неделя, 28 октомври 2012 г.

Есенно гърне с леща



Вятър. Липата в задния двор потропва с жълтите си мокри листа по прозореца на кухнята ми. Този вятър ми носи аромати на печена тиква с канела и мед, чай от мащерка, гъбена супа, топъл хляб.
Този вятър, същият ли е, дето нежно ме докосваше лятото, изпиваше морската вода от кожата ми и разрошваше косата ми?
Същият, дето събаряше презрелите круши, фучеше над ожънатите ниви и носеше дим и мирис на горяло дърво, печени картофи и на идваща есен.
Същият, дето сега капка по капка, ден след ден, ще донесе скреж по прозорците, снежни преспи, коледни лампички и огън в камината.


От печката едно по едно ще се занижат все по-силни и по-зимни ястия. Топли питателни супи, вкусни яхнии, задушено месце, хрупкави хлябове, меки кифлички. Все по-често ще пълним гювеча и ще наливаме червеното вино.
Всичко, сготвено в глинен съд е невроятно вкусно. Ето и една малко по-различна леща.



Необходимите продукти:

1ч.ч. от 250 мл. леща
2 бр. средно големи глави кромид лук
2 бр. средни големи моркова
2-3 скилидки чесън
400 гр. почистена и обелена тиква
2-3 бр. средно големи картофа
3-4 с.л. тъмен оцет балсамико
100 мл. червено вино
200 мл. вода или бульон
чубрица
сол
50 гр. краве масло
50 мл. зехтин




Измийте лещата и сложете да кипне в малко вода. Варете 3-4 минути, излейте водата и поставете зрънцата в глинен гювеч. Нарежете лука на ситно, а морковите на кръгчета. Скилидките чесън смачайте с ножа. Картофите обелете и нарежете на кубчета,  на същите кубчета нарежете и тиквата. Прибавете всичко към лещата, разбъркайте. Добавете виното, оцета и водата. Подправете с чубрицата и солта на вкус, прибавете маслото и зехтина. Печете на 200 градуса до готовност. Чаша хубава тъмна бира се вписва много добре в картинката.

47 коментара:

  1. Или вино?
    Хубава, ароматна манджа и хубави есенни колажи, Зори! Но наистина дойде времето на топлите и тежки ястия :)
    Лека нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с винце е супер :) но за него бих добавила и малко бекон или друго месце :)
      Хубава неделя, Пеп!

      Изтриване
  2. Страхотно интро и картини! Ама как само ме пренесе у вас, в кухнята Зори, дори можах да погледна през прозореца и защо ли ми се струва, че видях и "онова гърне" :) Но нямах време да надникна вътре, да видя скрила ли се е някоя малка, плаха душица, защото ми замириса на току що запечена тиква... и още нещо, което пък събуди друго любопитство и ми наложи да чета надолу :))
    Интересна рецепта, богата и питателна! Не съм комбинирала досега леща нито с картофи, нито с тиква. Много ще ми е интересно какъв ще е вкусът, Зори.
    Още по-ароматна и вълнуваща неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря! Леща с картофи и бекон са традиционни за френската кухня и много добре си вървят :)
      Хубава неделя и за теб!

      Изтриване
  3. Красиви и топли усещания и интересна рецепта!
    Снимките са супер Зори!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, как се увлякох в написаното... Толкова уютно ми стана изведнъж. Интересна рецепта за леща, а снимките ти са много красиви - есенни и топли! Приятна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  5. Зори, хубави аромати и есенен вятър!
    Чудесно съчетание и цветове!
    Красив пост!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  6. Приемам публикацията ти като есенен подарък за моята самотна неделна сутрин.
    Благодаря за емоцията и хубавата рецепта!
    Прекрасна неделя за теб, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, винаги си добре дошла!
      Благодаря!

      Изтриване
  7. Зори напълни ми душата и очите с тази красива и ароматна, много уютна публикация:) Тук при теб винаги присъства една особено близка за мен романтика и топлина и ме караш да се чувствам като у дома !
    Хубава неделна вечер и благодаря:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ива, благодаря! Радвам се, че имаме сходно отношение към чувството да си у дома. Аз не съм романтична, поне не и в общоприетия смисъл на думата.
      Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  8. Зори толкова есена и красива публикация си ни поднесла ,а лещичката е неустоима просто.
    Много ми хареса рецептата.
    Благодаря ти за тази хубава публикация и рецепта!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря ти:)
      Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  9. Зори,
    незнам дали ще дойда скоро пак до задната Витоша, но в твоя заден двор бих дошла на момента, да вдъхна от всички тези аромати, за които спомена нагоре, да оставя вятъра да премине през мен и да отнесе всичко ненужно оттам, а после да се сгрея с паница от тази колоритна леща и една тъмна бира или винце за блясък в очите;)
    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, сигурна съм, че ще се срещнем някой ден и на живо :)
      Винаги си добре дошла!
      Благодаря!

      Изтриване
  10. Прекрасна идея! Ще трябва да се опита:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна! Хубава и на теб!

      Изтриване
  11. Докато те четях ми минаваха мисли за много вкусни калории, замислих се какво ли вино ще отива на тази гозба и ти ме изненада много приятно!
    Чудесна идея, обичам да готвя в гърне и сега ще го извадя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, нямам навика да броя калориите :)
      Благодаря!

      Изтриване
  12. Зори,много увлекателно си го написала...и прекрасни снимки си сложила!
    Прекрасна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Хубава и на теб!

      Изтриване
  13. Леща с картофи съм готвила и е много вкусно! Интересна ми е тази комбинация и с тиква и с вино!
    Прекрасни есенни снимки!
    Зори, приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Приятна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  14. Чудно ястие,Зори,за хладните вече вечери ще е много сгряващо,особено леко лютичко за който обича.
    Обаче печената тиква ми обира овациите и трябва да си пекна една и аз,благодаря за подсещането!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Не пропускай печената тиква :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Вкусно, красиво и уютно е при теб Зори!
    Есенен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  16. Много интересна рецепта, Зори!
    Прелестни есенни снимки!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, имен ден ли имаш днес? Прочетох в нета случайно и минах да те поздравя! Бъди жива и здрава и много щастлива!:) Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Не знаех, че изобщо имам имен ден :)

      Изтриване
  18. Много интересно предложение, Зори! И снимките са чудесни, създаващи много есенно настроение!

    С пожелание за слънчева сряда :)

    ОтговорИзтриване
  19. Eх, че хубаво и ароматно, и романтично и вкусно ... Страхотна си Зори :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много красива и атмосферична публикация :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Прекрасен разказ, Зори и също чудесна рецепта. Много вкусно и предизвикателно звучи ястието ти. Понесла си ни го така апетитно, че никой не би могъл да му устои. Комплименти!

    Прегръдки, Зори и пожелание за един прекрасен петък от мен! ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  22. Зори,чудесно предадени усещания!
    И вкусна леща!

    ОтговорИзтриване
  23. Зори, прекрасни снимки, рецепта и невероятно усещане -
    вкус, уют, аромат!
    Чета, гледам и не ми се тръгва...
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и топла прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Дианка, винаги си добре дошла!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. Прекрасни снимки! Интересно предложение за ястие:) Много вкусно звучи:)

    ОтговорИзтриване