събота, 22 август 2009 г.

Пълнени чушки


7-8 не много големи зелени чушки
500 гр. телешка кайма
1 морков
½ глава кромид лук
2 с.л. белени и нарязани на кубчета домати
1 ч.л. смляна лимонова трева
1 ч.л. пиперково пюре
1 к.ч. ориз
шепа грах
сол
царевично олио
около 300 мл. вода
няколко картофа
магданоз


Ситно нарязаните лук и морков се задушават в малко царевично олио. След 2-3 минути добавяме каймата, разбъркваме. Когато каймата е сменила цвета си добавяме лимоновата трева, пиперковото пюре, оризът, доматите и грахта. Разбъркваме и оставяме на огъня. Ако е много сухо добавяме малко вода. Подправяме с магданоз и сол на вкус. Оставяме на котлона за 2-3 минути. С тази смес пълним измитите и почистени от дръжките чушки. За всяка чушка от картофите изрязваме малко капаче, за да предотвратим изтичането на плънката. Подреждаме в тавичка, ако е останала плънка разпределяме между чушките, доливаме около 250 мл. вода и печем на 220 градуса до готовност.
Сервирам ги със сос приготвен от ½ кофичка кисело мляко, връзка копър и супена лъжица зехтин.

четвъртък, 20 август 2009 г.

Сладкиш със сливи


2 ч.ч. /от 240 мл./ брашно
1 ч.ч. /200 мл/ захар
1 с.л. мед
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца
100 мл. течна сладкарска сметана
80 гр.масло
750 гр. сливи
канела

В купа смесваме брашното, бакпулвера и лимоновата кора. Яйцата, заедно с маслото, меда и захарта се разбиват с миксер. Добавяме сметаната. Прибавяме към сухата смес. Разбъркваме добре с лъжица. Разстиламе сместа в предварително намазнена тава. Върху нея слагаме, почистените и нарязани сливи, поръсени с малко канела. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 минути.

неделя, 16 август 2009 г.

Сладки мъфини без захар


Необходими продукти:
1 ч.ч. /от 240 мл./ брашно тип 700
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
1 яйце
2 с.л. царевично олио
2 с.л. мед
200 мл. течна сладкарска сметана
щепа стафиди
50 мл.ром

Накиснете стафидите в рома за около половин час. Смесете в купа брашното, какаото и бакпулвера. Към него добавете разбитото с олиото и меда яйце, сметаната и стафидите без да ги отцеждате от рома. Пълните формите за мъфини, които предварително са намаслени набрашнени, на 2/3 и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Количеството е за 8 бр. Наглеждайте ги при печенето, бухват много и се изпичат бързо. Имат фин вкус и са много нежни като усещане.

Моите Златни блогове


За три дни получих една награда от няколко дами, които много ценя. Благодаря ви, Мими, Дими, Диана, Илиана, Марги. Златен блог ми звучи като златен медал, за това тази награда е много отговорна. Горда съм с това, че получавам това отличие от вас, защото вашите блогове също са златни за мен.Ще пренебрегна малко първоначалните условия получени от Мими и ще го раздам в няколко категории.
В дисциплината „Кулинария” искам да го дам на:
Мими /за n-ти/ път, както и някои от следващите номинации, но в моето сърце вие сте Златни : )
Дими
Диана

Милена
Илиана
Мариана
Нанита


В дисциплина, наречена от мен „Емоционални” номинирам
Aquawoman
Марги
, теб също : ) Голяма усмивка : )
Ирина

Имам много други любими блогове, а имам и много нераздадени награди от предишни игри. Пазя ги и ще ги раздам, когато тази мода попремине : )

събота, 15 август 2009 г.

За празника Голяма Богородица




Днес е Успение Богородично, един от най-почитаните празници. Един от най-женските празници. Диана е пуснала много хубав пост, прочетете го. За днешната трапеза приготвих пита, каша от пиле /при мен от пуешко/, пуешка супа. Десерта е диня и грозде, както повелява традицията. Питата е моя импровизация, много добре се получи.
Необходимите продукти:
около един кг. обикновено бяло брашно
2 яйца
60 гр. масло
400 мл. хладко прясно мляко
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче свежа мая

1 яйце за намазване
малко олио

Пресейте брашното, отделете около една четвърт от него. В купа сложете половината мляко, заедно с натрошената мая, захарта и 1 с.л. брашно, покрийте и оставете на страни до като шупне. В брашното направете кладенче, в него чукнете двете яйца /със стайна температура/, разтопеното масло, оцета и останалото мляко, добавете и шупналата мая. Замесете средно меко тесто. Не засичах колко минути е месенето, но трябва да се оформи хубава топка с гладка повърхност. Ако се наложи добавете малко брашно /от заделеното/. Покрива се в намаслена купа и се оставя да удвои обема си. След това се премесва върху набрашнена повърхност и се разделя на две равни части. От едната се оформя кръгла топка, която се поставя в средата на предварително намазнена и набрашнена тава. Другата половина се разделя на още две равни половини, от които се оформят два фитила, намазняват се и се усукват един около друг. Слагат се като венец от страни на топката. Така оформена питата се маже с олио, тавата се покрива и се оставя така за 20 мин. След като втаса за втори път, се маже с разбитото яйце и се пече в предварително загрята фурна.

