четвъртък, 20 септември 2012 г.

Бяла супа с дробчета


Супите и чорбите са интересен раздел от българската национална кухня, силно повлиян от ориенталските традиции. Все някой ден и аз ще се престраша  да направя емблематичната шкембе чорба, след като пролетта геройски измих едно шкембе и сега стои добре опаковано и замразено във фризера ми. До тогава ще продължа да експериментирам с дробчетата :- ) След червената ми супа с дробчета идва ред и на бяла.


Необходимите продукти:
1 ч.ч. от 250 мл. пълна с предварително сварен и нарязан на кубчета агнешки дроб
1 средно голяма глава кромид лук
1 средно голям морков
2 равни с.л. брашно
400 гр.кисело мляко
1 яйце
1.6 л. гореща вода или бульон по желание
шепа фиде
сол
черен пипер
джоджен
мазнина

Лука и моркова нарежете на дребно. В подходяща тенджера загрейте мазнина, колко да покрие дъното й. Леко запържете лука и моркова, добавете и брашното, разбъркайте добре. Налейте около 0.5 л. от горещата вода, добавете и дробчетата. Варете 5-6 минути на умерен огън. След това долейте и останалата вода, добавете и фидето и варете до готовност. В отделен съд разбийте яйцето и млякото, към тази смес на  части започнете да добавяте от горещата супа като непрекъснато разбърквате. След това отново на части връщате застройката към супата, отново разбърквайки. Изключете котлона, не дърпайте съда от него. Подправете на вкус със солта, пипера и джоджена. Ако използвате пресен джоджен добавете го сега, ако е сушен, заедно с дробчетата.

неделя, 16 септември 2012 г.

Сладкиш с круши и овесени ядки

Преди известно време се сдобих с бутилка истински сайдер. Оказа се, че не е моята напитка, но това породи няколко експеримента в кухнята. Свързани с овесени ядки и мюзли. Получиха се страхотни сладкиши. Ароматите – ябълки от сайдера, лимонова кора, ванилия. Към този добавих и круши. Крушата в сладкиш е истинска кралица. Топлината отваря всичките й аромати, а сладостта й гали небцето.


Необходимите продукти са:
130 гр. мюзли или овесени ядки
250 мл.сайдер
4 малки круши
3 яйца
100 гр.захар
3 с.л. хладка вода
3 с.л. олио или разтопено масло
200 гр.брашно
½ ч.л.сода бикарбонат
кората на ½ лимон и ½ капсула ванилия

Накиснете овесените ядки в сайдера за няколко часа. По-добре е да използвате мюзли, заради сушените плодове и ядки, които съдържа и които ще добавят още аромати.
Крушите обелете и почистете от семките и дръжките. Аз ги сложих цели, но при Ивана в страхотния й сладкиш изглеждат по-добре. Изберете плодове, които не са зелени, но не и прекалено узрели, за да запазят формата си.


Разбийте яйцата със захарта и ароматите до разтваряне на захарта. Добавете водата и мазнината и отново разбъркайте добре. Прибавете брашното, содата и мюзлите. Отново разбъркайте и добре хомогенизирайте.
В подоходяща форма за сладкиш с правоъгълна форма, застлана с пекарска хартия,  подредете крушите, около тях разпределете сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Сладкиша е влажен и сочен, така че не препичайте.

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Завърнах се...



Капките вода по кожата ми изсъхват от слънцето и се превръщат във фини прашинки сол. Сладкото грозде в солената ми ръка има странен сладко-солен вкус.
Лежа на топлите скали, а хладните вълни се разбиват в тях и в тялото ми. После лягам върху горещия пясък  и очаквам свежата милувка на бриза.


Кратка почивка. Лятото е дълго, горещо, за нас се оказа и тежко, доброволно го усложнихме с пълен ремонт на жилището ни. В неделя, все още неразопаковали покъщината си, събрахме багажа и рано рано поемаме на път. Целта е пясък, море, риба, ледено вино и безцелно шляене.
След продължително неготвене, неснимане и неписане ми е трудно.