четвъртък, 27 февруари 2014 г.

неделя, 9 февруари 2014 г.

Супа с гъби и спанак

Тази супа може да се приготвя целогодишно. Най-хубава е пролетно време със свеж крехък спанак и пресен зелен лук. Вкусна е и със стар кромид. Вкусна е и застроена и без застройка. Топла лъжица зимата, свежа ароматна хапка напролет.



Необходимите продукти:
гъби – в случая използвах 40 гр. сушени манатарки и две големи пресни печурки
пресен спанак – 300-400 грама
1 голям морков
лук – една голяма глава стар кромид лук или 2-3 връзки пресен
1-2 скилидки чесън
сол
зехтин
гореща вода – 1.8 литра

За застройката – 2 жълтъка и 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Манатарките начупете на парчета и накиснете в малко топла вода, печурките нарежете на кубчета. Моркова и лука нарежете на много дребно. Спанака почистете и също наситнете.




В подходяща тенджера загрейте малко зехтин. Добавете моркова и лука, разбъркайте добре и прибавете гъбите и спанака, отново разбъркайте и залейте с горещата вода. Скилидките смачкайте с ножа и прибавете и тях. След като кипне, намалете огъня на слаб /от девет степени на котлона намалявам на 2 и 1/2/, захлупете капака и оставете да къкри 15-20 минути. След това застройте с разбитите жълтъци с лимонов сок и отстранете от котлона.