неделя, 18 ноември 2012 г.

Кисели краставички по рецепта на Цаньо Сърнев



У дома приготвянето на зимнина се изразява в замразяването на печени червени чушки и някое и друго бурканче сладко. Тази година по ред причини чушкопеченето не се случи, а имам 3-4 бурканчето от сладко от ябълки и нектарини. И едно 30-литрово бидонче с кисели краставички. По стечение на обстоятелствата преди около месец се оказахме горди собственици на прилично количество корнишони. Доверихме се на рецпта на Цаньо Сърнев и не сгрешихме.
Съотношението е следното: килограм корнишони се покрива с половин литър вода. За да се приготви марината на един литър вода се слага 60 гр. сол и 40 мл.оцет.
Измивате добре краставиците и ги редите в избрания съд. Добре е съда да може да се затваря плътно. Подреждате половината краставици и над тях редите стъбла копър. Над другата половина слагате шепа бахар. Кипвате марината и докато е гореща, заливате краставичките. След като изстине добавяте по 20 мл.ракия на литър марината. Приберете в мазето и от време на време разтърсвайте съда.
На втората седмица вече бяха приятно кисели, след месец – направо превъзходни.

38 коментара:

  1. Чудесни са, Зори!
    И тази добавена ракия е явно негов патент!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  2. Ааа, това с ракията ми е познато - вуйчо ми си прави всяка година така наложени корнишони, но в каца и също слага ракия - казва, че било за запазване хрупкавостта на краставичките. Много добре си направила, Зори! Имат чудесен цвят! Сега от тези готови краставички, можеш и в бидончето с туршията да сложиш малко - много вкусно става :) Ако не си опитвала този вариант, де!
    Поздрави и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определно са хрупкави, Ирма :) така че сигурно е така :) Едва ли тази година ще стигна до други туршии, но за догодина ще знам :)
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  3. Много обичам кисели краставички, но на този етап ги хапвам купени от магазина :)) Хубава рецепта и много фотогенична са станали твоите краставички Зори :)
    Спорна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ива, за първи път правя, до сега винаги съм купувала готови. Определено не е някаква философия и пак бих повторила :)

      Изтриване
  4. Зори,чудесни краставички!
    У дома краставичките са единствената туршия...:)
    Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Краставички обожаваме всякакви и тези задължително ще пробваме догодина. Благодаря, че сподели, Зори! Страхотен цвят имат!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако искаш вярвай ..преглъщам от гледане на последната снимка :) ! Краставичките са станали превъзходни ! Живи и здрави да си ги хапвате :) !
    Хубава нова седмица ,Еос !

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина изглеждат превъзходно! Страхотни краставички! Ракията е интересен фактор тук. Интересна рецепта, дано следващият сезон да я изпробвам, а дотогава ще се любувам на твоите краставички:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря! Интересен, но решаващ фактор за хрупкавостта им :)

      Изтриване
  8. Чудни са станали!И честит ви тотомилионер:) Дано си ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна :) не съм, но не съм си пуснала и фиш :) и слава Богу.

      Изтриване
  9. Не съм пробвала тази рецепта, но след твоите препоръки я записвам и догодина ще я изпробвам. Сега си взимам една... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,
    никакви краставички не съм правила, още не намирам време з атакива хубавини. Но времето е пред мен, нали? Записах ги;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, не отнема много време, но си заслужава :) И на мен е за първи път :)

      Изтриване
  11. Зори, голяма изкусителка си! Толкова да обичам краставички, а като ги гледам твоите, направо ми се иска целия бидон да е тук при мен.
    Благодаря ти за споделеното и ти пожелавам една прекрасна нова седмица! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Вени! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. О, тази рецепта задължително ще се пробва!
    Благодаря Зори! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, че вкусни краставички!Ще ги пробваме!
    Новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам кисели краставички, то кой ли не обича?! Чудесни са се получили твоите, Зори!

    ОтговорИзтриване
  16. И ние имаме завидно количество :))
    Надявам се да споделиш идеи за оползотворяване ;)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, Ели :) в общи линии за сега раздаваме на приятели за проба, че ни е все още чудна рецептата :)
      Хубави и на вас :)

      Изтриване
  17. Ако има още да плуват в бидончето да идвам с въдичката,Зори,защото подозирам,че вече силно са намалели,страхотно изглеждат!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонименноември 12, 2014

    Мъжа ми обожава кисели краставички в бидон.Направих тези и се получиха чудесни ,леко кисели ,хрупкави и сочни .Съжалявам ,че не направих по-голямо количество защото почти ги изядохме.

    ОтговорИзтриване
  19. Тамараюли 25, 2016

    Рецептата е уникална! Само, че аз леко я промених и имах хрупкави краставички чак до м.юни. Подреждам краставичките и подправките в буркани с винтова капачка, слагам по 1 супена лъжица ракия в буркана и наливам горещата марината, затварям буркана и го обръщам с капачката надолу. Така се стерилизират и са много трайни. Марината я правя с морска сол, като се разтвори и кипне водата, добавям оцета и наливам в бурканите.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, имам два въпроса-какъв вид е оцета(винен или ябълков) и дали може при краставичките да се добавят и малко моркови.Благодаря предварително.Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм само с винен оцет, не съм добавяла моркови. Опитайте и споделете :)

      Изтриване
  21. Аз я направих с домашен ябълков-един бидон само корнишони и един бидон карфиол,моркови и камби-стана перфекция....Невероятна рецепта-магията е в ракията явно...

    ОтговорИзтриване
  22. Зори,
    винаги правим домашна зимнина.Мисля,че това е най - доброто - знаеш какво си направил и как.Без консерванти и изкуствени добавки.Краставичките ги правим по различни рецепти в зависимост от това дали са за бърза консумация или искаме да ги запазим за дълго време.Имам рецепти и с ракия знам,че добре се запазват с нея, но не съм пробвала.Ще изпробвам и така, но сега ми се иска да пробвам със зърна от нахут.Турските рецепти са такива.Но ще изпробвам и тази твоя рецепти.Знам,че това са краставички, които се запазват за по - дълъг период от време - две години и повече.Такива са и моите записани рецепти.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване