сряда, 6 април 2011 г.

Брауни със зехтин

Първото ми предложение за април е за прекрасен шоколадов десерт, традиционно брауни се приготвя с масло.Този вариант е със зехтин, но вкусът не е пострадал, може и сами да се убедите, рецептата е лесна и бърза, а резултатът е наистина зашеметяващ.



Необходимите продукти:

200 гр. шоколад по избор
1/2 ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
100 мл. зехтин
2 яйца
2 прахчета ванилия
¾ ч.ч. /от 200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. тъмно какао
200 гр.качествена извара
50 мл. прясно мляко

Загрейте фурната на 190 градуса и застелете правоъгълна тавичка с хартия за печене.
Начупете шоколада на парчета и разтопете в микровълнова или на водна баня, прибавете зехтина и оставете на страна.
В подоходяща купа смесете какаото, брашното, солта и бакпулвера. В отделен съд разбийте леко яйцата със захарта. Смесете изварата с млякото, ако сместа не е хомогенна, минете с пасатор до гладкост.
Прибавете шоколада към сухите съставки и разбъркайте, след това яйцата със захарта и изварата. Хомогенизирайте, разпределете в тавичката, загладете с шпатула и печете около 30 минути. Охладете напълно и нарежете на квадратчета.
Използваният от мен шоколад е млечен с парченца бадеми.
Този десерт ми допадна особено в компанията на естествено сладко френско бяло вино.

15 коментара:

  1. Аха! Почти диетична версия казваш, а и така както е тръгнало с пролетта, скоро ще се зададе лятото и да не сме изненадани (в смисъл, да сме във форма:). Много хубава рецепта ни предлагаш, Зори. Поздрави и хубави априлски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, примамваш ме с тази вкусна шоколадова приказка :)
    Ще я опитам на всяка цена /само да мине малко време от моите шоколадови похапвания :)/
    Прегръдки и много шоколадов април!

    ОтговорИзтриване
  3. Хехе, Мира, може и да е по-малко калорична, но са толкова крехки, че лесно се злоупотребява :)
    Поздрави и за теб и много усмивки :)

    Дани, все още си мисля за твоя шоколадов чийзкейк :) скоро ще го опитам, идват празници ;)
    Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Еос, това брауни е страхотно. Малко светло ми се струва, млечен шоколад ли ползва? Супер се е получило.

    ОтговорИзтриване
  5. Този сладкиш, откакто го открих, ми е от любимите :)
    Щом казваш, че е по-диетичен от оня с маслото, вярвам ти :) ще трябва да пробвам - такъв сочен сладкиш не се пропуска.
    Хубава вечер, Зори!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, Дани, млечен е шоколада :) Благодаря!

    Хм, Пепи :) нискокалоричните десерти в повечето случаи не ми допадат особено :) Хубава и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Много сочен изглежда, Зори! :)
    А аромата на зехтин усеща ли се много?

    Да ти кажа и аз мисля, че в повечето случаи, нискокалоричните десерти са за сметка на вкуса..

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектен е, Зори! И неустоим... Взимам си едно парче от него.
    Прегръдки с пожелания за хубава край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,
    зашеметяващо изкушаваща е снимката, за вкуса преполагам и напълно ти се доверявам.
    Чудесна рецепта,
    поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ири :) не мисля, че се усеща аромат на маслини, но някои видове зехтин имат доста силен аромат, според мен трябва да се избере такъв с по-слаб.
    Благодаря :)

    Благодаря, Еви :) Хубав уикенд и на теб!

    Дианка, благодаря :) Поздрави и за теб и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори,

    не пречи да опитаме нали?:)
    Особено след като гледам твоя сочен брауни на снимката и веднага ми се прияде:)

    ОтговорИзтриване
  12. This sounds very delicious and looks so yummy. Wonderful idea i recipe. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ха, това много ме впечатли! Брауниса е единствената версия на шоколадови сладкиши, която харесвам. Благодаря за интересното предложение!

    ОтговорИзтриване