понеделник, 20 септември 2010 г.

На гости на Ева

Ароматни гофрети с домашна нутела


Ева Тонева ме покани да гостувам с рецепта в невероятния й сайт. Толкова съм горда от това, а никаква идея какво да приготвя. Исках да направя витело тонато, но когато живееш в България, готвиш телешко когато намериш хубаво такова. Така че солената идея отпадна.
От години из кухненския ми шкаф се подмята един гофретник, който най-редовно се чудя дали да не изпратя на фирмата за сметосъбиране, но тъй като е почти нов, все сърце не ми дава. Днес го изрових, поизлъсках го и реших да му вдъхна малко живот. И... о, чудо! Все още работи :- ) Той от своя страна ми се отблагодари и изпече тези ароматни вафли, които ще гарнираме с домашна нутела.



Необходимите продукти за нутелата:
1 ч.ч. /225 мл./ сурови лешници
1/ 4 ч.ч. пудра захар
1/ 8 ч.ч. тъмно неподсладено какао
ванилия
4-5 с.л. растително олио /ползвах орехово/

Запечете лешниците на фурна или в сух тефлонов тиган, внимавайте да не ги прегорите. Сложете ги в чиста памучна кърпа, съберете краищата и поотупайте, за да паднат люспите. Преместете ги в блендер и мелете около 5 минути. Първоначално ще получите фино брашно, а след това ядките ще започнат да пускат маслото си. Трябва да получите еднородна маса с вид на много меко масло. След това добавете захарта, ванилията, какаото и олиото на малки части и при непрекъснато разбъркване до получаване на консистенция с гъстота, която може да се маже на филия.



За гофретите /за 2 бр./:
50 гр.масло
50 гр.захар
75 гр.брашно
50 мл.вода
1 яйце
няколко капки ром

Разбийте всички продукти до хомогенност. След това се действа според инструкциите на уреда.

Съдържанието на ром в тези гофрети ми напомни за една статия за Ямайка, която четох преди време. В нея се казваше, че една от причините ямайците да са винаги усмихнати, са двете глътки ром със сутрешното кафе.
Усмихвайте се!

Ева, благодаря за поканата! За мен е чест! 
За теб:






неделя, 12 септември 2010 г.

Сладоледен чийзкейк с бейлис


Не зная как е при вас, но при мен всички годишни времена са подходящи за похапване на сладолед. А този сладкиш съчетава в едно сладолед и чийзкейк. Лесен и бърз за правене, но в същото време ефектен и с превъзходен вкус.



Идеята е от списание Good Food бр.32/2010, но аз промених пропорциите на повечето продукти.



Необходмите продукти са:
3 пакетчета сирене крема /3х125 гр./
2 пакетчета какаови бисвкити „Роден край” /2х150 гр./
200 мл.течна млечна сметана
1000 мл. /340 гр./ размекнат ванилов сладолед
50 мл.охладено кафе еспресо
100 гр.захар
100 гр.масло
100 мл.бейлис



Застелете дъното на откопчаваща се форма с хартия за печене и закопчайте формата върху хартията – така ще ви бъде по-лесно да извадите след това готовия сладкиш. Смелете бисквитите на трохи в блендер и смесете с предварително разтопеното масло. Разстелете по дъното и на 2 см. от стените на формата /диаметър 26 см./. Оставете в хладилника да стегне. През това време пригответе крема.



Намачкайте сиренето и разбийте със сметаната и захарта на гладък крем. Сладоледа сложете в голяма купа и при непрекъснато разбъркване постепенно прибавете крема. Хомогенизирайте добре, прибавете кафето и ликьора, отново разбъркайте и излейте върху бисквитения блат. Оставете във фризера да стегне за поне 3 часа. Преди сервиране извадете за 20 минути. Може да гарнирате с настърган шоколад или тъмно какао.



вторник, 7 септември 2010 г.

Сладкиш с ябълки и шампанско за началото на есента

И преди съм споделяла за очарованието, което носи есента за мен. Астрономически лятото още не си е отишло, но тя не пита и по всичко личи, че съвсем скоро ще се настани по земите ни. Хладни утрини, студени вечери и нощи, пожълтели листа, отрупани сергии по пазарите. Богатство от цветове, вкусове и усещания.



Стига да не вали, времето е идеално за семейни и приятелски сбирки сред природата.



За хапване и за разходка.


                   
Дърветата са отрупани с плодове.



Тези ябълкови дръвчета са една от основните причини в блога ми да има толкова сладкиши с ябълки.



За този ще ви бъдат необходими:

200 гр.брашно
180 гр. пудра захар
½ пакетче бакпулвер
1-2 с.л. ледено студена вода
1 яйце
75 гр.масло и още малко за формата
1 кг. ябълки /по-кисели/
2-3 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. галета
2 пакетчета пудинг с варене „Ванилия” /всеки за 500 мл.течност/
750 мл.шампанско



Смесете брашното, бакпулвера, 150 гр.от захарта с нарязаното на малки парченца масло. Размесете до трохи, след това добавете яйцето и водата. Съберете на топка и оставете за 30 минути в хладилник.



През това време обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете на осминки и след това на парчета, залейте с лимоновия сок. Пудингът смесете с останалата захар и размийте в 100 мл. шампанско. Останалата част от шампанското сложете на котлона да заври. Дръпнете от огъня и прибавете разтворения пудинг. Върнете обратно и бъркайте поне една минута.
Разточете тестото и с него покрийте дъното и стените на 26 см. откопчаваща се предварително намаслена форма. Поръсете с галетата и отгоре разпределете ябълките. Залейте с шампансковия пудинг и печете 50-60 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. След това охладете за 4-5 часа. Може да се украси със сладкараска сметана. Аз избрах варианта да поръся с пудра захар.



Моите изменения на рецептата са:
Пропуснах захарта в маслената кора. Искам да добавя, че това е маслено тесто, с което се работи изключително лесно, а след изпичането стои много добре. Нямах пудинг с варене и използвах натурално царевично нишесте и две прахчета ванилия. След като шампанското завря, първо сложих 4 с.л. захар и ванилията и след това добавих разтвореното нишесте. Тъй като у дома не обичаме накъртващо сладките десерти, така приготвен този е напълно по вкуса ни.