неделя, 28 октомври 2012 г.

Есенно гърне с леща



Вятър. Липата в задния двор потропва с жълтите си мокри листа по прозореца на кухнята ми. Този вятър ми носи аромати на печена тиква с канела и мед, чай от мащерка, гъбена супа, топъл хляб.
Този вятър, същият ли е, дето нежно ме докосваше лятото, изпиваше морската вода от кожата ми и разрошваше косата ми?
Същият, дето събаряше презрелите круши, фучеше над ожънатите ниви и носеше дим и мирис на горяло дърво, печени картофи и на идваща есен.
Същият, дето сега капка по капка, ден след ден, ще донесе скреж по прозорците, снежни преспи, коледни лампички и огън в камината.


От печката едно по едно ще се занижат все по-силни и по-зимни ястия. Топли питателни супи, вкусни яхнии, задушено месце, хрупкави хлябове, меки кифлички. Все по-често ще пълним гювеча и ще наливаме червеното вино.
Всичко, сготвено в глинен съд е невроятно вкусно. Ето и една малко по-различна леща.



Необходимите продукти:

1ч.ч. от 250 мл. леща
2 бр. средно големи глави кромид лук
2 бр. средни големи моркова
2-3 скилидки чесън
400 гр. почистена и обелена тиква
2-3 бр. средно големи картофа
3-4 с.л. тъмен оцет балсамико
100 мл. червено вино
200 мл. вода или бульон
чубрица
сол
50 гр. краве масло
50 мл. зехтин




Измийте лещата и сложете да кипне в малко вода. Варете 3-4 минути, излейте водата и поставете зрънцата в глинен гювеч. Нарежете лука на ситно, а морковите на кръгчета. Скилидките чесън смачайте с ножа. Картофите обелете и нарежете на кубчета,  на същите кубчета нарежете и тиквата. Прибавете всичко към лещата, разбъркайте. Добавете виното, оцета и водата. Подправете с чубрицата и солта на вкус, прибавете маслото и зехтина. Печете на 200 градуса до готовност. Чаша хубава тъмна бира се вписва много добре в картинката.

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Овесени кексчета с портокал



Страхотни. Не можете да спрете да ги хапвате. А от тази пропорция се получават само шест големи кексчета. Мъка :-)

Необходимите продукти:
115 гр. мюзли или овесени ядки
1 ч.ч. 200 мл. портокалова пулпа /това което ви остава от изцеждането на портокалов сок с обикновена ръчна сокоизстисквачка/
100 гр. обезмаслена извара
80 гр. кафява захар
1 яйце
1 с.л олио
140 гр. черно пшеничено брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
200 мл. хладка вода
1 с.л. ром
100 гр. термоустойчив шоколад на капки

Пулпата пасирайте с пасатор до гладкост, добавете изварата, яйцето, захарта и олиото и бъркайте с тел или продължете с пасатора до получаването на гладка хомогенна смес. Предварително накиснете ядките във водата и рома поне за половин час. Отцедете от течността и прибавете към хомогенната смес. Разбъркайте добре и смесете с брашното и содата. Отново хомогенизирайте и прибавете и шоколада. Разпределете в шест формички за крем карамел, предварително застлани с хартиени кошнички. Печете до готовност в загрята на 180 градуса фурна. Охладете върху решетка.


Ако печете в специалните тавички за мъфини ще получите поне 12 бр. кексчета. Предпочитам да пека във формите за крем карамел, защото се получават с големи шапки и приличат на сладоледени фунийки.
Може да ароматизирате допълнително сместа с малко настъргана портокалова кора.
Препоръчвам да се изполва мюзли, тъй като ядките и сушените плодове, които съдържа допълнително обогатвят прекрасния сладкиш.
Тези мъфинчета са и чудесна пълноценна закуска.

неделя, 7 октомври 2012 г.

Вафли



Една опаковка вафлени кори с бонус пакетче ванилена захар, донесени от Сърбия, отлежа в шкафа с чашите почти цяло лято. През това време аромата на ванилената захар се пропи във всички чаши и всяка течност, която пиехме в тях беше като ванилов сладолед. Седмици по-късно, поръчаните нови рафтове за кухнята бяха по местата си, пакета с корите – преместен, а аромата на ванилия – навсякъде. И пак отложих вафлите. До вчера. Толкова е лесно, че съжалих за дългото отлагане.

Необходимите продукти:
5 вафлени кори
200 мл. млечна сладкарска сметана /подсладена/
200 гр. шоколад
20 гр. краве масло
1 опаковка ванилена захар
500 гр. мармалад от кайсии или други плодове /за предпочитане домашен/


Сметаната разбийте с ванилената захар с помощта на миксер до меки върхове. Шоколада разтопете заедно с маслото на водна баня или в микровълнова. Аз предпочитам в микровълновата – на пресекулки и с непрекъснато разбъркване, защото иначе се пресича.

След като шоколадовата смес леко се охлади, се прибавя на части към сметаната при непрекъснато разбъркване с шпатула или лъжица.
Вафлите се сглобяват като се реди кора, добре намазана с мармалад и кора намазана с шоколад. Най-отгоре се завършва с вафлена кора. Добре притиснете с тежест – използвах две правоъгълни дъски за хляб – и оставете в хладилника за няколко часа, най-добре за цяла нощ. След това с остър нож нарежете във форми по желание.
 И за финал от последните ми морски снимки от края на септември.