Ароматни гофрети с домашна нутела
От години из кухненския ми шкаф се подмята един гофретник, който най-редовно се чудя дали да не изпратя на фирмата за сметосъбиране, но тъй като е почти нов, все сърце не ми дава. Днес го изрових, поизлъсках го и реших да му вдъхна малко живот. И... о, чудо! Все още работи :- ) Той от своя страна ми се отблагодари и изпече тези ароматни вафли, които ще гарнираме с домашна нутела.
Необходимите продукти за нутелата:
1 ч.ч. /225 мл./ сурови лешници
1/ 4 ч.ч. пудра захар
1/ 8 ч.ч. тъмно неподсладено какао
ванилия
4-5 с.л. растително олио /ползвах орехово/
Запечете лешниците на фурна или в сух тефлонов тиган, внимавайте да не ги прегорите. Сложете ги в чиста памучна кърпа, съберете краищата и поотупайте, за да паднат люспите. Преместете ги в блендер и мелете около 5 минути. Първоначално ще получите фино брашно, а след това ядките ще започнат да пускат маслото си. Трябва да получите еднородна маса с вид на много меко масло. След това добавете захарта, ванилията, какаото и олиото на малки части и при непрекъснато разбъркване до получаване на консистенция с гъстота, която може да се маже на филия.
За гофретите /за 2 бр./:
50 гр.масло
50 гр.захар
75 гр.брашно
50 мл.вода
1 яйце
няколко капки ром
Разбийте всички продукти до хомогенност. След това се действа според инструкциите на уреда.
Съдържанието на ром в тези гофрети ми напомни за една статия за Ямайка, която четох преди време. В нея се казваше, че една от причините ямайците да са винаги усмихнати, са двете глътки ром със сутрешното кафе.
Зори , прекрасни са ! :))
ОтговорИзтриванеЕх , ако можеше да ми метнеш една - две гофретки до Бургас ! :)))
Поздрави ! :))
:) Вероника, виртуално ги получаваш веднага :)
ОтговорИзтриванеЕва и Еос, нищо повече от перфекционизъм и кулинарни вълшебства, поднесени със стил и изящество!
ОтговорИзтриванеБраво и поздрави :)
Ще проям сладко вече. Толкова апетитно изглеждат.Пък и красиво. Грехота ще е да се пипнат даже:)))
ОтговорИзтриванеНе съм яла домашни гофрети с години. Май като се замисля хич не съм яла. Спомням си периода, в който на мода бяха будките с катми и гофрети и бързахме в междучасието да си купим по една. мммм, вкусно.
ОтговорИзтриванеА на теб Зори прекрасно изпълнение и благодаря, че ме върна в спомените ми.
Специални поздрави за Ева
Зори,
ОтговорИзтриваненеустоими ...
Много фини, нежни и елегантни -
чудесна идея за гостуването ти!
Поздравления, прегъдка и много усмивки, Диана
Чудесни са!
ОтговорИзтриванеТова ми напомня едно пътуване в Белгия, където ги поднасят по невероятни начини, но твоите по нищо не отстъпват, Зори!
Страхотна идея да извадиш гофретника от шкафа, я по-добре не го прибирай, че може да ни зарадваш с още разновидности :)
Сърдечни поздрави от мен!
Зори, никога не знаеш какво ще изскочи от шкафа :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение и много добре аранжирано!
А за глътките ром ще имам пред вид!
Поздрави!
ДИве, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеХех, Ирони :) хапнати са вече... срамота да не ядеш сладко ;)
Дани, и аз си спомням, когато се появиха по будките из София, бяха голям хит :)
Дианка, благодаря :)
Лети, под ръка е гофретника :) Набелязала съм един пълнозърнести с мак, да видим кога ще им дойде реда :)
Благодаря ти :)
Вярно е, Дани :) особено от шкаф в кухня :) Иде зима, рома е добра идея, нали :)
Хубава нова седмица от мен, дами :)
Зори, след гостуването ти с чудесните рецепти, снимки и ямайска "тайна", няма как седмицата ми да не е изпълнена с усмивки и кулинарно вдъхновение! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, за това, че прие поканата ми и по невероятен начин още веднъж показа кулинарните си способности!
Пожелавам ти нестихващо кулинарно вдъхновение, безброй приятели и сбъднати мечти, мила!
Обичам гофрети, а щом са и с шоколад и лешници, направо ме отпишете от каквото и да е друго :)))
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Зори!
Поздравления и за двете ви :)
This sounds just wonderful. I love everything with hazelnuts and Nutella is my favorite spread. I must give this a try.:)
ОтговорИзтриванеЕви, удоволствието е мое :)
ОтговорИзтриванеИнче, и аз така :)
Andrea :) thanks
Зори, поздравления за гостуването! Иначе, аз много обичам гофрети, а сега като предлагаш рецепта за домашна нутела, ще изпробвам непремененно.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса ямайската "тайна." Да не се притесняваме от сутринта с гофретките и ромчето в нутелата, казваш :). Поздрави и хубави есенни дни!
Ооо, Зори, веднага си пожелах да ми гостуваш и съвсем не виртуално :-) Разкошни са гофретите ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Мира :) така е, май всичко когато е с мяра е полезно :)
ОтговорИзтриванеЕ, Миленка :) казано от теб, означава много :)
Приятна вечер, момичета и хубав празничен ден утре :)
Изкушаващо предложение - хрупкави гофрети с ароматна нутела!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Ако размислиш за гофретника,дай го насам,че аз нямам:)
ОК, Диди, ще реша окончателно след като направя едни пълнозърнести :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер от мен :)
Имам гофретник но от много одавна не съм го ползвала. Сега ще използвам твоето вкусно предложение и ще направя в събота:)
ОтговорИзтриванеZORI,THIS IS JUST GREAT!
ОтговорИзтриване