неделя, 23 декември 2012 г.

Медени сладки с кандирани портокалови кори


Коледа. Сняг, скреж, мраз, елха, лампички, канела, джинджифил, карамфил, ванилия, шоколад, мандарини, свещи, камина, вълнени чорапи, греяно вино, баница с тиква, сърми, сухи чушки, питка с паричка, късмети, пожелания, мечти...
... и меденки.
Бърза рецепта. Страхотна. Подходяща за всяко време, за чай, за кафе, за горещ шоколад или просто за похапване.


Необходимите продукти:

400-420 гр.брашно
40 гр. натурално пшенично нишесте
90 гр.пудра захар
3 с.л.течен мед
50 гр.меко масло
2 яйца размер М
1 ч.л. сода бикарбонат
½ капсула есенция ванилия
½ капсула есенция лимон
50 гр.кандирани лимонови кори

Смесете меда и маслото и разтопете заедно на слаб огън. Охладете леко. В голяма купа смесете 2/3 от брашното, пудрата захар, содата и нишестето. Направете кладенче, в него чукнете двете яйца, добавете и меда и маслото. Замесете тесто, добавете ароматите и портокаловите корички. Останалото брашно прибавяйте на части, докато месите. Трябва да получите тесто, което може да се точи и не лепне по ръцете. Оставете да „почине” за половин час. След това разточете и нарежете на формички по желание. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна. След като леко порозовеят в краищата са готови. Охладете върху решетка. Съхранявайте в плътно затворена кутия. Водят до пристрастяване.

неделя, 9 декември 2012 г.

Торта с кестеново пюре и дулсе де лече


Както и преди съм казвала, рядко правя торти. Снабдявам се с продуктите, че и схема им рисувам. Планирам ги дълго време и се застраховам за всякакви фалове. Е, почти. Ще разкажа ;-)

Необходимите продукти за тази торта


За блатовете:

1 яйце с размер L
100 гр.безсолно краве масло
50 гр. пчелен мед
1 ч.л. сода
100 гр. пудра захар
1 капсула ванилия
300-320 гр. бяло брашно тип 500

За пълнежа
500 гр.кестеново пюре
1 консерва дулсе де лече /приготвено в домашни условия от кондензирано мляко/
200 мл. млечна сладкарска сметана

Загрейте маслото и меда в подходящ съд на умерен огън докато се разтопят. Добавете содата и бъркайте непрекъснато до получаване на желания цвят. Внимавайте, защото сместа увеличава обема си.
Разбийте яйцето със захарта и ванилията. Добавете към медената смес. Разбъркайте добре. Започнете да прибавяте брашното на части. Възможно е да се наложи да добавите още брашно или да не използвате цялото предвидено количество. Трябва да получите тесто, което може да се точи. Оставете да „почине” за половин час.
Разделете тестото на 5 топки, всяка с тегло около 120 грама. Разточете ги върху листа хартия за печене на окръжности с диаметър 22-24 см. Ако не разполагате с ринг, можете да използвате капак от тенджера, за да маркирате очертанията на блатовете.
Всеки блат се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 4-5  минути. Охладете върху решетка.
Най-сложното нещо в тази торта е приготвянето на блатовете. От тук нататък следва лесната част. Или почти. Не и когато правиш торта по нощите с чисто мокра коса и няма от къде да купиш нещо с което да сгъстиш крем примерно.


В тортена чиния слагате първия блат и мажете с кестеново пюре /има в Гастроном-а на Мария/, стягате тортения ринг и продължавате. Върху него слагате втория блат, мажете с крема от дулсето и сметаната. Тук някъде за мен нещата се усложниха, тъй като първоначалното ми намерение беше да смеся дулсето с маскарпоне, но поради неизвестни за мен причини не си купих такова. Сметаната втечни дулсе де лече-то и се започна една. Изнамерих в кухненския си шкаф половин пакетче желатин, което леееко закрепи нещата, но не съвсем. Както и да е, идеята е ясна, не използвайте сметана :-D.
Следващият блат пак мажете с кестеново пюре и продължавате със сметаново-карамеления крем. Накрая прибрах тортата в хладилника и си легнах освен с мократа коса и с надеждата нещата да се постегнат.
Е, почти :-) на следващият ден, когато махнах ринга,  малко крем поизтече, но така хубаво беше напоил и ароматизирал блатовете, че реших че случката не е кулинарен провал.

p.s. В домашни условия дулсе де лече се приготвя, като консерва кондензирано мляко /но не такова за кафе и чай/ се вари напълно покрита с вода 2-3 часа. Отваря се, когато е напълно охладена.

събота, 8 декември 2012 г.