тесто – 300-400 гр.
орехи




Яйцата, олиото, захарта и меда се разбъркват до хомогенна смес. Прибавяме содата и канелата, малко по малко започваме да добавяме и брашното. Месим до получаването на гладко, меко тесто. Оставяме тестото да „почине” за половин час.
След това късаме малки парчета, от които оформяме топчета с големината на орех. Редим ги в застлана с пекарска хартия тава на разстояние едно от друго. Във всяко топче забучваме половин орехова ядка и леко притискаме. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване.


сряда, 9 декември 2009 г.

Камембер в бекон


Невероятна вкусотия, видяна от половинката ми в предаването на Звездев. Необходимите продукти са:


1 питчица камембер
1 ч.л. мед
половин скилидка чесън, нарязана много на ситно
малко прясна мащерка
4 парченца бекон





Камембера се разразрязва на две и едната половинка се намазва с меда, поръсва се с чесъна и мащерката. Захлупва се с другата и с парченцата бекон се опакова като пакетче. Печем на скара от двете страни за няколко минути, първо от горната страна.


петък, 4 декември 2009 г.

Бонбони с ром и кокос



Необходимите продукти:

50 гр.масло /стайна температура/
50 гр.пудра захар
10 гр.ванилена захар
50 гр. смлени бадеми
60 гр. кокосови стърготини
50 гр.шоколад
3 с.л. ром
100 гр.конфитюр от боровинки

Предварително запичам леко в сух тефлонов тиган смлените бадеми и кокосовите стърготини. Шоколада смилам в блендер. Смесваме бадемите, кокоса, шоколада, рома и конфитюра и хомогенизираме. Отделно разбивам маслото със захарта. Прибавяме към първата смес и разбъркваме добре. От сместа се оформят малки топчета, които овалваме в кокосови стърготини или шоколадови пръчици, или в смес от двете. Съхраняват се в хладилник. Пропорциите са за 30 бр.