събота, 16 февруари 2013 г.

Баница с локум



Най-вкусната сладка баница. Топи се в устата и не можеш да спреш да я хапваш. Какво тук значат някакви си калории ;-)

Необходимите продукти:
1 пакет кори за баница от 500 гр. /най-добре „Фамилия”/
2 яйца
1 ч.ч. /от 200 мл./захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
локум /мин. 5 кутии/

за сиропа:
1 ½ ч.ч. от 200 мл.захар
3 ч.ч. вода
2 прахчета ванилия

Разбийте яйцата, захарта, олиото, брашното, киселото мляко и бакпулвера. С тази смес намажете всяка от корите за баница. Локума нарежете на парченца. На тясната страна на всяка кора, наредете парченца локум едно до друго. Навийте на рулце. След това вариантите са два – да подредите както пурички едно до друго в правоъгълна тава или да навиете корите като вита баница. Печете  най-малко 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.


Сварете сиропа и след като дръпнете от котлона, ароматизирайте с ванилията.
Охладената баница се залива с охладен сироп. Оставете да престои 5-6 часа преди консумация.
Важно уточнение за локума – в рецептата пише 3 кутии локум, на мен 4 кутии не ми стигнаха за цялото количество кори и за останалите използвах от гъстия мармалад, който е на калъпи и се реже. Също се получи много добре с добавка от малко орехови ядки.