неделя, 27 ноември 2011 г.

Канелено кафеени рулца

Aлармата ме буди в 6:45.. хмм... още пет минути в топлите завивки...
... пак прекалих с петте минутки. Ставам бързо, мия си очите, слагам вода за чай и започвам с ежедневните упражнения. Половин час. Още спя. Разтягане, коремни преси, упражнения за крака и ръце. Пия чая, закусвам, старателно измивам зъбките. Обличам се, поглеждам новата рокля на закачалката, в мисълта ми проблясва еднa нежна почти наивна висулка от муранско стъкло, голи ръце и рамене, фини чорапи, любимите обувки с каишка на глезена. Друг път и не за работа. Целувка за чао и буквално излитам.




Вече е студено и за десетината минути, които имам пеша, буквално се сгушвам в себе си. Отварям вратата на офиса и ме посреща миризмата на кафе, което колегите носят на горе на долу, а пушачите бързат да изпушат някоя и друга цигара на вън.
 Кафе. Цяла седмица в съзнанието ми плуват едни канелени кифлички с кафе. Препечена коричка, топъл канелен аромат и в същото време възбуждащо кафе. Дани непрекъснато ме изкушава с бриош, а аз се сещам че от цяла вечност не съм приготвяла тестени с бяло брашно. Уикенда определено е време за глезене.

Необходимите продукти за тестото:
250 мл.хладко прясно мляко
20 гр. свежа мая
1 с.л. + ч.л. захар
½ ч.л. сол
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
60 мл. олио
750 гр. брашно

За пълнежа:
2 с.л. канела
3 с.л. захар
1 с.л.разтворимо кафе
80 гр. меко краве масло




Натрошете маята в прясното мляко, добавете чаена лъжичка захар и покрийте на топло до като маята шупне.
Пресейте брашното. Отделете около 200 грама от него. В по-голямата част направете кладенче, в него чукнете едното яйце, прибавете и белтъка на второто. Жълтъка заделете, с него и няколко капки олио и вода ще намажете рулцата преди печене. В кладенчето прибавете захарта, киселото мляко и шупналата мая. Замесете тесто, прибавете солта и половината олио. Използвайте и заделеното брашно. Трябва да получите гладко, не много меко тесто. Оформете като топка. Намажете с останалото олио и покрийте на топло поне за половин час да удвои обема си.
Разточете на правоъгълник с дебелина 0.5 см., намажете с маслото и разпределете равномерно захарта, канелата и кафето. Завийте на стегнато руло и го разрежете през 2 см. Подредете рулцата в тава, застлана с пекарска хартия. Поставете тавата в студена фурна, включена на 50 градуса, след като леко бухнат, намажете с разбития жълтък и превключете на 160 градуса с вентилатор. Печете до готовност. 

неделя, 13 ноември 2011 г.

Обикновени палачинки


Разбивам яйцата с млякото и щипка захар и сол. Добавям малко брашно с бакпулвер на върха на ножа и пак бъркам. Не трябва да има бучки, а гъстотата е като на боза. През това време тиганът се сгорещява на печката. Вземам малко парченце масло, цвърчи върху горещия тиган и с бързо движение се старая оскъдната мазнинка да покрие колкото е възможно по-голяма повърхност. С малък черпак гребвам от палачинковата смес, разпределям отново тънко тънко по дъното на тиганчето. Разнася се божествен аромат... на дом.
В мъгливите и неусмихнати съботни сутрини се измъквам още сънена от топлото легло. Слагам старата кафеварка на котлона, защото искам дълго лежерно кафе с мляко и започвам. Ползвам много малък тиган, а палачинките нарочно правя тънки като дантели. Точно две хапки. Половинката си ги завива по две, едната маже със сладко, а другата гарнира със сирене и му се получава като мини рулце.
След тази закуска, дори и обещаното от синоптиците слънце да не се покаже, човек се чувстава сит и доволен.

Необходимите продукти:
3-4    яйца
250 мл. прясно мляко – масленост 3% или по-голяма
250 мл.вода
щипка сол
щипка захар
бакпулвер на върха на ножа
1 ½ ч.ч. от 200 мл. брашно



Това е базовата ми рецепта за палачинки. Често експериментирам и половината чаша брашно не е обикновено, а овесено или типово, грахам... каквото ми се намира в момента. Водата може да се замени със сода и тогава няма нужда от бакпулвер. 

неделя, 6 ноември 2011 г.

Млечен плодов сладкиш с бишкоти

Миналото винаги е удобно. Услужливо изтикваме онова, което ни е убивало и търсим това, което ни е усмихвало.
Някога.. отдавна, когато душата ми беше много млада, четях поезия, даже тайничко пописвах. Сложни любовни драми раздират сърцето ти, когато си на четиринадесет, толкова сложни, че ги обличаш в рими и ги въплъщаваш на лист от тетрадка по немски.
Четях... но не разбирах. Пленяваха ме думите, наредени като мъниста. Галеха, зашлевяваха.Усещах ги, но не ги разбирах. По литература ни преподаваше поет, който насърчаваше собственото ни мнение, и ние искряхме като ярки пламъци.
С годините забравих... думите понякога ме настигат и настояват да ги запиша. Забравям.


Събота вечер, вървейки с любимия, ръка за ръка по улица нарисувана с накапали  листа, ме обзе настроение в стих. Все още ненаписан. Миг, непретворен в думи. И стихът избяга. Все още нямам желание да го търся. Но имам потребност да чета. Прибрахме се, изрових от Словото стихове на Христо Фотев и Станка Пенчева. До един часа. Легнах си доволна.
Сладкишчето е от миналата неделя. Отадвна вече е само спомен и снимки. Ако отлежи поне един ден става с наситен плодов аромат, разтопен в млечен крем.

Необходимите продукти:
1 ябълка /200 гр./
3-4 круши /400 гр./
24 бр.бишкоти савоярди
50 мл.ром
2 с.л. захар демерара
10 гр.ванилена захар с портокалова кора
500 мл.прясно мляко + 100 мл.допълнително за напояване на бишкотите
3 с.л. натурално царевично нишесте
2 с.л. мед
200 мл.млечна сладкарска сметана за разбиване

Обелете и почистете плодовете, нарежете на кубчета, залейте с рома и 1 с.л. захар и сложете на умерен котлон, задушете до омекване на плодовете. Заделете на страни и охладете, отцедете течността. Нишестето разтворете заедно с останалата супена лъжици демерара и ванилената захар в 100 мл.студено мляко. Кипнете 400 мл. прясно мляко, дръпнете от котлона, прибавете нишестето. Върнете обратно на умерен котлон за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. След това охладете леко и добавете меда. След като се охлади добре добавете разбитата сметана и плодовете. Разбъркайте внимателно. Кремът е готов.


Бишкотите потопете за кратко в останалите 100 мл.студено мляко. Подредете един ред бишкоти в правоъгълна тавичка, върху тях разпределета половината крем. Повторете. Кремът се получава леко рядък и е хубаво сладкишът да отлежи поне 12 часа, за да поемат бишкотите.
Вариант е да прибавите малко желатин, който няма да стегне напълно, заради наличието на алкохол при плодовете, а бишкотите да топите в леко затоплено мляко, тогава чакането е по-малко :-)