събота, 19 януари 2013 г.

Нещо като зимен мишмаш


Неприятно ми е да го призная, но все по-рядко намирам време за блога. Готвя редовно, понякога снимам, но до написване на публикация не стигам. Имам някои страхотни рецепти, но едва ли скоро ще видят бял свят. Просто не ми се пише.
Подобно ястие видях наскоро в предаването Бон Апети, поизмених рецептата малко и се получи нещо доста интересно.


Необходимите продукти:

10 бр. сухи чушки
1 стрък праз лук
200 мл.домашна доматена салца или млени домати от консерва
200 гр. бяло саламурено сирене
3-4 с.л. зехтин или друга растителна мазнина
чубрица
черен пипер

Сухите чушки се накиснете в топла вода, желателно е да ги сварите, за да можете да обелите люспите им. Почистете ги от семената и дръжките и ги нарежете на ситно. Лука също нарежете на ситно и запържете в предварително сгорещения зехтин. Добавете доматите, натрошеното сирене и чушките. Оставете на котлона до готовност. Подправете с чубрицата и черния пипер на вкус. Ако обичате люто и чушките не са люти, както често се случва със сушените, можете да добавите и малко лют червен пипер.
Опитайте с филия препечен хляб. Много вкусно.


42 коментара:

  1. Чудесно зимно ястие, Зори -
    апетитно и много хубаво съчетание, по мой вкус.
    Композициите на снимките и представянето са страхотни.
    Надявам се, в скоро време това състояние при теб да се промени и очаквам да ни зарадваш с новите ти /вече готови:)/ вкусотии.
    Голяма прегръдка за теб и хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Хубава нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Зори, много вкусно изглежда, снимките са разкошни, много ще се радвам скоро да споделиш с нас интересните рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  3. Охааа, звучи страхотно, Зори.
    С тези филийки... ммм, вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, понякога дълго време губя желание да пиша, а има и моменти в които на инат го правя, ще ти мине :)) Чудех се аз що толкова рядко публикуваш :) Зори рецептата е много хубава и снимките и ще очаквам да споделиш с нас и другите интересни неща :)
    Прегръдки и хубава и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оххх забравих да спомена как обичам и циганска баница ( ако не се лъжа на долната снимка са точно едни такива ) и колко е вкусно с миш маш :)

      Изтриване
    2. Иве, благодаря :)
      Прегръдка и от мен и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Зори, представям си хак ухае и ястието, и филийките :)
    И е грехота да ни лишаваш от това удоволствие!
    В очакване съм на нови апетитни снимки и аромати!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :) Целувки от мен и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, Еос, която нямам търпение да опитам. Снимките са много апетитни и си представям на този зимен миш-маш колко му отива препечена филийка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм се сещала за сухи чушки!Страхотна идея!Благодаря че сподели!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, много апетитно! Жалко, че нямам домашни сушени чушки, купешките нещо не са ми по вкуса :(

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен купешките не ми харесват, Таня :)
      Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  9. Зори, намери си желанието, моля;) Ако обичаш;)
    Прекрасно е това, дето си ни показала. Аз даже имам сушени чушки!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търся го, Марте :) желанието, де :)
      Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  10. Подкрепям Мъх с две ръце! Манджичката звучи много вкусна,само да има кой да обели чушките :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия :) лесно се белят, ако са добре сварени, люспата пада с едно движение :)

      Изтриване
  11. Зори, липсваш във виртуалното пространство! Снимките са чудесни, както и предложението!
    Надявам се скоро да ти се прииска да пишеш по-често и да споделяш вкусни рецепти и красиви снимки! :)
    Усмивки! :

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Обожавам миш маш и летен и зимен като твоя:) Много апетитен и с филийките пък още повече мммм... разкошотия!
    Прекрасен след обяд Зори!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  13. Дръпвам си едната препечена филия, Зори :) А гледам ти ще подадеш от миш-маша :)
    Не съм пробвала никога с праз. Интересно как ще е на вкус с него.
    Прекрасни снимки отново!
    Оздравя ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Пеп :) според мен на сухите чушки повече праз отива, може и малко кромид, но да не преобладава :)
      Благодаря :) и да, оздравях :)

      Изтриване
  14. Ястието е много вкусно и то с праз лук. Скоро не съм го правила и е хубаво че подсещаш :)
    Прекрасни снимки!
    Зори, чакаме и други такива интересни рецепти и снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Поздрави и за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  15. Много обичам мишмаш, а твоят изглежда толкова апетитно, че дори и след вечеря, искам да топна къс хляб в него и да го опитам. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименянуари 21, 2013

    Ммммм, чудно ... си го правя с печени чушки и доматен сос, обожавам миш-маш. Снимките са страхотни, красиво и зимно, страхотия!

    ОтговорИзтриване
  17. Напълно те разбирам, Зори, и на мен ми се случва! Пожелавам ти скоро да те навести творческата муза, не само в кухнята! Аз поне ще съм много доволна, защото определено ми липсваш напоследък! Рецептата не бях виждала в Бон Апети, но пък е много интересна, поне за мен, защото сушени чушки по този начин досега не бях приготвяла. Свекърва ми си ги пари продължително, после ги бели и залива с дресинг и е много вкусно. За мен обаче е малко пипкава тая работа ;) С удоволствие бих опитала от твоята гозба!
    Целувки и топли прегръдки ти пращам! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Хм, като си правих зимнината...защо не се сетих, че обичам и сухи чушки, да ме пита човек, то сигурно и това го има някъде по магазините, но е друго да ги видиш така, закачени под стрехата на къщата....още по-вкусно ще ми е, да се намери някой да ми го приготви това ястие/разядка...както и да се казва :Р
    Сърдечни поздрави, Зори, всяко чудо за три дена...или седмици, в краен случай месеца, освен ако не принадлежи към седемте Големи :Р или ще ти сложим диагноза - "подранила пролетна умора от писане" :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диагнозата :) след зимен сън обаче :)
      моите са купени така - цялата низа, само че от пазара в Пирот, всяка година купуваме по една - чушките са страхотни!

      Изтриване
  19. Зори,много апетитно си сготвила пак!Липсваш определено,но пък щом ти бяга музата има ли нужда да се насилват нещата,още повече когато става дума за хоби,колкото-толкова!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Зори, как си я съхранила досега! Аз имам само люти чушчици само на връзка!
    А това миш машче е страхотно.Много обичаме у дома и точно с препечена филия!
    Хубав ден и до....когато ти дойде музата! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Зори, не съм го гледала този миш маш и много ми харесва тази рецепта, Много красиво си го презентирала и снимките са красиви. А колкото до писането в блога - тези блогове са ни за разтоварване и пишем когато имаме желание, време и т.н., красив е твоят и винаги ми е приятно, когато публикуваш нещо, без значение всеки ден или веднъж месечно, винаги е удоволствие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Зори, като четях публикацията ти, имах чувството, че аз съм я писала :)
    И на мен напоследък не ми спори писането.
    И ми се яде мишмаш :)) Ще пробвам твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване