неделя, 27 март 2011 г.

Козуначени кифлички


Преди няколко месеца си купих домашна хлебопекарна. Имах такава идея още преди две години, но силно ме притесняваше факта, че не полагаш усилия, а получаваш топъл и уханен хляб. А аз много обичам тестени. Така че отложих покупката. Само че миналата година по Великден и козунаците ме заболяха ръцете, след това на няколко пъти пак ми се случи. Въх, остарявам май :-D а и  вече свикнахме с домашните печива и не злоупотребяваме, т.е. моментът назря. Тъй като не ми допада формата на хляба изпечен в нея, я ползвам като нощви. Меси, втасва и после пека във фурната. Определено много полезен домакински уред.

Необходимите продукти за кифличките:
 3 яйца
250 мл. хладко прясно мляко
2 супени лъжици кисело мляко
1 к.ч. бяла кристална захар
25 гр. свежа мая
½ ч.л. морска сол
60 мл. разтопено краве масло
60 мл. царевично олио
700-800 гр. фино бяло брашно
аромати по избор /лимонова кора, ванилия, ромова есенция/

Натрошете маята, прибавете по супена лъжица захар и брашно, залейте с млякото, покрийте и оставете на топло да шупне. През това време разбийте две от яйцата с останалата захар и киселото мляко до пълното разтваряне на захарта, прибавете ароматите. Пресейте брашното заедно със солта.
Поставете половината брашно в контейнера на машината, прибавете яйчната смес и шупналата мая. Включете на програма „Тесто”. Започнете да добавяте на части останалото брашно. След като събере тестото на топка започнете да добавяте и по малко от мазнината /олиото и маслото смесени/. На моята машина програма „Тесто” е около час и половина. Половин час меси на интервали, след това един час втасва. Наблюдавам през цялото време, понякога изваждам тестото и преди да е свършила. Тестото за тези кифлички може да се омеси и на ръка.
Разделете втасалото тесто на четири равни части. Разточете всяка на кора /0.5 см./, разрежете на еднакви части, сложете избрания от вас пълнеж и завийте на кифлички. Разбийте останалото яйце с няколко капки олио, намажете кифличките и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Няколко уточнения:
Според мен се получават по-красиви кифли, ако тестото се разточва на правоъгълник и от него се изрязват еднакви остроъгълни равнобедрени триъгълници.
Ако месите на ръка, ще трябва кифличките да имат и второ втасване след като са оформени, а може да сложите първите в студена фурна и да ги намажете с яйце след като бухнат.
От това количество тесто излизат около 30 бр. средно големи кифлички.
Използваното от мен брашно е полско, тип 450.
Пълнежът е от домашен мармалад от ябълки, смесен с накиснати в топла вода стафиди. 


понеделник, 21 март 2011 г.

Отново печено месо

Честита Пролет!
Нищо че изобщо не ми е пролетно, не само заради температурите и пронизващият ветрец навън. Няма да наруша обещанието си, дадено на мен самата, тук да пиша само за красиви емоции, но не мога да остана безразлична към случващото се в света.
Дано пролетта ни донесе повече поводи за радост и усмивки, повече хубави моменти, слънце, красота и надежда.
Днешното ми предложение е за марината за месо. Вярно е, че са пости, ноо... у дома не постим, ще събера кураж и аз някой ден, надявам се.
Принципно така се маринова месо, което ще се пече на скара, а по време на самото печене се маже с марината с четка. Но аз реших да го изпека на фурна. Получи се божествено.
И друг път съм споделяла за пристрастието си към телешкото и говеждото месо. Ето тук можете да намерите точна информация коя част от месото за каква топлинна обработка е подоходяща, както и да разгледате сайта на едно семейство, решило да съзидава ферма в обърканата ни държава. Поздравления!



Продуктите за 4 бр. пържоли
½ ч.ч. /от 200 мл./ качествен кетчуп
2 с.л. сос Уорчестър
½ ч.л. горчица
½ ч.ч. нарязан на не много дребно кромид лук
½ ч.ч. вода
1 ч.л. кафява захар
¾ ч.л. сол
¼ ч.л черен пипер
25 мл. тъмен балсамико

Смесвате всичко на гладка паста, поставяте месцето в подходящ съд, хубаво заливате с марината и оставяте поне за 6 часа в хладилника. По същия начин можете да мариновате и свинско. След това се ориентирате към място с барбекю. Ако няма такова на близо може и на фурна, изваждате от марината, слагате върху всяко парче месо масълце колкото ви душа иска, захлупвате съда /аз ползвам обикновен гювеч/ и печете поне два часа на 170 градуса. Подходящи гарнитури – варени картофи, гъби, сотирани зеленчуци. Чашата червено вино е просто задължителна. 

събота, 12 март 2011 г.

Сладки гризини


Тази седмица попаднах на  много интересни сладки пръчици, оформени като солети, наполовина тунквани в шоколад. Съдържанието на етикета не ми допадна и ме провокира да ги направя сама.



