неделя, 31 януари 2010 г.

Милинки



Дълго време обмислях коя да бъде последната рецепта за този месец. Може би бисквитена шоколадово-лимонова торта или бананов крем или лимонови мъфини с шоколадов пълнеж? Не. Искаше ми се също така да бъде нещо традиционно, тъй като целият ни град се е преобразил от магията на Сурва. Коледарски кравайчета? Не. Лучника на Дими? Пак не. И когато вече почти се бях изнервила от самата себе се сетих за милинките. Скъп спомен от детството ми. Мекички и със сладко-солена заливка. Топящи се в устата. Тази неделя си подарих този спомен.



Необходимите продукти са:
500 мл. хладко прясно мляко
5 с.л. олио
½ ч.л. сол
около 800-900 гр. брашно
1 пакетче суха мая или ½ кубче жива
малко масло
галета

За заливката:
1 ч.ч. натрошено сирене
3 с.л. масло
2 к.ч. прясно мляко
1 равна с.л. захар



Ако използвате жива мая, размийте я в половината мляко, сухата се добавя направо към брашното. Брашното се пресява и му се прави кладенче, в него изливаме млякото, прибавяме мазнината и солта и замесваме меко тесто. Оставяме за един час на топло да втаса или за една нощ в хладилника. Късаме топчета от тестото с размера на яйце и нареждаме на малко разстояние едно от друго в тава, намазна с масло и поръсена с галета. Отново оставяме да втаса. С пръст правим вдлъбнатина във всяко топче и заливаме със заливката. Печем във фурна загрята на 200 градуса. Хапват се топлички : )




неделя, 24 януари 2010 г.

Златоградски кюфтета



Преди няколко месеца в един вестник по съвсем не кулинарен повод беше публикувана тази рецепта. Съпругът ми я видял, изрязал си я и като виден представител на месоядните решил да ги направи. Изчакал да минат всички коледни, новогодишни, лични и именоденни празници и в четвъртък вечер на вече свършващата седмица се появи у дома с торба пълна с различни видове мляно месо. Едно от тези кюфтета си е цяла вечеря.



Необходимите продукти са:
500 гр. мляно месо в съотношение: 250 гр.свинско, 150 гр. телешко и 100 гр.агнешко
30-40 гр. бекон
6 маслини
50 гр.кашкавал
50 гр. гъби
люта чушка
лук
кимион
сол
черен пипер



Всички съставки /наситнени/ се смесват и към тях на вкус се добавят нарязан на ситно лук, сол, кимион и черен пипер. От получената смес с навлажнени ръце се оформят 4-5 големи кюфтета. Пекат се на скара.


понеделник, 18 януари 2010 г.

Сладкиш с локум и орехи



Имах кутийка локум у дома и от няколко дни исках да направя този сладкиш. Първо рецептата ми създаде проблем, всички които намерих бяха с кисело мляко – не обичам да ползвам кисело мляко в сладкиши, на края реших просто към старата рецепта за пандишпан да добавя орехи и локум и да го опека в кексова форма. Не съм ползвала бяло брашно и бяла захар цяла вечност /изключвам коледните сладки – бяха за подаръци : ) /, бях забравила колко омайващ и фин вкус имат слакишите, приготвени така. Нищо чудно, че хората се пристрастяват.


Неободимите продукти са:
4 големи яйда
¾ ч.ч. бяла захар /чаена чаша от 240 мл./
2 прахчета ванилия
4 с.л. вода
4 с.л. олио
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. едро нарязани орехи
200 грама локум






Разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване и утрояване на обема. Захарта трябва да е напълно разтворена. Прибавете ванилията, водата и олиото и отново разбийте добре. След това на части се прибавя пресятото брашно, като вниматетелно се разбърква с дървена шпатула. Накрая идва редът на орехите и локума. Хомогенизираме и изливаме в предварително намазнена и набрашнена форма. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


неделя, 17 януари 2010 г.

Мусака




Мусака е от онези балкански ястия, които се готвят в почти всяка страна в региона, а рецептите са толкова, колкото и семействата в които се приготвя. Оригиналът е гръцки, естествено. Няма да ви занимавам с традиционната за семейството ми рецепта. Обичам мусака, хапвам я с патладжани или тиквички, постна или с месо. Днес бях решила, че това ще готвя . Почти в последния момент реших, че ще е малко по-различно : ) А именно:

Необходимите продукти са:
около 700 гр.картофи
250 гр. мляно месо /60:40 телшко и свинско/
1 голям морков
1 глава кромид лук
2 ч.л. доматено пюре
200 гр. печурки
½ к.ч. бяло вино
80 гр. заквасена сметана
200 мл. прясно мляко
3 яйца
1 с.л. ситно настърган пармезан
2 с.л. наситнен магданоз
малко масло




Картофите, нарязани на шайби, бланширайте във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Отцедете водата и оставете на страни. В подходящ съд задушете нарязаните на ситно моркови и кромид, добавете гъбите, каймата и доматеното пюре и оставете на огъня за 7-8 минути.
Намажете с масло дъното и стените на съд с приблизителни размери 15/30 см. Наредете на дъното половината картофи, върху тях разстелете сместа с каймата и гъбите. Завършваме с ред от останалите картофи. Заливаме с виното. Покриваме съда с капак или фолио. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност на горния ред картофи. След това остраняваме капака, заливаме със заливката, приготвена от яйцата, млякото, сметана, пармезана и магданоза. Запичаме само на горен реотан до зачервяване.


вторник, 12 януари 2010 г.

Печено свинско



Случвало ли ви се натрапчиво да ви преследва някакъв вкус или аромат? Цял ден си мисля за печено месо. След работа влязох в един магазин и купих един килограм свинска плешка. Вече знаех коя е рецептата, която ще използвам. Е, не се получи точно така. Получи се просто вълшебно.
Използвах следните продукти:
1 кг. свинско месо от плешката
1 к.ч. оцет
1 ч.ч. бяло вино
2-3 с.л. захар
2-3 скилидки чесън
малко царевично олио
сол
черен пипер
малко заквасена сметана
масълце
2-3 ч.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. мед





Нарязах месото на 5-6 парчета напречно на мускулните влакна, хубаво го натрих със сол и черен пипер. Подредих парчетата в йенски съд, между тях – скилидките, небелени и смачкани, посипах захарта върху тях, залях с оцета, виното и царевичното олио. Захлупеният съд поставих в студена фурна, първоначално включена на 200 градуса, след като течността започна да ври, намалих на 150 градуса, оставих за час и половина. По някое време в този час се прибра съпругът ми и ме попита защо мирише на оцет, не се замислих – бях търкала дъските за дезинфекция. След като изтече времето, отворих йената, а миризмата на оцет беше доста силна. Ужас, така старателно подготвяната вечеря отиваше на кино.


Резервният план:
Отстраних течноста в чаша и върнах месцето обратно във фурната да се зачерви. През това време на котлона в малък съд сложих малко масло с няколко капки царевично олио. След като маслото се стопи, веднага добавих брашното и при непрекъснато бъркане добавих соса от месото и прясното мляко, накрая и меда.
Обърнах месото от дугата страна и намазах всяко парче с малко заквасена сметана, отново обратно във фурната, за да придобие приятен загар.
Накрая почти не можех да повярвам каква вкусотия се получи.







вторник, 5 януари 2010 г.

Мини мъфини с пълнеж



По Коледа изглежда попрекалих с приготвянето на сладки и бонбонки, а пък от тези даже забравих и да сложа в кутиите за близките. Намреих им мястото в тези мини мъфинчета:





Необходимите продукти са:
1 ¾ ч.ч. /240 мл./ типово брашно
1 ч.л. бакпулвер
¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао
2 с.л. шоколадови пръчици
10 гр.ванилена захар
2 с.л. мед
2 яйца




Смесваме в купа всички сухи съставки, добавяме и шоколадовите пръчици. В отделен съд разбиваме яйцата, меда и млякото. Добавяме към сухата смес и хомогенизираме. Разделяме готовата смес в съотнощение 1:2. По-голямата част разпределяме в 24-те гнезда на тавичка за мини мъфини. Във всяко слагаме и половин бонбон, отгоре заливаме с другата част от сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.