неделя, 6 февруари 2011 г.

Ръжено-пшенични хлебчета


Преди да започна да меся и да приготвям тестени изпитвах почти неестествен ужас от тестото. Напразно, още от първия опит нещата ми се получиха и не съм имала провали. Но този уикенд от три опита, регистирах два неуспешни. Първо заредих хлебопекарната и излязох на сладък обяд с приятелки, с идеята че когато се прибера ще имам топъл хляб. Да, ама не. С месенето и втасването в пекарната съм ОК, но печенето не ми се удава. После – кекс с мая от типа Gugelhupf  - прекрасно ароматно тесто, изпълни формата, разнесе се вълшебен аромат, после какво направих, кексът спадна, а след като го разрязах, се оказа че в сърцевината не е изпечен, въпреки добрия външен вид. Следващият път Gugelhupf с бакпулвер, колкото и да ми се искаше да направя традиционен.
Добре, че успях с тези хлебчета, иначе сериозно щях да се замисля над уменията си да работя с тесто с мая.



Необходимите продукти:

250-300 гр. бяло брашно
200 гр.ръжено брашно
20 гр.овесени трици
20 гр. овесено брашно
50 мл.олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
25 гр.свежа мая
100 мл. прясно мляко
150 мл.айран
2 белтъка

Натрошете маята, залейте с леко затопленото мляко, прибавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар, покрийте и оставете съда на топло да шупне маята.
Пресейте и смесете различните видове брашно, добавете триците и захарта, оформете кладенче, в което да излеете маята, айрана,  и разбитите на пяна белтъци. Първоначално използвайте 200 гр. бяло брашно, останалото добавяйте на части след усвояването му. Замесете тесто, а към края на месенето прибавете и солта и олиото. Оформете гладка топка и оставете на топло да удвои обема си. Премесете на набрашнена повърхност, оформете питки по желание и оставете отново да втасат. Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност. Охладете върху скара.
Божествени са леко топли с бяло сирене и разядка от люти чушки, чесън, копър и магданоз. 


23 коментара:

  1. Looks wonderful bread and dough, so smell, and through the monitor! Bravo, I am thrilled!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,
    хлебчетата са невероятни!
    Диетични и вкусни!
    А за хлебопекарната, когато хлябът е недопечен, може да се изпече на програмата, която е само за печене. При мен тя е за 60 мин. Аз пускам за 10 мин.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, може да си имала два провала днес, но третия ти опит е страхотен - хлебчетата са с невероятно изглеждаща хрупкава коричка и напукани! Примляс, чакам си половинът да вечеряме без друго....
    Поздрави и успешна, слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Зори, точно вчера с МАГ-а си говорехме, че отдавна не съм правила домашен хляб :(
    Може ли сега и ти така умело да ми напомняш какво пропускам?

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, всички си имаме не дотам успешни дни в кухнята, но нали знаеш, :) който не е готов да се проваля, значи не е готов да кулинарства... А хлебчетата ти изглеждат уникално вкусни! И със сиренце и разядката ти - ммм, мога да си представя :))

    Благодаря, че ме навести и надявам се си взе наградка :)

    Прекрасна седмица ти желая,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  6. Леле че апетитно. И аз от известно време си правя домашен хляб, но точна такава комбинация не съм пробвал.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, хлебчетата ти изглеждат превъзходно, а и с тази разядка...
    А на всеки се случва нещо подобно:)
    Поздрави, усмихната, и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Thanks, Nada :) Best regards!

    Роси, благодаря ти :) уча се още с този уред, но мисля да я ползвам главно като нощви :)

    Благодаря, Пепи :) Вкусни са, вярно е :) Поздрави и за теб!

    Еее, ДИве :) няма случайни неща, знаеш :)

    Мина, благодаря :) получих си наградата :) Вярно е, че човек трябва да може да приема и неуспехите си :) Хубава седмица и на теб!

    Маг, с хляб експериментирам много, но рядко се сещам да измеря продуктите, а рецепта "на око" не е рецепта :) Поздрави и за теб!

    Дани, позна ли разядката :) благодаря ти :) Хубава седмица за теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Неустоими са питките, а и разядката...
    Прегръдки и хубава нова седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, не знам колко неуспешни са предишните два опита, но третият опреленено заслужава адмирации. Изглежда чудесно... и с това сиренце отгоре - чудо!
    Аз си купих в събота хлебопекарна и я изпробвах, много доволна останах, поне от първия опит, де :)))

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори,
    Видях хлебчетата сутринта, толкова вкусно изглеждат и съм така изкушена да запретна ръкави... А за беда, днес хич няма да имам време за месене.
    За хлебопекарната, при мен е обратното - пека хлябове без проблем, но единствения опит, когато опитах да направя тесто в нея, не завърши много добре , така че меся доста работи по старомодния изпитан начин :) Ще трябва да опитам пак.
    Хубав ден и седмица с много прекрасно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Well this one is definitely a success!
    They look wonderfully soft and tasty. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори,
    обожавам ръжени хлебчета, а
    твоите изглеждат невероятно изкушаващи!
    И за успокоение понякога просто не е ден, но след него...
    Прекрасни снимки,
    поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Еви, благодаря :) хубава и за теб!

    Инче, то и аз от скоро съм собственик на тази машина, но май трябва да спра проявявам творчество :)
    Благодаря ти :)

    Лети, аз пък си харесах маймунския хляб при теб :) Ще се преборим с техниката на края :)

    Тhanks, Andrea :)

    Благодаря, Дианка :) така е, има и такива дни, т.е. уикенди :)
    Хубава нова седмица за теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Мммммм...мляс-мляс;)) Аз си падам по месенето:) И задълже ще пробвам тази рецепта:) Пък и диетично..леле, направо си е удар по апетитът ми:)))Благодаря, Зори:)

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, много хубави изглеждат хлебчетата ти! А за случката с втасванията, има такива дни, а за някои са и поредица от дни :). По въпроса с хляба, поне моето мислене е, че не трябва да се отказваме. По-късно разбираме къде може да е грешката, но то безгрешни хора няма. Чудни хлебчета и полезна рецепта. Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Хехехе, Ида :) ако наблегнем на количеството изобщо няма да е диетично :)

    Мира, благодаря :) поздрав и за теб! Да се надяваме, че неполучаването на нещата е временно явление :)

    ОтговорИзтриване
  18. Eeeх.. и как да не огладнее човек?!

    Чудни са, Зори, хлебчетата!

    Поздрави сърдечни за теб и пожелание за ведри, здрави и все така вкусни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Ммм... дъхаво дъхави!!! :))
    Днес се нахраних само с гледане. Добре е за талията! :))
    Поздрави Зори!

    ОтговорИзтриване
  20. Еех, Дими :) вярно е :)
    Прегръдка от мен и много усмивки!

    Благодаря, Драго :) прав си, окото да е сито :)

    ОтговорИзтриване
  21. Zori, 4ak sega vizhdam tezi neverojatni hleb4eta! ot njakolko meseza pravja doma6en hljab, 6te gi opitam, taka vkusni, puhkavi i hrupkavi izglezhdat...

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване