неделя, 8 декември 2013 г.

Суха баклава



Не е истински суха, но не плува в сироп. В същност това е „сува пита са оресима”. Старинна сръбска рецепта. А старинна поне за мен винаги означава изобилие от продукти. Като за празник. Да поглезиш сетивата си по специален случай.
Може би е излишно да казвам, че поспестих количествата на използваната захар.
Необходимите продукти:

500 гр. кори за баница /препоръчително е да използвате по-дебели/
350 гр. фино смлени орехи
300 гр. кристална захар
1 ч.ч. от 250 мл. стафиди
200 мл.олио
250 мл.вода
3 ч.л. канела

За плънката смесете половината захар с орехите, стафидите и канелата. Разбъркайте добре. В правоъгълна тава /например тази от фурната/, която предваварително добре сте намазнили започвате да редите кора, мажете с мазнина, плънка, кора, мазнина, плънка. Редите докато свършат корите и плънката. Завършвате с кора, която намазвате с олио. Режете на квадрати и печете до порозовяване в загрята на 180 градуса фурна.



Докато питата се пече приготвяте сиропа. Смесвате водата с останалата захар и слагате на котлона да заври. Достатъчно е захарта да се разтопи.
Топлата баклава заливате с топъл сироп. Стараете се в разрезите да попадне максимално количество сироп.

Завивате тавата и прибирате на хладно. Консумира се след 12 часа. 

36 коментара:

  1. Много обичам баклава. Винаги мама я правеше и беше доста сладка. Открадвам ти рецептата,Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно, Зори! Усмивки и весели празници! ツ

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е, Зори!
    И никак не е суха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихи :) за баклава е суха, Пеп. Можеш да си вземеш парчето с пръсти и да не се окапеш :)

      Изтриване
  4. Много е хубава, Зори. Взимам си парченце.

    ОтговорИзтриване
  5. Никак не ми изглежда суха, Зори. Толкова прекрасно сочна е! Страхотна!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е разкош, присъединявам се! И като гледам, явно отключва и сърца. :) Да я заобича човек.
    Поздрави, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  7. Чудесна е, Зори!
    Прекрасна снимка!
    Прегръдка и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Много примамлива е тази баклава, вземам си парченце за кафенцето и хм........Хубава седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,от твоята баклава бих опитала,точно заради захарта :) .
    Страхотна е!
    Прегръдка и честит ти рожденик!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Поздрави за теб!

      Изтриване
  10. Чудесна е Зори, много примамлива! Прекрасни снимки!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  11. Да, така и аз бих я яла. Иначе ми иде твърде много;) Мерси, Зори!

    ОтговорИзтриване
  12. Точно е по мой вкус, Зори!
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна е, Зори! Обичам баклави, но само домашни, а тази тук е неустоима и рецептата ме заинтригува, със стафиди не съм пробвала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  14. Разкошна е Зори и сега ще направя една репетиция преди Коледа с твоята баклава :)
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. Разкошна баклава. Как обичам този десерт! Вероятно затова винаги сиропирам тиквеника.
    Весел и празничен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз обичам тиквеника да е сочен :) като тиквеника на Дешка от блога на Йоли :)

      Изтриване
  16. Никога не съм правила баклава! Изглежда и звучи много вкусно! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесно е, Кате :) Целувки и за теб!

      Изтриване