понеделник, 5 май 2014 г.

Баница с тиквички

От лесните рецепти с малко продукти и страхотен резултат, как да не ти стане любима :-)


Необходими са:

500 гр. кори /за предпочитане от по-жилавите/
800 гр.тиквички
120 гр.просо
100 мл.зехтин
1 с.л.заатар

Тиквичките измийте добре и почистете от дръжките. Настържете на едро с ренде без да ги белите и смесете с просото и заатара. Разбъркайте добре. Може да добавите и малко сол на вкус.


В подходяща правоъгълна тава /с размера на корите/, която предварително сте намазали с малко зехтин, редите корите като мажете всяка с малко зехтин, а плънка слагате между всеки две. Завървашвате с кора, мажете със зехтин, режете на квадрати и печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност.
Важно уточнение - тиквичките не се отцеждат и просото не се обработва предварително.

25 коментара:

  1. Обожавам тиквички, така че рецептата е вече записана:)
    Приятно изкарване на празника утре, Зори!
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  2. Не само тиквичките ме впечатлиха в рецептата, но и просото, със сигурност ще взаимствам идеята :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е вълшебно, много ми харесва! Приказен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Линка, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, много ми допада, а щом е с любимите тиквички....само просото ме хвърля в недоумение, но ще пробвам...Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха :) Игличе, разсмя ме :) ако знаеш колко се чудех дали ще стане нещо първия път преди да я направя :)

      Изтриване
  6. Изглежда прекрасно, Зори! Много ми допада тази рецепта, точно по мой вкус е!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, а какво е заатар? :) Много интересна баница. Не съм опитвала с просо. Благодаря за споделената рецепта. Поздрави и лека вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани :) заатар е микс от подправки, съдържа обикновено мащерка, сумак, риган, сол, сусам, много я харесваме у дома :)

      Изтриване
  8. Доста интересно и ме заинтригува с това предложение, Зори. Много красиви снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно предложение, Зори,
    обожавам тиквички, рецептата ти е много интересна, а резултатът изглежда страхотно!
    Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  10. Имам просо и търся всякакви рецепти с него, така че тази баница ще е първото нещо, което ще направя. Зори, благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти хареса, Ина :)
      Благодаря!

      Изтриване
  11. Зори, чудесно предложение! Правила съм си баница с тиквички, но с ориз. И наистина тиквичките правят чудеса с корите. :) Твоята изглежда така хрупкава!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря! Поздрави и за теб!!! :)

      Изтриване
  12. Много харесвам вкуса на просото,но за жалост съм единствен негов почитател у дома :) .Лично на мен баничката ти страшно ми импонира ,разкошна е,предполагам!Прегръдка и хубави пролетни дни,Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз отдавна го предлагам у дома под различни форми, но проби в тази баница и в супи вместо фиде или ориз :)

      Изтриване
  13. Зори, с просото за допълнение към тиквичките, баница-мечта!

    ОтговорИзтриване
  14. Обичам много просо, дори ми е по-вкусно от киноата! Страхотия е тази баница, Зори!
    Много хубави пролетни дни ти желая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Вече и на мен любима. Приготвих я днес и нямах търпение да я опитам. Хапнах си 2 парчета още горещички и сега ще я изчакам да изстине за да видя как е на вкус и студена. Определено ще се прави често.. А просото.. Просто е едно чудесно допълнение.. Единственото което промених е че отгоре посипах с нигела, която допълнително придаде интересен вкус

    ОтговорИзтриване