Страници

неделя, 27 март 2011 г.

Козуначени кифлички


Преди няколко месеца си купих домашна хлебопекарна. Имах такава идея още преди две години, но силно ме притесняваше факта, че не полагаш усилия, а получаваш топъл и уханен хляб. А аз много обичам тестени. Така че отложих покупката. Само че миналата година по Великден и козунаците ме заболяха ръцете, след това на няколко пъти пак ми се случи. Въх, остарявам май :-D а и  вече свикнахме с домашните печива и не злоупотребяваме, т.е. моментът назря. Тъй като не ми допада формата на хляба изпечен в нея, я ползвам като нощви. Меси, втасва и после пека във фурната. Определено много полезен домакински уред.

Необходимите продукти за кифличките:
 3 яйца
250 мл. хладко прясно мляко
2 супени лъжици кисело мляко
1 к.ч. бяла кристална захар
25 гр. свежа мая
½ ч.л. морска сол
60 мл. разтопено краве масло
60 мл. царевично олио
700-800 гр. фино бяло брашно
аромати по избор /лимонова кора, ванилия, ромова есенция/

Натрошете маята, прибавете по супена лъжица захар и брашно, залейте с млякото, покрийте и оставете на топло да шупне. През това време разбийте две от яйцата с останалата захар и киселото мляко до пълното разтваряне на захарта, прибавете ароматите. Пресейте брашното заедно със солта.
Поставете половината брашно в контейнера на машината, прибавете яйчната смес и шупналата мая. Включете на програма „Тесто”. Започнете да добавяте на части останалото брашно. След като събере тестото на топка започнете да добавяте и по малко от мазнината /олиото и маслото смесени/. На моята машина програма „Тесто” е около час и половина. Половин час меси на интервали, след това един час втасва. Наблюдавам през цялото време, понякога изваждам тестото и преди да е свършила. Тестото за тези кифлички може да се омеси и на ръка.
Разделете втасалото тесто на четири равни части. Разточете всяка на кора /0.5 см./, разрежете на еднакви части, сложете избрания от вас пълнеж и завийте на кифлички. Разбийте останалото яйце с няколко капки олио, намажете кифличките и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Няколко уточнения:
Според мен се получават по-красиви кифли, ако тестото се разточва на правоъгълник и от него се изрязват еднакви остроъгълни равнобедрени триъгълници.
Ако месите на ръка, ще трябва кифличките да имат и второ втасване след като са оформени, а може да сложите първите в студена фурна и да ги намажете с яйце след като бухнат.
От това количество тесто излизат около 30 бр. средно големи кифлички.
Използваното от мен брашно е полско, тип 450.
Пълнежът е от домашен мармалад от ябълки, смесен с накиснати в топла вода стафиди. 


35 коментара:

  1. Супер са, и аз така ги правя!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, поздравления за покупката :)
    Аз не съм остаряла /:)))/, но ръцете ме болят от професията ми :(
    Много хубава рецепта, не съм правила досега кифлички със сладко.
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, страхотни снимки правиш напоследък, поздравления! Макар, че така облизването пред монитора е двойно гарантирано на тези пухкави кифлички :)
    Поздрави и хубава, успешна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Траяна :)

    Дани, прегръдка и за теб. Благодаря ти, трябва да си пазим ръцете, а пък ти още повече.

    Пепи, благодаря ти :) Прегръдки и усмихната и слънчева седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, че им идва и времето :) Ще ги пробваме :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравление за хлебопекарската машина. Аз имам такава вече 4 години и се радвам на лесни, бързи и успешни теста и печива. Но да си призная често, според мен, няма нищо по-хубаво от това да приготвиш хляб със собствените си ръце. Затова, когато разполагам с повече време винаги меся и пека сама.
    Еос, успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, наистина са прекрасни!!! И с тия съблазнителни снимки :)... Как да им устои чожек???

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни кифлички!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Елена. Така е, в сезона си са вече :)

    Witch, така е. Нищо не може да се сравни с ръчно омесен хляб.

    Мина :) благодаря :)

    Благодаря, Руми :) Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, прекрасни кифлички! А от тези изкусителни снимки още повече ми се прииска да си хапна една две придружени с ароматно кафенце.
    Аз съм също много доволна от домашната хлебопекарна, защото колкото и да обичам печивата, напоследък изобщо не ми остава време да меся на ръка, а с пекарната винаги се радваме нва прекрасен хляб вкъщи.
    Уви обаче, все не мога да се престраша да я ползвам само за замесване и втасване на тесто. Ще трябва да поправя тази грешка май :)
    Благодаря ти за хубавата рецепта!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Лети.
    Трябва да опиташ за пекарната :)
    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни са - пухкави, златисти, меки и с плънка, на която не мога да устоя! Взимам си с кафето, Зори!
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Е, ама са разкошни тези кифличоци, Зори! Разкошни!!!

