неделя, 25 януари 2015 г.

Кисело зеле с месо на фурна

Истината за мен е, че не обичам да се застоявам прекалено дълго в кухнята и всякакви рецепти за лесни и вкусни ястия са ми любими. Фаворитът ми е фурната и готвенето в глинен съд, особено през зимата. 
Киселото зеле, за да бъде максимално полезно, трябва да се консумира необработено топлинно. Но как да устоя на комбинацията зеле с месце :-)



Нужните продукти:
1 кисела зелка - средно голяма
1 глава кромид лук
2 стръка праз
2 големи скилидки чесън
1 морков
300 мл.домашна доматена салца
зехтин
чубрица
1 ч.л. сладък червен пипер
1-2 сухи чушки
1 пуешко бутче
200-300 грама свинско месо /при мен бонфиле/

Пуешкото /цялото бутче/ и свинското месо /нарязано на парчета/ сварете за десетина минути във вода. Зелката нарежете на дребно. Наситнете и двата вида лук и моркова, добавете към зелето. Подправете с чубрицата и хубаво разбъркайте, добавете и доматите и червения пипер. 
В голям гювеч с капак сложете най-долу цялото пуешко бутче, покрийте изцяло със зелевата смес, добавете парчетата свинско, смачканите скилидки чесън и целите сухи чушки. Полейте със зехтин /количеството е според предочитанията ви/, затворете капака и печете на 150 градуса до готовност.