понеделник, 18 април 2011 г.

Лек крем с извара

Ако сте поскитали доволно през уикенда, не ви е останало много време в неделя след обичайните домашни задължения и спешно ви се иска нещо сладичко и леко, това кремче е точно за вас.
Много хубав крем с извара има и при Пепи :-)

За този съвсем ориентировъчно ви трябват:
400 гр. хубава извара
2 големи и добре узрели банана
2 с.л. кисело мляко
по желание – стафиди, сладко от цели плодове



Намачквате бананите с вилица, слагате заедно с изварата и киселото мляко в блендер и миксирате до гладкост. Ако не ви е достатъчно сладко от бананите добавете малко пчелен мед.
Гарнирайте със стафидите /накиснати в топла вода и отцедени/ и/или сладкото.
Консумира се веднага.

неделя, 10 април 2011 г.

Супа с дробчета

Много лесна и приятна супа. Дори такива като мен, които не обичат дреболии, я харесват. Подходяща е за предстоящите пролетни празници, а и за всеки ден, защото се приготвя бързо, стига да имате приготвен дроб – агнешки примерно, сварен и нарязан на кубчета като за дроб сърма. Аз си го разделям на порциики около една чаена чаша от 250 мл. и ги държа във фризера, за да са ми винаги под ръка.



Необходимите продукти:

1 ч.ч. сварен и наситнен агнешки дроб
1 морков
1 малка глава кромид лук
1 с.л. брашно
1 ч.л. люто пиперено пюре
2 с.л. доматено пюре
1 л. бульон /костен, пилешки, зеленчуков/
2 с.л. ориз
2-3 с.л. зехтин
малко масло
джоджен
мента
сол

Настържете моркова с ренде, а лука нарежете на много ситно. Загрейте зехтина с малко масло /само за аромат/ в тенджерата, в която ще приготвяте супата, и запържете леко моркова и лука. Прибавете дробчетата, оставете за 1-2 минути и добавете и брашното, разбъркайте и добавете 250 мл. горещ бульон, добавете доматеното и пипереното пюре, джоджена и ментата, разбъркайте хубаво до разтваряне на пюретата. Добавете и останалия горещ бульон, ориза и варете до готовност. Посолете. Сервирайте с резен лимон.

сряда, 6 април 2011 г.

Брауни със зехтин

Първото ми предложение за април е за прекрасен шоколадов десерт, традиционно брауни се приготвя с масло.Този вариант е със зехтин, но вкусът не е пострадал, може и сами да се убедите, рецептата е лесна и бърза, а резултатът е наистина зашеметяващ.



Необходимите продукти:

200 гр. шоколад по избор
1/2 ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
100 мл. зехтин
2 яйца
2 прахчета ванилия
¾ ч.ч. /от 200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. тъмно какао
200 гр.качествена извара
50 мл. прясно мляко

Загрейте фурната на 190 градуса и застелете правоъгълна тавичка с хартия за печене.
Начупете шоколада на парчета и разтопете в микровълнова или на водна баня, прибавете зехтина и оставете на страна.
В подоходяща купа смесете какаото, брашното, солта и бакпулвера. В отделен съд разбийте леко яйцата със захарта. Смесете изварата с млякото, ако сместа не е хомогенна, минете с пасатор до гладкост.
Прибавете шоколада към сухите съставки и разбъркайте, след това яйцата със захарта и изварата. Хомогенизирайте, разпределете в тавичката, загладете с шпатула и печете около 30 минути. Охладете напълно и нарежете на квадратчета.
Използваният от мен шоколад е млечен с парченца бадеми.
Този десерт ми допадна особено в компанията на естествено сладко френско бяло вино.