неделя, 28 март 2010 г.

Козунак


Mиналата година за първи път сама си направих козунаците за Великден. Изпекох няколко малки, ползвах различни рецепти, направих и кифлички. Но така желаните „конци” не ми се получиха. Недоумявах как може да имам „конци” на празничната пита, която правя, а да не ми се получават на козунаците. За това сега реших да се пробвам с голям козунак. Леле : ) То излезе козуначище, а колко трудно се изпече, суетих се около фурната като квачка над пиленца. Е, преборих го : )


Необходимите продукти:
5 яйца
¾ ч.ч. /от 240 мл./ олио
1 ч.ч. и 2 с.л. захар
1 ч.ч.кисело мляко
200 мл.прясно мляко
1 кубче жива мая /42 гр./
100 мл.млечна течна сметана
1 пакетче ванилена захар
кората на ½ лимон
¼ ч.л. сол
брашно – около 1.2 кг

В дълбока купа слагаме едно разбито яйце, леко затопленото прясно мляко, 2 с.л. захар, 4-5 с.л. брашно, разбъркваме на гъста каша и добавяме и натрошената мая. Покриваме и оставяме на топло да шупне.

Брашното се пресява и му се прави кладенче. Яйцата, заедно със захарта, киселото мляко и сметаната се разбиват с миксер до пълното разтваряне на захарта. Добавяме към брашното, заедно с маята и ¼ от олиото. Започваме да месим. Аз разбърквам първо с голяма лъжица, добавям и солта. Малко по малко добавям и останалата мазнина. Ако е необходимо се добавя и още брашно. Тестото трябва да е меко. Удрям го сто пъти в плота, отново меся и отново удрям сто пъти. Покрива се в намаслен съд да удвои обема си.


От това количество тесто можете да направите два по-малки козунака или един голям. Аз разделям тестото, определени за един козунак, на три части. Всяка разтеглям на правогълник, слагам плънка, завивам на руло и ускувам. След това сплитам трите части на плитка и завивам. Козунакът втасва още веднъж в тавата, в която ще го печем, намазан с олио или разтопено масло. След това мажем с разбито яйце, украсяваме по желание и печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Ако се изпече по-бързо отгоре, покрийте с фолио.

събота, 27 март 2010 г.

Портокалов сладкиш


Понякога, когато приготвям фреш от портокали, не ми се занимава с голямата преса и изтисквам цитрусите с обикновена сокоизтисквачка. По нея се събира доста голямо количество от месесетата част на плода, което с удоволствие си хапвам. А може да се използва и за ароматен портокалов сладкиш.

Необходимите продукти:

2 яйца
1 ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
1 ½ к.ч. прясно мляко
1 опаковка ванилена захар
½ к.ч. царевично олио
1 ч.л. тъмно какао
1 ч.ч. /от 240 мл./ типово брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 к.ч. смлени ядки /бадеми или орехи/
1 ч.ч. /от 200 мл./ от портокаловото „месце”


Яйцата се разбиват със захарта, млякото и олиото до пълното разтваряне на захарта. От сместа отделяме една кафена чаша, която смесваме с какаото и хомогенизираме добре. В купа смесваме пресятото брашно с бакпулвера и ядките и добяваме яйчната и портокаловата смес. Разбъркваме добре. Печем в намаслена тавичка в предварително загрята на 180 градуса фурна. Внимаваме да не се препече. Сладкишът трябва да остане сочен. Веднага след като извадим от фурната, заливаме с отделената смес с какао.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Гратин с гъби и спанак


Подходящо ястие за лека вечеря, както и за днешния празник Благовещение /за непостещи/. 

Необходимите продукти са:

250 гр.спанак
250 гр.печурки
1 скилидка чесън
малко масло
бял пипер
сол
200 мл. течна млечна сметана
150 гр.извара
2 белтъка
1 с.л. ситно настърган пармезан


Нарежете печурките и ги задушете в собстения им сос за 10 минути. Почистете спанака от дръжките, нарежете на ситно и задушете с малко масло и смачканата скилидка чесън. Подправете със сол и бял пипер на вкус. Смесете с печурките и разбъркайте добре. Намаслете формата /формичките/, в която ще печете и разпределете сместа.
Разбийте белтъците на пяна с малко сол, внимателно добавете млечната сметана, изварата и пармезана. Хомогенизирайте и залейте спаначената смес. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути на долен и горен награвател, а след това до зачервяване само на горен нагревател.


понеделник, 22 март 2010 г.

Пържени чушки


Рецептата за тези чушки е много стара. Или може би идеята, защото отдавна няма кой да ми даде точната рецепта. Майка ми казваше, че нейната баба ги е приготвяла така. За съжаление и двете вече ги няма на този свят. Оригиналът е с леко люти градински чушки с тънка кора, но поради липса на такива използвах сиврия.

Необходимите продукти:
10 бр. чушки /сиврия или друг сорт с тънка кора/
5-6 супени лъжици царевично олио
2 супени лъжици оцет
1 скилидка чесън
чубрица
сол


Загрейте олиото в дълбок тиган или друг съд с капак. Сложете измитите и добре подсушени чушки и смачканата скилидка чесън в горещата мазнина и изпържете от едната страна, след като ги обърнете, наръсете щедро с чубрица, бързо залейте с оцета и захлупете с капака. Продължете да пържите при висока температура, разклащайки от време на време. След като са готови, преместете в подходящ съд, посолете на вкус и залейте с мазнината, в която са изпържени.

събота, 20 март 2010 г.

Кексчета с извара и какао


Необходимите продукти:


2 ч.ч. /от 240 мл./брашно
1 опаковка ванилена захар
1 бакпулвер
2 с.л. с връх тъмно какао
50 гр. натурален шоколад /настърган/
4 с.л. с връх пудра захар
2 яйца
150 гр.безсолна извара
2 с.л. ром
1 ч.ч. топло прясно мляко
½ к.ч. царевично олио



В купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера, пудрата захар, ванилената захар и настърганият шоколад. Яйцата се разбиват с млякото, олиото, изварата и рома. Прибавяме мократа към сухата смес, хомогенизираме. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна във форми за мъфини или други огнеупорни чашки.

неделя, 14 март 2010 г.

Типови питки


Вече цял месец у дома пием истинско мляко. Татко ми го купува от проверен производител от едно селце. Бях забравила колко бързо кипва млякото и че трябва да го наглеждаш докато се свари, също и че истинското образува каймак, в случая дебел колкото малкия ми пръст. На каймака веднага му намерих приложение в тези хлебчета. В рецептата обаче съм посочила млечна сметана, защото не е много лесно да се сдобиеш с качествено домашно мляко.


2 ч.ч. /от 240 мл./ типово брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. овесени трици
2 с.л. царевично олио
100 мл.течна млечна сметана
150 мл. прясно мляко


От всички продукти се замесва меко тесто. Оставя се покрито в намаслена купа да удвои обема си. Тестото се премесва, от него се оформят десетина питки и отново се оставят да втасат. Намазват се с прясно мляко. Печем в предваритено загрята фурна на 180-200 градуса. Охлаждат се върху решетка.

събота, 6 март 2010 г.

Мелчета


През 80-те години в сладкарниците и хлебарниците на нашия град се продаваха мелчета– сиропирани тестени охлювчета с пълнеж от ядки. Продавачките ги завиваха в парче амбалажна хартия и нямаше начин да се опазиш чист, хапвайки ги в голямото междучасие. После сладкарниците и хлебарниците изчезнаха, превърнаха се луксозни кафенета, железарски магазини и банки. И мелчетата изчезнаха, както и тригунуте, тулумбите, негърките, медените сърца, обикновените кифли с мармалад, виенските и маковите кифли. След това знайни и незнайни производители започнаха да произвеждат старите закуски с претенция за автентичност и качество. Но вкусът не е същият.
Мелчетата, които направих днес, със сигурност не са като тези, които си купувах от хлебарница „Краснодар”. Не успях да намеря рецепта и импровизирах. Получи се добре.



Необходимите продукти:
За тестото:
2 яйца
1 к.ч. кафява захар
1 ч.ч. /от 240 мл./ бяло брашно
2 ч.ч. типово брашно
1 ½ ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
100 мл. кисело мляко
150 мл. хладка вода
2 с.л. олио

За сиропа
1 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. вода
1 опаковка ванилена захар

И още
около 100 гр. меко масло за намазване
1 ч.ч. от 200 гр. едро счукани орехи или микс от ядки
канела на върха на ножа
1 ч.л.с връх тъмно какао



Разбиваме яйцата със захарта, млякото и водата до пълното разтваряне на захарта. В отделен съд смесваме пресетите брашно и сол, добавяме маята и яйчната смес. Омесваме меко тесто, ако е необходимо добавяме още малко типово брашно. Покриваме в намаслена купа и оставяме на топло да удвои обема си.
Премесваме втасалото тесто и разточваме правоъгълна кора, която мажем с една трета от маслото. Сгъваме като плик, отново разточваме и пак мажем с една трета масло. Сгъваме, раточваме отново на правоъгълник, дебелина на кората е около 0.5 см., мажем с останалото масло, поръсваме равномерно с ядките, смесени с какаото и канелата. Оформяме стегнато роло и с остър нож режем шайби с дебелина около 1 см. Подреждаме в намаслена или застлана с пекарска хартия тава на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат отново за 15-20 минути. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Горещи ги заливаме със студен сироп. Хапват се след няколко часа, когато напълно са поели сиропа.

понеделник, 1 март 2010 г.

Честита Баба Марта!!!


Денят ми започна с мартеница и с поста на Владо. Създаде ми такива положителни емоции, че още се усмихвам.



Честита Баба Марта! За здраве, сила и берекет!
Традицията е стара, а легендата е свързана с историята ни.
За днешния ден имам сладко предложение в бяло и червено. Торта : )



Изпекох три блата, за всеки от тях ми бяха необходими:
2 белтъка
2 жълтъка
20 гр. натурално нишесте
40 гр. брашно
40 гр.пудра захар
1/3 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
Белтъците се разбиват на сняг с половината захар, жълтъците - на пухкав крем с другата половина. След това към жълтъчната смес прибавяме пресятото брашно, нишесте, бакпулвер и ванилия и накрая и лъжица по лъжица и белтъчни сняг. Хомогенизираме и насипваме в застлана с пекарска хартия тава /26 см./, заглаждаме и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност. Проверяваме с клечка.



За крема:
500 мл. млечна сметана
500 гр. маскарпоне
пудра захар
фиксатор за сметана
и допълнително ягодов сос







За украсата
200 гр.пресни ягоди
50 гр. шоколад /50% какао/



Разбиваме охладената сметана с пудрата захар до сгъстяване. Тъй като при мен не се сгъстяваше добре, добавих и два фиксатора за сметана. След това се прибавя маскарпонето на малки порции при непрекъснато бъркане.
Всеки от блатовете се маже с ягодовия сос, върху него разпределяме част от крема, отгоре затисваме с друг блат. Завършваме с крем – отгоре и отстрани. Украсяваме с настърган шоколад и пресни ягоди.