Необходимите продукти:

1 голямо яйце
1/3 ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
1/3 ч.ч. олио
1 ванилия
1/3 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.ч. типово брашно
90 гр.шоколад

Яйцето се разбива с миксер заедно със захарта и олиото да разтваряне на захарта, добавя се ванилията  и на малки части при непрекъснато разбъркване пресятото заедно за бакпулвера брашно. Може да се наложи да се добави още брашно. Трябва да получите тесто, което може да се разточва. Оформете тънки фитили и печете в застлана с пекарска хартия тава в предварително загрята на 170 градуса фурна. Наблюдавайте ги и когато променят цвета си, а от долната страна леко порозовеят са готови. Не ги препичайте, тъй като ще станат лесно трошливи.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. С помощта на малка четка намажете гризините на половина. Може да ги оставите върху решетка до като стегне шоколада.

събота, 5 март 2011 г.

Харира

Харира е ароматна мароканска супа с леща, нахут и агнешко месо. Питателна и съчетала в себе си ароматите на  куркума, канела и кориандър. Срещат се варианти и без месо, по-бистра или по-гъста, като яхния. Както всяко традиционно ястие за определен район рецепти толкова, колкото са и домовете в които се приготвя. Няма да посочвам източник, тъй като не съм доволна от първоначалния ми такъв, зададените пропорции ме принудиха в крачка да променям количествата.


Необходимите продукти:
100 гр. суха леща
100 гр. консервиран нахут
300 гр. агнешко месо
1 глава кромид лук
300 гр. доматено пюре /без съдържание на нишесте/
5 с.л. зехтин
1 равна чаена лъжичка канела на прах
1 равна чаена лъжичка куркума
1 равна чаена лъжичка кориандър на прах
5-6 влакна шафран
около 2 литра гореща вода
15 грама брашно
сол и черен пипер на вкус
60 гр. тънко фиде
лимон

Нарежете месото на малки парчета, а лука на много ситно. Нахута изплакнете добре със студена вода.
Сложете лещата в подходящ съд с вода и оставете да заври, веднага махнете от огъня и отцедете. Доматеното пюре запържете  в 3 с.л. зехтин за 10-15 минути. След като стане готово, отделете две супени лъжици от него.
Сложете останалите 2 с.л. зехтин в тенджера, добавете месото, канелата, куркумата, шафрана и 2 ч.ч. вода. Оставете да заври, намалете степента на котлона на умерена и оставете за 10 минути. Добавете нарязаният на ситно лук, похлупете с капак и оставете да ври още 30 минути на слаб огън. Прибавете бланшираната леща и отцедения нахут, разбъркайте добре. Налейте 1.5 литра вода и оставете да ври на слаб огън още 15 минути. Добавете доматеното пюре и кориандъра, следват още десет минути къкрене на слаб огън. Смесете брашното със заделеното доматено пюре, 3-4 с.л.вода, ½ ч.л. сол и малко черен пипер, хомегенизирайте и добавете към супата. След като заври отново, добавете и фидето и оставете на огъня още десетина минути до готовност на фидето. Поднесете гореща с парче лимон.
С остатъка от консервата нахут, две печени червени чушки, стрък праз, малка скилидка чесън, кълнове от броколи, зехтин и лимон спретнах ей тази чудна салатка.



Държа да отбележа, че е важно доматеното пюре да е без нишесте, тъй като това допълнително ще сгъсти ястието, няма лошо, но не и когато очакваш супа, не яхния.

петък, 4 март 2011 г.

Тулумби


Тулумбите са сиропиран десерт, типичен за балканската кухня. Наричат се още тиквени дръжки.  Приготвят се от парено тесто, шприцовани, за да се получат характерните бразди. Най-често са пържени, но е желателно да се шприцоват директно във врящата мазнина, което е малко неудобно в домашни условия. След охлаждане се потапят в горещ захарен сироп. Консумурат се студени, най-вкусни са отлежали поне един ден.
Предложението ми е за печени тулумбички, а рецептата е взаимствана от тук.

Необходимите продукти:
500 мл. вода
300 гр. брашно
100 мл.олио
щипка сол
6 яйца

За сиропа:
500 мл.вода
1 кг. захар
2 прахчета ванилия


Сложете да заври водата, олиото и солта. Дръпнете от огъня и прибавете цялото брашно на веднъж. Бъркайте, докато тестото се отдели от стените на съда. Оставете настрани за десетина мунути, започнете да прибавяте яйцата едно по едно до пълното им усвояване и при непрекъснато бъркане /аз ползвам миксер с бъркалки за тесто/. Шрициовайте тулумби с шприц или пош със звездовиден накрайник в тава, застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Дозата е за доста голямо количество – при мен три тави от тези, които са с печката.
Пригответе захарния сироп като кипнете водата със захарта и ванилията и варите до избистряне.
Залейте изстиналите тулумби с горещия сироп. 
Още предложения за тулумби при Ева и Дианка.