неделя, 18 декември 2011 г.

Бисквитени бейлис топчета

Неее, не са от коледните меденки, те са си цели целенички по кутиите, големите  украсени с фондан, малките натюр :- ) Следващият път ще си купя готов роял айсинг.
Топчетата са с бисквити, макар че може да се ползват изрезки от блатове, позасъхнал козунак, кекс. Много хубави са също и с добавени смлени ядки, а най-много ни допаднаха с изрезките от блатовете на тази торта.


 Накратко необходимите продукти:
200 гр. шоколад /предпочитам тъмен/
100 гр. краве масло
250 гр. бисквити
2 с.л. бейлис
какао за овалване

Бисквитите се смилат на трохи, шоколада и маслото се разтопяват на водна баня или постепенно в микровълнова фурна, за да не се пресекат. След това се смесват с трохите и бейлиса. Сместа се разбърква добре и с помощта на малка лъжичка се оформят топчета, които се овалват в какао.

събота, 17 декември 2011 г.

Баницата

Днес трябваше да публикувам рецепта за сладки с кандирана лимонова кора. Хм, след като цял следобяд украсявам меденки и съм леко кисела от неуспешния ми роял айсинг, а пред очите ми все пакета с готов в Арома Хауз /’що не го купих/ не искам да виждам никакви дребни сладки, бисквитки и други подобни поне до утре. А, пък и не искам да си спомням как преди няколко дни редих мили думи за едни двуцветни спирали /пак сладки/.


Рецептата ми за баница е резултат от многогодишни опити и експерименти, а неуспешните не са никак малко. Колко ли баници провалих до като се усетя, че не ползвам правилна тава и ми се получаваха сварени, после сухи и твърде  хрупкави, защото не исках да ползвам мазнина.
Необходимите продукти за тази са:

4 големи яйца
300 гр.кисело мляко
250 гр.извара
250 гр. бяло саламурено сирене
2 с.л. галета или брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
100 мл.прясно мляко
150 мл. олио
50 гр.краве масло
1 пакет кори за баница /400 гр./

Намачкайте сиренето и изварата, добавете киселото мляко със содата в него, брашното /галетата/ и три от яйцата. Разбъркайте добре. След това вариантите са два – вита или наложена. Горе долу се получава по една препълнена супена лъжица плънка и супена лъжица олио на кора.
В намазана с олио тава подредете корите, ако е вита – всяка кора се напръсква с малко мазнина, разпределя се малко плънка, навива се и след това за се оформя на охлюв. Ако баницата е наложена – кора, мазнина и плънка, кора и т.н. завършва се с кора и след това баницата се нарязва на квадрати.


Последното яйце се разбива с прясното мляко, с тази смес заливате баницата и разпределяте равномерно по цялата повърхност. Отгоре разпределете маслото нарязано на малки парченца. Пече се до говотност в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна. След като извадите от фурната, покрийте с кърпа за десетина минути.
Готовата баница е с приятна червена кора отгоре и отдолу, а вътрешността е мека и сочна.

неделя, 11 декември 2011 г.

Лесна зимна торта

Изчезнах в последно време. Потопих се. В една книга. Няколко поредни дни чета до един два часа през нощта. После я сънувам, а след това ми е трудно на другия ден, до като не я отворя пак. Е, скоро ще мирясам, защото съм в края на четвъртия том. Имам само още един.
Подарих си дълъг уикенд, рожден ден на любимия, малко шопинг, специално посетихме Гастроном-а на Мария. Събота и неделя в идилично селце, камина, скара, добра компания, много смях.
Честно, изобщо не ми се пише, поствам няколко снимки, рецептата и си отивам при „Песен за огън и лед”.


Необходимите продукти за торта с диаметър 20 см.:

За блата:
3 яйца
1 ч.ч. от 200 мл.фина кристална захар
3 с.л. олио
3 с.л. вода
1 и ½ ч.ч. от 200 мл. бяло брашно
½ капсула есенция ванилия
½ капсула есенция лимон

Пълнеж:
компот от праскови
2 с.л. марсала

Крем:
400 гр. заквасена сметана
2-3 с.л. захар


 Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта до пълното разтваряне на захарта и утрояване на обема. Добавят се ароматите, олиото и водата и отново се разбива добре. Брашното се пресява и се добавя на малки части при непрекъснато разбъркване с шпатула на ръка или с миксер на много бавни обороти. Вариантите при печенето са два – в кръгла форма, която след това да разрежете на отделни блатове или правоъгълна тава и с ринг да изрежете кръгове с искания диаметър. Във втория случай ще ви останат парчета, от които можете да направите хубави бонбони. Блата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да изстине добре.
Сметаната разбъркайте леко с малко захар на ръка.
Смесете марсалата с 2-3 супени лъжици от течността на компота. Леко сиропирайте блатовете.
Сглобете тортата като редувате, блат, сметана, плодове от компота и завършите с крем. Украсете по желание.
Това е от мен, изчезвам, че... „Зимата идва” : -)