И преди съм споделяла за желанието ми да експериментирам с различни брашна. Както и за нежеланието ми да използвам напълно рафинирани продукти в кухнята си. Печивата с бяло брашно са пухкави, с фин вкус, с изкушаващ външен вид, но съм ги оставила за празници – козунаци, погачи. Няма да изнасям лекция за правилното хранене, в това отношение всеки има право на избор. Тези рулца, приготвени почти без захар и с тъмно брашно са приятен десерт или лека закуска с чаша мляко.
180 гр. бяло пшенично брашно
150 гр. чено пшенично брашно
1 яйце
2 с.л. кафява захар
150 мл.хладко прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
¼ ч.л. канела
1 с.л. олио
За плънката
400 гр. ябълки – почистени, обелени и нарязани на парченца
30 мл.вода
50 гр. едро счукани орехи
Разтворете захарта в млякото и разбийте с яйцето. Пресейте брашното, прибавете млякото с яйцето и захарта, маята, замесете тесто, ако е необходимо добавете още малко течност. Прибавете солта, олиото и канелата. Оформете на топка и оставете на топло да удвои обема си.
През това време пригответе пюрето за плънката, сложете ябълките с водата в подходящ съд на котлона на силен огън, след като заври намалете степента, разбърквайте постоянно, до десетина минути пюрето ще бъде готово. Според вкуса си може да добавите и малко захар. Оставете да изстине.
Премесете тестото и разточете в правоъгълна форма, намажете с ябълковото пюре, поръсете с орехите и завийте на руло. С стър нож нарежете напречно на 2-3 сантиметрови парчета. Подредете на разстояние едно от друго в застлана с пекарска хартия тава. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с долен нагревател и вентилатор до готовност. Още топли глазирайте с 1 ч.л. мед, разтворен в малко вода.
Зори, толкова хубави са станали рулцата, а снимките изглеждат
ОтговорИзтриванемного романтични цветово!
Поздравления, прегръдки и усмихнато утре!
Благодаря, Дани :)
ОтговорИзтриванеХубаво утре и на теб!
Ееееееее,страхотни са просто!Уау!
ОтговорИзтриванеЗори, невероятни са!
ОтговорИзтриванеНе само с бяло брашно може да се създаде нещо вкусно, ето го и доказателството.:)
Поздрави!:)
Точно навреме за закуска си ги поднесла, Зори! Ароматни, красиви и несъмнено много вкусни. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Чудни са станали, Дани! Много ми харесват по-тъмните брашна, които използваш. Със сигурност са били вкусна закуска. Хубав ден днес и цяла седмица! :)
ОтговорИзтриванеОоо, много уют и приятен аромат се носи тук! Поздравления за рулцата и чудесните снимки, Зори!
ОтговорИзтриванеХубав празник! :)
Зори, чудесни са..и с така апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря :)
ОтговорИзтриванеПрава си, Вероника :) благодаря ти
Еви, хубава нова седмица и за теб и благодаря!
Мда, Мира в добавка с малко фъстъчено масло са незабравими :) Хубави и за теб!
Инче, благодаря! И на теб!
Благодаря, Мария :)
Изглеждат невероятно! Обожавам всичко с ябълки!
ОтговорИзтриванеЗори, невероятни вкусни изглеждат рулцата!! И аз обожавам всичко с ябълки :) и много ме изкушаваш с това предложение!!
ОтговорИзтриванеРуми, Мина, благодаря ви :) Хубава нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеПоловинката се вдъхнови да ги направи, Зори :-) И това само по снимките ти :-) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Най - после нещо диетино и за мен, че аз само готвя, а всички останали хапват:)Изглеждат супер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка :)
ОтговорИзтриванеТраяна :) опитай, надявам се да ти харесат :)
Много ми допада предложението ти, Зори - вкусни рулца почти без захар с тъмно брашно и любимите ябълки. Със сигурност ще се възползвам от рецептата!
ОтговорИзтриванеА иначе и аз съм оставила вредните, но ужасно вкусни тестени изкушения за празниците.. тогава се успокоявам и си казвам, че ми е позволено :-))
А аз ги виждам за вечеря тези апетитни рулца :)
ОтговорИзтриванеЗори, страхотни са!
Аз отдавна не ползвам бяло брашно - първо смесвах 50/50, но вече само типово ползвам.Дори фините тестени изделия се получават с него, е, цветово малко се различават, но пак са пухкави и вкусни.
Поздрави и лека нощ :)
Еее не, това изкушение е в състояние да развали всякаква диета, която захвана. Комбинацията на сладкиш и ябълка ми е от най- любимите:)
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванепрекрасни ябълкови рулца!
Много ароматна комбинация и напълно споделям виждането ти за брашната.
Чудесни снимки,
поздрав и усмихнат ден, Диана
Хихии, Ирка :) на празник всичко е позволено :)
ОтговорИзтриванеПепи, съгласна съм за типовото и аз го ползвам често, също много харесвам брашното тип "Добруджа", но него отдавна не съм намирала :)
Е, Руми :) какви диети, имаш кулинарен блог :)
Дианка, зная че сме съмишленици по отношение на брашното :)
Благодаря, момичета! Приятна вечер от мен!
Ti sono venuti perfetti, ciao♥
ОтговорИзтриванеThanks, Stefania!
ОтговорИзтриванеThese look very delicious!!
ОтговорИзтриванеEnjoy a sweet Sunday xx
Thanks, Saskia :) I hope you did to :)
ОтговорИзтриване