неделя, 13 февруари 2011 г.

Ябълкови рулца


И преди съм споделяла за желанието ми да експериментирам с различни брашна. Както и за нежеланието ми да използвам напълно рафинирани продукти в кухнята си.  Печивата с бяло брашно са пухкави, с фин вкус, с изкушаващ външен вид, но съм ги оставила за празници – козунаци, погачи. Няма да изнасям лекция за правилното хранене, в това отношение всеки има право на избор. Тези рулца, приготвени почти без захар и с тъмно брашно са приятен десерт или лека закуска с чаша мляко.

180 гр. бяло пшенично брашно
150 гр. чено пшенично брашно
1 яйце
 2 с.л. кафява захар
150 мл.хладко прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
¼ ч.л. канела
1 с.л. олио

За плънката
400 гр. ябълки – почистени, обелени и нарязани на парченца
30 мл.вода
50 гр. едро счукани орехи

Разтворете захарта в млякото и разбийте с яйцето. Пресейте брашното, прибавете млякото с яйцето и захарта, маята, замесете тесто, ако е необходимо добавете още малко течност. Прибавете солта, олиото и канелата. Оформете на топка и оставете на топло да удвои обема си.



През това време пригответе пюрето за плънката, сложете ябълките с водата в подходящ съд на котлона на силен огън, след като заври намалете степента, разбърквайте постоянно, до десетина минути пюрето ще бъде готово. Според вкуса си може да добавите и малко захар. Оставете да изстине.

Премесете тестото и разточете в правоъгълна форма, намажете с ябълковото пюре, поръсете с орехите и завийте на руло. С стър нож нарежете напречно на 2-3 сантиметрови парчета. Подредете на разстояние едно от друго в застлана с пекарска хартия тава. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с долен нагревател и вентилатор до готовност. Още топли глазирайте с 1 ч.л. мед, разтворен в малко вода. 

24 коментара:

  1. Зори, толкова хубави са станали рулцата, а снимките изглеждат
    много романтични цветово!
    Поздравления, прегръдки и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :)
    Хубаво утре и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, невероятни са!
    Не само с бяло брашно може да се създаде нещо вкусно, ето го и доказателството.:)
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Точно навреме за закуска си ги поднесла, Зори! Ароматни, красиви и несъмнено много вкусни. :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са станали, Дани! Много ми харесват по-тъмните брашна, които използваш. Със сигурност са били вкусна закуска. Хубав ден днес и цяла седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ооо, много уют и приятен аромат се носи тук! Поздравления за рулцата и чудесните снимки, Зори!

    Хубав празник! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, чудесни са..и с така апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, благодаря :)

    Права си, Вероника :) благодаря ти

    Еви, хубава нова седмица и за теб и благодаря!

    Мда, Мира в добавка с малко фъстъчено масло са незабравими :) Хубави и за теб!

    Инче, благодаря! И на теб!

    Благодаря, Мария :)

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат невероятно! Обожавам всичко с ябълки!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, невероятни вкусни изглеждат рулцата!! И аз обожавам всичко с ябълки :) и много ме изкушаваш с това предложение!!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, Мина, благодаря ви :) Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Половинката се вдъхнови да ги направи, Зори :-) И това само по снимките ти :-) Прекрасни са!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Най - после нещо диетино и за мен, че аз само готвя, а всички останали хапват:)Изглеждат супер!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Миленка :)

    Траяна :) опитай, надявам се да ти харесат :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми допада предложението ти, Зори - вкусни рулца почти без захар с тъмно брашно и любимите ябълки. Със сигурност ще се възползвам от рецептата!

    А иначе и аз съм оставила вредните, но ужасно вкусни тестени изкушения за празниците.. тогава се успокоявам и си казвам, че ми е позволено :-))

    ОтговорИзтриване
  16. А аз ги виждам за вечеря тези апетитни рулца :)
    Зори, страхотни са!
    Аз отдавна не ползвам бяло брашно - първо смесвах 50/50, но вече само типово ползвам.Дори фините тестени изделия се получават с него, е, цветово малко се различават, но пак са пухкави и вкусни.
    Поздрави и лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  17. Еее не, това изкушение е в състояние да развали всякаква диета, която захвана. Комбинацията на сладкиш и ябълка ми е от най- любимите:)

    ОтговорИзтриване
  18. Зори,
    прекрасни ябълкови рулца!
    Много ароматна комбинация и напълно споделям виждането ти за брашната.
    Чудесни снимки,
    поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Хихии, Ирка :) на празник всичко е позволено :)

    Пепи, съгласна съм за типовото и аз го ползвам често, също много харесвам брашното тип "Добруджа", но него отдавна не съм намирала :)

    Е, Руми :) какви диети, имаш кулинарен блог :)

    Дианка, зная че сме съмишленици по отношение на брашното :)

    Благодаря, момичета! Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. These look very delicious!!

    Enjoy a sweet Sunday xx

    ОтговорИзтриване