сряда, 25 април 2012 г.

Сладкиш с фурми


Да почерпя с чаша чай. Мента. Рано сутрин този аромат се разнася из дома ми, гъделичка сетивата ми и отваря очите ми. Лъжичка истински мед го допълва съвършено.
Към чая ще добавя и сладкиш, със сушени плодове, орехи, масло и леко екзотичен повей от лимоновата кора и кардамона.
Перфектна комбинация!

 За сладкища ще ви трябват:
80 гр. разтопено краве масло
150 гр. фурми /почистени от костилките и нарязани на четвъртинки/
70 гр. орехи /едро нарязани/
4 яйца
90 гр. захар
1 к.ч. прясно мляко
½ ч.л. кардамон
кората на ½ лимон или една капсула есенция лимон
200 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер



Разбийте яйцата заедно със захарта до ратваряне на захарта, добавете маслото и ароматите и разбъркайте добре. Прибавете брашното, пресято с бакпулвера и отново разбъркайте. На края добавете и фурмите и орехите, хомогенизирайте и печете в застлана с хартия форма с диаметър 28 см. в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Охладете върху решетка.
Както казах вече идеалната компания на чаша чай. 

понеделник, 16 април 2012 г.

За яйцата от празника


Изпочупихме яйцата и сега е редно да ги изядем. Изворската салата е добра идея в случая. При Мъхчето има хубаво предложение с печени чушкии варени яйца. И аз да предложа едно бързо и засищащо ястие.

Необходимите продукти съвсем приблизително според наличностите:
3-4 варени яйца
100-150 гр. сирене /за предпочитане меко, за да се разтопи/
300 гр. лапад, спанак,  левурда или друга зеления
бял пипер
няколко капки зехтин

Нарежете лапада на ситно. Нагрейте тиган с незалепващо покритие и сложете зеленията едновременно с капките зехтин, необходима е съвсем малко мазнина, тъй като сиренето е достатъчно мазно. Работи се на умерен огън. След като лапада загуби обема си добавете и сиренето, бъркайте непрекъснато докато се разтопи. Изключете котлона, добавете яйцата нарязани на дребно, подправете с пипера, разбъркайте добре. Може да оставите на огъня още 3-4 минути.
С препечена филия и чаша вино е прекрасна вечеря.

неделя, 15 април 2012 г.

Лесна дроб сърма


В последната седмица най-четената ми публикация е за печено агнешко бутче. Към празничната серия през годините от козунак, козуначени кифлички, супа с дробчета, козуначета, сега прибавям и една лесна и бърза за приготвяне дроб сърма, без пържене на продуктите.

Ще ви трябват:
700 гр. агнешки дреболии /в случая черен и бял дроб/
1 ч.ч. от 250 мл. ориз
3 връзки пресен зелен лук
1 връзка джоджен
1 връзка лапад /250 гр./
1 ч.ч. от 200 мл. домашна доматена салца или един голям настърган домат
1 с.л. пиперено пюре /опция/
120 гр. краве масло
2 ½ ч.ч. гореща вода
черен пипер
сол

Сварете дроба за 15 минути и след като изстине го нарежете на кубчета. Измийте ориза и накиснете в топла вода за половин час. Разтопете маслото. Нарежете на ситно лука, джоджена и лапада. В тавата, в която ще печете дроб сърмата, смесете всички продукти: дроба, лука, лапада, джоджена, домата, пипереното пюре и разтопеното масло. Овкусете с черен пипер и сол, налейте горещата вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност /оризът трябва да поеме течността/. По желание можете да направите и заливка с яйца.

Честито Възкресение!

неделя, 8 април 2012 г.

Ловджийски пай

Преди време Роси ме покани да покажа книгите, които ми помагат в кухнята или според играта – нощното си шкафче. На моето нощно шкафче има книги и крем за пети. Книгите са различни, но обикновено се намира и някоя за храна. Сега е последната, която си купих за френската кухня.


Имам доста книги с рецепти и половинката често ме упреква, че непрекъснато купувам нови, а не готвя достатъчно често от тях. Вярно е, но местата от които човек може да черпи кулинарно вдъхновение са толкова много, че понякога е много трудно да приготвиш нещо само по една рецепта.
Мен ме вдъхновяват вашите и чуждестранните блогове и фотографиите в тях, кулинарните списания и книги, пътуванията. Обичам да нося идеи от местата, които сме посетили, както и продукти, вино, подправки.


Необходимите продукти за днешната рецепта:
600 гр.картофи
100 мл.сухо бяло вино
бульон /около 300 мл./
сол
1 яйце /разбито/
200 гр.кестеново пюре
400 гр.мляно глиганско месо
125 гр.камамбер
250 грама печурки
30 гр. краве масло
1бр. средно голяма глава кромид лук
1 бр. средно голям морков
1бр.малък корен пащърнак
1 бр. червена чушка
1 бр. малък домат /настърган/ или ½ ч.ч. от 200 мл. домашна доматена салца
зехтин
сос уорчестър
черен пипер


Обелете картофите, нарежете на кубчета и сварете. Отцедете от течността, намачкайте с вилица или преса. Прибавете кестеновото пюре, бялото вино, кравето масло и започнете да пасирате. Ще се наложи да добавите още течност – бульон, за предпочитане домашно приготвен, а не от кубче, за да получите гладко, не много гъсто, но не и рядко пюре. След като се охлади леко, добавете разбитото яйце, подправете с черен пипер и сол  и отново разбъркайте добре.


Пригответе съда, в койото ще печете пая. Нарежете на ситно лука, моркова, пащърнака, чушката, гъбите на филийки. В малко сгорещен зехтин задушете лука и кореноплодните, добавете и няколко супени лъжици бульон, след като омекнат ги преместете в съда за пая и покрийте с капак. Повторете същата процедура с чушката и гъбите. Прибавете ги към моркова, лука и пащърнака и разбъркайте добре. Сложете каймата в горещия тиган и бъркайте до като промени цвета си, добавете камембера, нарязан на парчета /ще се разтопи и ще придаде страхотен аромат/ и домата. Прибавете към зеленчуците, сложете няколко капки сос уорчестър, разбъркайте добре. Залейте с картофено-кестеновото пюре, загладете и печете на 200 градуса във фурната. Готово е след като хване лека коричка и краищата леко се приберат.
Вкусен е и леко топъл и напълно изстинал.