понеделник, 30 май 2011 г.

Печено агнешко бутче


 Това трябваше да го пусна преди празниците. Ноо... не  ми се получи, писането, не печеното :-) Бях, изморена от натовареното си ежедневие, изнервена, притеснена, защото почивката беше отдавна планирана и платена, а аз не обичам да правя такива планове и примирах от ужас, че нещо ще я провали. А много се нуждаех от нея. Да лежа по цял ден на плажа, да слушам прибоя на вълните, да се храня по три пъти на ден, да спя следобедите, да прочета пет книги за пет дни. Да се разхождам, да се мотая по улиците на старинни селца, да си позволявам да пия вино или бира на обяд. Да искам да купя всичко от магазин с името „Тайните на живота”. Да съм обута в ниски гумени обувки и облечена с широка памучна роба. Да се крия под чадъра и да се сгушвам в плажната кърпа, а през това време дъждът да се сипе като из ведро. Много и отдавна я исках, цяла зима мечтах и ето я, случи се.



В един от дните преди да заминем изпекох това бутче. Идеята ми беше да публикувам преди 24-ти май, тъй като традиционно в много домове за този ден се пече агнешко. Както казах, не ми се получи.
Печенето на агнешко, принципно е елементарно. Важно е месото да е качествено, да сте наясно с възрастта на животното, за да предвидите правилно времето за печене и другото е да поливате мръвките със соса от печеното. Това е, всичко останало е въпрос на личен избор.
В случая аз се спрях на:

1 агнешко бутче
100 гр. масло
1 ч.л. кафява захар
микс „Арабски 7 подправки”
джоджен
200 мл.вода
сол
черен, зелен, бял пипер по желание

 Хубаво натрийте бутчето със сол и сместа 7 подправки и пиперите. Оставете в хладилника да пренощува. На сутринта се постарайте да се събудите около 8 часа. Изберете подходяща тава / аз предпочитам да я застеля с хартия за печене/, сложете на дъното й няколко клонки пресен джоджен, върху тях – бутчето. Върху него сложете парчета масло, върху тях отново джоджен, залейте с водата и захарта, загънете с фолио, включете фурната на 160-170 градуса. Сега можете да се отдадете на някое любимо занимание, да се върнете в леглото, да четете вестник или каквото ви харесва. Отгръщайте през половин час и поливайте със соса. След час и половина два може да добавите и някой и друг картоф и гъби при бутчето. Когато прецените, че месото е готово, махнете фолиото и джоджена, включете само на горен реотан и печете до получаване на хрупкава коричка. Около 12 часа обядът ви ще е готов. Напитката е по ваш избор ;-) 



събота, 21 май 2011 г.

Ягодова фантазия



На където и да се обърнеш в кулинарните блогове – ягоди, ягоди, ягоди. Мммм…. вкусно, ароматно, красиво. Малките червенушки освен красиви са и много полезни. Малцина са тези, които могат да устоят на крем, торта, сладолед, десерт с тях или просто на самия плод. Част от очарованието им е и в тяхната сезонност. Вярно е, че вече се намират целогодишно на пазара, но ягодите през декември са… хм, безвкусни.
Ягодите са слънце, сладост, удоволствие, живот, фантазия. Ягодова фантазия.

Необходимите продукти:

За блатовете:

100 гр. захар
1 яйце размер L
50 гр. масло
60 гр. мед /или заместител с глюкозо-фруктозен сироп/
1 ч.л. сода
150 гр. брашно тип 700
120 гр. брашно тип 500
½ ампула есенция лимон
½ ампула есенция ванилия

За крема

400 гр. фина извара
900 гр. заквасена сметана
захар на вкус

още сладко от горски ягоди
пресни ягоди
малко глюкоза



Разбийте яйцето със захарта и ароматите. Маслото заедно с меда стопете на умерен котлон и прибавете содата. Бъркайте непрекъснато до получаване на желания карамелен нюанс. Изберете подходящ съд, защото сместа увеличава обема си. Охладете леко, добаветя яйцето и захарта и брашното. Съберете тестото на топка и оставете поне за половин час да „почине”. Тук искам да добавя, че се получава добре както с мед, така и със заместителите, които съдържат предимно глюкоза.
Разделете тестото на 5 топки по около 100 гр. всяка. Разточете върху хартия за печене всеки и  изпечете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за по около 5-6 минути. Аз разточвам платката, маркирам блата примерно със сито или капак от тенджера, а след като с изпече просто отчупвам ненужното. Всеки блат се охлажда върху решетка с хартията на горе.
За крема смесете изварата и сметаната и разбъркайте на ръка със захарта. Тъй като в случая блатовете са доста сладки, а и сладкото от ягоди също съдържа захар, изполваното от мен количество захар за крема е 2 супени лъжици.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем, а върху крема се слага и по малко ягодово сладко. Завършва се със крем. Тортата се измазва и отстрани. Трябва да престои в хладилник поне 4-5 часа преди консумация. Украсява се пресни ягоди, намазани с малко глюкоза, за да се съхрани свежия им вид. 


понеделник, 9 май 2011 г.

Mлечен хляб


Помните ли преди 1989 година се продаваха само два вида хляб – бял „Стара загора” и малко по-тъмен „Добруджа”. Много се чудех, защо „Добруджа”-та беше по-евтин и по-малко почитан, защото според мен беше по-вкусен, а и все пак Добруджа е житницата на България и заслужаваше повече уважение :-) Имаше и ръжен, клисав и адски неугледен. Много беден избор.
Първата ми среща с различния хляб беше през 1990г. на лагер в Чехия. Ние, българчетата никак не харесвахме тъмния им хляб с ким и буквално ограбвахме големия панер в столовата, пълен с ей такива вкусни хлебчета.
Постепенно и на българския пазар започнаха да се предлагат различни видове хляб, кои по-добри, кои по-лоши,  за да се стигне и до истерията с държавния стандарт и абсурдните му описания.
За мен и моя дом решението е взето много отдавна. Приготвям го у дома, до преди няколко месеца изцяло на ръка, а от началото на тази година и с добрия помощник – домашната хлебопекарна.



За този вкусен хляб ще ви трябват:
300-350 гр.брашно тип 700
50 гр. брашно тип 2000
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. заквасена сметана
250 мл. обезмаслено прясно мляко /хладко/
1 с.л. царевично олио

От изброените продукти се замесва меко тесто, евентуално може да се наложи да се добави още малко брашно тип 700. оставете на топло да втаса и да удвои обема си. Оформете, намажете с малко заквасена сметана и сложете в студена фурна. Включете на 180 градуса и печете до готовност /около 40 минути/. Охладете върху решетка.

петък, 6 май 2011 г.

Дип с червени чушки


На път съм да сменя името на блога си на "100 рецепти с извара"  :-D
Слагам я даже в тестото за хляб, много добре се получава. Но ще трябва да измеря продуктите преди да кача рецептата. Което не е ясно кога ще се случи. То и за дипа няма точни пропорции, според личните предпочитания. За този конкретно съм използвала:
4 големи червени печени чушки
2 с.л. зехтин
350 гр.извара
3-4 листа левурда
1 ч.л. люто пиперено пюре
сол
може да се добавят още зелена чушка, копър, магданоз, ситно настърган пармезан

Всичко се слага в блендер и се миксира до гладкост.

вторник, 3 май 2011 г.

Двуцветно брауни

Чеерно и бяяло... е това десертче. Е по-точно кафяво и бежово, но няма да задълбавам толкова :-)
Позагубих се в последно време, но освен многото служебни анагажименти бях заета и с доста приятни лични такива. Уикендите, в които обикновено гледам да открадна малко време, за да щракна нещо приготвено, бяха приятно изпълнени с пътувания, срещи с готини хора, добра храна, смях и много положителни емоции. Тези свежи паузи ме заредиха и изпълниха със светлина. Искам много да я запазя за дълго. 



Пишейки в кулинарен блог, публично огласявам предпочитанията си за храна, та едва ли има някой, които наминава тук, да не е разбрал, че обичам извара. Преди няколко седмици опитах брауни със зехтин. Задълбочих експеримента с намерението да направя брауни с аромат на After Eight, но се оказа, че ментата дето ми се подмяташе из шкафа не става. Е, бейлиса достойно я замести, а ментово-шоколадовия експеримент отложих :-) 

Необходимите продукти:
200 гр. тъмен шоколад /мин.50% какао/
100 гр. бял шоколад
½ ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
150 мл. растително олио или зехтин
2 яйца размер М
1 ч.ч. /от 200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
300 гр. качествена извара
1 с.л. бейлис



Разтопете двата вида шоколад в отделни съдове на водна баня или в микровълнова. Към тъмния прибавете 100 мл.олио, към белия 50 мл.
Разбийте леко яйцата със захарта и прибавете изварата, ако има бучици, минете с пасатор до гладкост. Добавете брашното заедно с бакпулвера и хомогенизирайте. Отделете 1/3 от сместа и към нея добавете бялата шоколадова смес и бейлиса. към останалите 2/3 прибавете тъмния шоколад. В тавичка застлана с пекарска хартия разпределете половината от тъмната смес. Сложете за малко в хладилник, за да стегне леко, върху нея разпределете бялата смес и отново оставете в хладилника да стегне. Най-отгоре разпределете останалата кафява смес. Печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за половин час. След охлаждане върху решетка разрежете на правоъгълни парчета.