За кашата:

1 пуешко бутче /много добре сварено и обезкостено/
50 гр. масло
50 мл. царевично олио
3 с.л. брашно
1 ч.ч. бульон
1 ч.ч. прясно мляко
½ к.ч. марсала
½ ч.л. прясна мащерка
черен пипер
сол

Маслото заедно с царевично олио се нагряват в малка тенджерка, добавя се брашното и при непрекъснато бъркане се прибавят първо бульона, след това млякото и на края марсалата. Бъркате без да спирате до достигане на желаната гъстота, добавяте накъсаното на малки парчета месо, посолявате и подправяте с черния пипер и мащерката.
Мащерката и марсалата са добавка от мен. Вкусовете се допълват много добре.

неделя, 9 август 2009 г.

Еклерова торта




В последно време съм затрупана с работа, чака ме още един тежък месец в офиса, отпуската ми изглежда нереално далече. За капак информацията, която научих вчера за ваксината срещу свински грип, че съдържала животински ракови клетки, тотално ме разби. Не, нито аз, нито който и да било член на моето семейство ще се ваксинира. Точка на мрънкането. Сега за еклерите : )
Няма десерт, който да ме изкушава толкова силно. Изглеждаше ми невероятно сложен до момента, в който не го приготвих сама. Вече не купувам еклери. Е, ако не броим еклеровата торта на Маркрит, която е невероятна. За да подсладя ежедневието си приготвих тази торта : ) Този път ми се получи.
За еклерите е необходимо:
250 мл. вода
100 мл. олио
1 ч.ч. брашно
3 яйца

Водата и олиото завират, отнемате от огъня и добавяте на веднъж цялото брашно. Бърка се докато тестото не се оформи на топка и се отдели от стените на съда. Охлажда се и при непрекъснато бъркане едно по едно се добавят яйцата, след пълното им поемане от тестото. В тава, застлана с пекарска хартия, се шприцоват или се оформят с малка лъжичка еклери. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до порозовяване. Вратата на фурната не се отваря. След като изключите фурната, оставете ги вътре за 5-6 минути. Охладете ги върху метална скара.

За блата:
2 белтъка
2 жълтъка
50 грама брашно
50 грама натурално царевично нишесте
50 грама захар
50 мл. ром

С половината захар жълтъците се разбиват до побеляване и пълното разтваряне на захарта. С другата половина белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се добавят брашното, нишестето и рома и се разбъркват добре. Добавяме и белтъчния сняг и внимателно с дървена шпатула разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Печем в тава с пекарска хартия в предварително загрята фурна на 200 градуса.

За крема:
1 пудинг с варене „Сметана” на д-р Йоткер
500 мл. мляко
500 мл. течна сладкарска сметана
1 пак.желатин
1 фиксатор за сметана

Сварете пудинга според указанието на пакетчето, охладете. Разбийте сметаната заедно с фиксатора. Прибавете към охладения пудинг и разбийте до пълно хомогенизаране. Желатинът се накисва в малко вода да набъбне, след това втечнете на водна баня. Добавете го към крема и отново разбъркайте.
За шоколадовия ганаш

1 шоколад /мин.50 % какао/
75 мл. течна сладкарска сметана
масло колкото кибритена кутийка.

Натрошеният на парчета шоколад, маслото и сметана се разтопяват на водна баня при непрекъснато бъркане.

Еклерите се пълнят с част от крема. Слагаме изстиналия блат в тортена чиния. Около него закопчаваме тортен ринг. Разстиламе малка част от сметановия крем. Върху него плътно един до друг подреждаме еклерите. Моят ринг е с диаметър 26 см. Останаха ми 5 еклера от това количество. Заливаме с останалия крем, заглаждаме. Тортата престовява една нощ в хладилник. Отстраняваме ринга и украсяваме с шоколадовия ганаш.

събота, 1 август 2009 г.

Магданозът …


Тази седмица се сдобих с огромно количество магданоз, подарък от една приятелка, от селската й градина. Прекарах часове в миене, рязане, смилане в блендера, насипване в кутии, след това замразяване. Запазих и стъбълцата, прилежно нарязани в отделни кутии – за ароматна пилешка супа. Направих и една разкошна мусака с малко по-различна заливка – с прясно мляко и яйца, почти връзка магданоз и настърган кашкавал. Мммм много вкусно. А, и една купа с домашно песто от магданоз, босилек, мента и джоджен. Повече за това ароматно и полезно растение, можете да научите тук.
Една част отиде за тези кюфтенца. За тях е необходимо:
около 700 грама картофи
2 яйца
150 грама кашкавал
1 връзка магданоз
по желание – чесън и кромид на вкус

Картофите се сварят и се намачкват, към тях се добавят яйцата, настърганият кашкавал и ситно нарязаният магданоз. Трябва да се получи хомогенна смес, от която с мокри ръце да оформите кюфтенца. Може да ги изпържите, като преди това ги сложите за 15 минути във фризера, така няма да поемат много мазнина. Аз ги пека в предварително загрята фурна до зачервяване. През лятото чесънът и кромидът са ми много тежки вкусове, иначе се добавят наситнени заедно с магданоза.