Сочен ябълков сладкиш
Продукти:
4 бр. яйца
¾ ч.ч. кафява захар /демерара/
¼ ч.ч. кафява захар /мусковадо/
1 ч.ч. брашно от динкел
1 прахче ванилия
½ ч.л. канела
1 пръчица карамфил /стрита/
4 с.л. фанта портокал
4 с.л. царевично олио
3 средно големи ябълки
За заливката:
3 с.л. царевично олио
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. меласа
1 с.л. тъмно какао
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта, до пълното разтваряне на захарта, а сместа да увеличи обема си повече от два път. Добавят се ванилията, канелата и карамфилът. Отново се разбива. След това се добавят олиото и фантата. Отново разбиваме добре. Прибавяме пресятото брашно, разбъркваме внимателно с дървена шпатула. Сместа се излива в кексова форма, която предварително е намаслена и набрашнена. Обелените и нарязани на тънки полумесеци ябълки се подреждат върху кексовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средна скара до готовност. След като изстине внимателно се отделя от формата /сладкишът е много крехък/ и се залива със заливаката. Консумира се напълно охладен.
Продукти:
4 бр. яйца
¾ ч.ч. кафява захар /демерара/
¼ ч.ч. кафява захар /мусковадо/
1 ч.ч. брашно от динкел
1 прахче ванилия
½ ч.л. канела
1 пръчица карамфил /стрита/
4 с.л. фанта портокал
4 с.л. царевично олио
3 средно големи ябълки
За заливката:
3 с.л. царевично олио
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. меласа
1 с.л. тъмно какао
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта, до пълното разтваряне на захарта, а сместа да увеличи обема си повече от два път. Добавят се ванилията, канелата и карамфилът. Отново се разбива. След това се добавят олиото и фантата. Отново разбиваме добре. Прибавяме пресятото брашно, разбъркваме внимателно с дървена шпатула. Сместа се излива в кексова форма, която предварително е намаслена и набрашнена. Обелените и нарязани на тънки полумесеци ябълки се подреждат върху кексовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средна скара до готовност. След като изстине внимателно се отделя от формата /сладкишът е много крехък/ и се залива със заливаката. Консумира се напълно охладен.
Това ще се опита непременно ! :)
ОтговорИзтриване