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори,
    Честита придобивка и прекрасна рецепта за кифлички. Изглеждат красиво, а снимките са много изразителни и изкушаващи.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименмарт 28, 2011

    Зори, само като ги гледам и ми се прияждат. Много обичам кифлички със сладко и особено обичам като захарта от пълнежа или посипката леко се карамелизира в основата... Чудна работа! Твоите са станали прекрасни. Ние получихме подарък за Нова Година машина за хляб и за сега съм правила само 2 хляба. Ще изпробвам по твоя метод, че това с месенето на ръка на козунаци го правя по Великден само, а е грехота човек да хапва кифлички само веднъж в годината :). Поздрави и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. They look so wonderful and soft. Beautifully done Eos. :)

    ОтговорИзтриване
  17. ВъХ!Милост нямаш....ей заради такива вкусотии няма да си купя хлебопекарна!!!!Определено ще стана 100 кила...:)))
    Кифличките са станали чудни!!!:D

    ОтговорИзтриване
  18. super !shte gi napravia tezi dni ama snimkite ne mi izlizat hubavi mai mi triabva nov fotoaparat!jaja

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления за хлебопекарната, Зори!
    Чудни кифлички!
    Мекички и пухкави!
    Досега съм приготвяла само хляб и козунак, но ще опитам да приготвя и кифлички!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Zore, i na men mis e prijade. vsi4ko na tvoja blog mi napomnja za Balgaria. ve4e imame samoletni bileti za sled 3 meseza :-) hubava sedmiza

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  21. Еви, заповядай! Да ти е сладко!

    Инче, мерси :) хубава и на теб!

    Дианка, благодаря! Поздрави и за теб и усмивки!

    Мира, непременно опитай. Божествени са, може и да звучи нескромно, но по-хубави не съм правила. Хубави пролетни дни и на теб!

    Thanks, Andrea :)

    Oнди, няма страшно, само в началото е по-трудно.

    Хахах, Лиде :) и това ще стане :)

    Роси, благодаря. Мисля, че може да се меси всякакво тесто :)

    Благодаря, Мария. Хубава и на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. И ти ли ,Зори? :))) Всъщност, честито, сигурно е полезна вещ, само дето още не ме влече към нея :(
    Но пък кифличките изглеждат вълшебно вкусни, да си призная с ябълков пълнеж не съм пробвала...още :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. И аз, ДИве :) трябва да си пазя "копитцата" :)
    Благодаря ти :*

    ОтговорИзтриване
  24. Зори, обещавам, че като приключа диетата си, ще опитам прекрасната ти рецепта. Страхотни са.:))))))

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименаприл 03, 2011

    Зори изглеждат страшно вкусни. А пълнежът ... мармалад, ябълков и то домашен и стафиди ... разкош :) Ще ги опитам задължително

    ОтговорИзтриване
  26. Вероника, Вики, благодаря ви момичета :)

    ОтговорИзтриване
  27. Зори, честита нова придобивка у дома. Да ви служи вярно и да хапвате толпи и пресни хлебчета.
    Кифличките са страхотни, изглеждат супер.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонименаприл 11, 2011

    Направих ги и станаха страхотни! От първия път! Още не мога да повярвам! От половината тесто направих кифлички, които напълних с домашно сладко от ягоди, а от другата половина на тестото приготвих 2 малки козунака, които оплетох и напълних със смес от смлени орехи, натурално какао и кафява захар.

    ОтговорИзтриване
  29. Светлана, благодаря :) зарадва ме много!
    Имаш чудесен блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Страхотно изглеждат,ще си сваля рецептата!

    ОтговорИзтриване
  31. На Аля таткотосептември 05, 2012

    Страхотна рецепта, даже и мъже успяват да я направят :)

    ОтговорИзтриване
  32. Анонименмарт 24, 2017

    едно не разбрах, след като се оформят кифличките, веднага ли се пекат, или втасват още веднъж с плънката? Предварително благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При кифличките не е от кой знае какво значение. Първите може да сложите в незагрята фурна и след това цикълът ще се подреди.

      Изтриване
  33. Анонименаприл 11, 2017

    Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване