неделя, 25 август 2013 г.

Живата вода

За "Съкровища"
Неделя сутрин. Закуска в гората. Роса, слънце, аромотерапия. 
Живата вода - показа ни се четири пъти, докато си хапнем сандвичите ;-) 










събота, 17 август 2013 г.

събота, 10 август 2013 г.

X10

Въпроси, въпроси...



От Лучия:

1. Умееш ли да танцуваш?
Не, много се възхищавам на хора, които имеят. Да се науча да танцувам е
в “to do” листата ми.
2. Кои качества цениш?

Всяко качество е ценно по свой начин, дори и тези които смятаме за отрицателни. Лично аз ценя най-много честността.
3. Спортуваш ли?

Да, старая се да се движа повече, не пропускам възможност да отида и в планината.
4. Ако имаш право на един вид храна до края на живота си, какво ще избереш?
С растителен произход.
5. Има ли нещо което не ядеш? Пример: лук, магданоз.
Субпродукти.
6. Любимият ти десерт е?

Нямам любим, обичам сладолед, плодови сладкиши, шоколад... май всичко.
7. Чашата е наполовина пълна или наполовина празна?
 Наполовина пълна
8. Какво харесваш в себе си?

Че никога не се отказвам да науча нещо ново и си признавам, когато не зная нещо.
9. В какво не вярваш?

Много ме затрудни, Не вярвам на някои хора, но няма да ги изброявам сега.

10. Какво е добре да знам за теб, но сега не се сещам да те питам?

Не зная ;-)



От Роси:

1. Какъв кулинар сте - педантичен ,подреден и последователен или когато готвите настава лек хаос,който разчиствате в последствие?А може да има и трети вариант,споделете!
В самия процес на готвене съм подредена, приготвям си продуктите, докато готвя си разчиствам и накрая след мен не е като да са минали първо хуните, после вестготите :-) 
2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента,настроението,наличностите?
Планирам предварително единствено, когато чакам гости иначе готвя само когато имам желание.
3. Какво питие харесвате ?
Различно според ястието, случая и часа на деня :-) 
4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо ?
Пак различно, всяка добре приготвена храна е удоволствие за небцето. Обичам почти всичко
5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия?Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат?
Не харесваме винаги еднакви неща и понякога се случва всеки да си хапва от собствена паничка :-) 
6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ?
Да, но не е като абсолютно правило. Как да се откажа напълно от любимите скариди с високия ми холестерол :) 
7. До колко сте фенове на еко и био  кулинарията?Има ли нещо,което преди сте приготвяли и обичали,но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате?
Еко и био, но от истински производител, малко са ми смешни тези етикети в хипермаркетите.
8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви?
Няма такъв, защото много от нещата, които аз изобщо не вкусвам, харесва любимия и ги приготвям заради него :-) 
9. Коя е рецептата,която постоянно отлагате ?
Де да беше само една :-) 
10. Обхождате ли кулинарни блогове,пишете ли коментари или просто разглеждате?
Да, пиша и коментари и това ми харесва :-) 




1.Как и защо започнахте да готвите?
По-сериозното ми отношение към готвенето дойде със съпруга ми, той самият готви доста добре и просто се развихме в тандем и в кухнята :-)
2. Какво ви вдъхновява?
Нямам си конкретна муза. Много неща, хора и събития ме вдъхновяват.
3. Обичате ли да експериментирате в кухнята?
Да.
4. Сирена или месни продукти?
В последно време нито едно от двете :-) но предпочитам сирената.
5. Има ли нещо, което се притеснявате да приготвите? Какво е?
Винаги имам нещо като сценична треска, когато приготвям някое сложно ястие за първи път, просто се чудя как да следвам плана, който съм си съставила.
6. Ако бяхте храна, щяхте да сте...
Люта чушка, може би ;-)
7. Имате ли други хобита, освен готвенето?
фотография
8. Какво бихте предпочели - книга или филм?
книга
9. Най-красиво място, на което сте стъпвали, е...
не мога да кажа кое е най-красиво, може би предстои ;-)
10. Какво ви кара да се усмихвате?
Добра дума, цветя, деца, животни и още много.




1. Що за човек е най-добрия ти приятел?
Добър, естествен, оптимист, с чувство за хумор – любимият ми мъж
2. Ако беше картина, каква картина щеше да бъдеш?
Трудно разбираема, май J
3. Коя е любимата ти снимка? Покажи ни!
Моя, чужда?
4. Коя е любимата ти дреха? Защо?
Шалове и рокли
5. Кой е първия ти спомен?
Имам много спомени от детството си, как баба ми ме вози с шейна през зимата, правим снежен човек. Ходя на кино и на цирк с родителите си. Първото ми море на 2.5 години.
6. Къде би живял? В какво?
Сред природата в пасивна къща.
7. Ако те предизвикат да подобриш живота си с някаква малка стъпка или решение, какви биха били те?
Няма малки стъпки и решения, всички са важни. Всеки дена трябва да градим живота си и да се борим да бъде по-д0бър.
8. Къде обичаш да спиш?
Най-вече в леглото си J
9. Любимите ти места там където живееш? Защо?
Витоша, Земенският манастир, вилата на татко. Просто защото ги обичам.
10. Сладко или солено?
И двете ;-)



На Джу:

1.       Кое е най-голямото ти предизвикателство в момента? Защо?
В момента J да проявя търпение да чакам едни резултати от нещо, което правя почти насляпо.
2. Дефинирай “дом”
Щастие.
3. Защо? (каквото и да било)
Хм... нарочно? ;)
4. Детето у теб – къде и как го откриваш? Умееш ли да разговаряш с него?
Намира се все още – в отношението ми към животните най-вече. Надявам се винаги да мога да общувам детето в мен.
5. Голямата ти любов е …
Не обичам такива определения.
6. А голямата страст …
Различни са, Джу. В момента съм пристратена към две неща – планината и в събота сутрин да обикалям малкия сектор на градския ни пазар, отделен за производители.
7. Кои са седемте ти златни правила в живота?
Чак пък седем – най-важното – не правя на другите това, което не искам да ми направят на мен.
8. Кое от тях нарушаваш най-често?
Старая се да не го нарушавам.
9. Кой е любимият ти недостатък?
Любопитството :-)
10. Коя е голямата ти гордост?
Май нямам такава.

неделя, 4 август 2013 г.

Свежо!

Краставица, ябълка, мента и мъничко мед. Пасирани до гладкост и малко студена вода. Засища и освежава. Вълшебно е!

събота, 3 август 2013 г.

ЧийзКейкЪТ


Рецептата е от блога на Ани Шакарян. Измененията при мен – бисквитите в блата са обикновени, две от пакетчетата сирене крема замених с 280 грама  качествена кашкавалена извара, намалих захарта на 100 грама и боровинките в заливката са пресни, не от сладко. Фантазия.

Лесна рецепта, бързо изпълнение и часове наслада. Хубав уикенд от мен!