В последно време съм затрупана с работа, чака ме още един тежък месец в офиса, отпуската ми изглежда нереално далече. За капак информацията, която научих вчера за ваксината срещу свински грип, че съдържала животински ракови клетки, тотално ме разби. Не, нито аз, нито който и да било член на моето семейство ще се ваксинира. Точка на мрънкането. Сега за еклерите : )
Няма десерт, който да ме изкушава толкова силно. Изглеждаше ми невероятно сложен до момента, в който не го приготвих сама. Вече не купувам еклери. Е, ако не броим еклеровата торта на Маркрит, която е невероятна. За да подсладя ежедневието си приготвих тази торта : ) Този път ми се получи.
За еклерите е необходимо:
250 мл. вода
100 мл. олио
1 ч.ч. брашно
3 яйца
Водата и олиото завират, отнемате от огъня и добавяте на веднъж цялото брашно. Бърка се докато тестото не се оформи на топка и се отдели от стените на съда. Охлажда се и при непрекъснато бъркане едно по едно се добавят яйцата, след пълното им поемане от тестото. В тава, застлана с пекарска хартия, се шприцоват или се оформят с малка лъжичка еклери. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до порозовяване. Вратата на фурната не се отваря. След като изключите фурната, оставете ги вътре за 5-6 минути. Охладете ги върху метална скара.
За блата:
2 белтъка
2 жълтъка
50 грама брашно
50 грама натурално царевично нишесте
50 грама захар
50 мл. ром
С половината захар жълтъците се разбиват до побеляване и пълното разтваряне на захарта. С другата половина белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се добавят брашното, нишестето и рома и се разбъркват добре. Добавяме и белтъчния сняг и внимателно с дървена шпатула разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Печем в тава с пекарска хартия в предварително загрята фурна на 200 градуса.
За крема:
1 пудинг с варене „Сметана” на д-р Йоткер
500 мл. мляко
500 мл. течна сладкарска сметана
1 пак.желатин
1 фиксатор за сметана
Сварете пудинга според указанието на пакетчето, охладете. Разбийте сметаната заедно с фиксатора. Прибавете към охладения пудинг и разбийте до пълно хомогенизаране. Желатинът се накисва в малко вода да набъбне, след това втечнете на водна баня. Добавете го към крема и отново разбъркайте.
За шоколадовия ганаш
1 шоколад /мин.50 % какао/
75 мл. течна сладкарска сметана
масло колкото кибритена кутийка.
Натрошеният на парчета шоколад, маслото и сметана се разтопяват на водна баня при непрекъснато бъркане.
Еклерите се пълнят с част от крема. Слагаме изстиналия блат в тортена чиния. Около него закопчаваме тортен ринг. Разстиламе малка част от сметановия крем. Върху него плътно един до друг подреждаме еклерите. Моят ринг е с диаметър 26 см. Останаха ми 5 еклера от това количество. Заливаме с останалия крем, заглаждаме. Тортата престовява една нощ в хладилник. Отстраняваме ринга и украсяваме с шоколадовия ганаш.
Няма десерт, който да ме изкушава толкова силно. Изглеждаше ми невероятно сложен до момента, в който не го приготвих сама. Вече не купувам еклери. Е, ако не броим еклеровата торта на Маркрит, която е невероятна. За да подсладя ежедневието си приготвих тази торта : ) Този път ми се получи.
За еклерите е необходимо:
250 мл. вода
100 мл. олио
1 ч.ч. брашно
3 яйца
Водата и олиото завират, отнемате от огъня и добавяте на веднъж цялото брашно. Бърка се докато тестото не се оформи на топка и се отдели от стените на съда. Охлажда се и при непрекъснато бъркане едно по едно се добавят яйцата, след пълното им поемане от тестото. В тава, застлана с пекарска хартия, се шприцоват или се оформят с малка лъжичка еклери. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до порозовяване. Вратата на фурната не се отваря. След като изключите фурната, оставете ги вътре за 5-6 минути. Охладете ги върху метална скара.
За блата:
2 белтъка
2 жълтъка
50 грама брашно
50 грама натурално царевично нишесте
50 грама захар
50 мл. ром
С половината захар жълтъците се разбиват до побеляване и пълното разтваряне на захарта. С другата половина белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се добавят брашното, нишестето и рома и се разбъркват добре. Добавяме и белтъчния сняг и внимателно с дървена шпатула разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Печем в тава с пекарска хартия в предварително загрята фурна на 200 градуса.
За крема:
1 пудинг с варене „Сметана” на д-р Йоткер
500 мл. мляко
500 мл. течна сладкарска сметана
1 пак.желатин
1 фиксатор за сметана
Сварете пудинга според указанието на пакетчето, охладете. Разбийте сметаната заедно с фиксатора. Прибавете към охладения пудинг и разбийте до пълно хомогенизаране. Желатинът се накисва в малко вода да набъбне, след това втечнете на водна баня. Добавете го към крема и отново разбъркайте.
За шоколадовия ганаш
1 шоколад /мин.50 % какао/
75 мл. течна сладкарска сметана
масло колкото кибритена кутийка.
Натрошеният на парчета шоколад, маслото и сметана се разтопяват на водна баня при непрекъснато бъркане.
Еклерите се пълнят с част от крема. Слагаме изстиналия блат в тортена чиния. Около него закопчаваме тортен ринг. Разстиламе малка част от сметановия крем. Върху него плътно един до друг подреждаме еклерите. Моят ринг е с диаметър 26 см. Останаха ми 5 еклера от това количество. Заливаме с останалия крем, заглаждаме. Тортата престовява една нощ в хладилник. Отстраняваме ринга и украсяваме с шоколадовия ганаш.
Жестока е -имам търпение така ,че да се захлади малко и я правя/нещо се размазвам от горещината /Сега съм на вълна патладжан и скоро ще публикувам нещо с подсказаното от теб пушено сиренце-страхотно е .Бях се притеснила ,че изчезна .Стискам палци до отпуската ти.Слънчеви /като емоция /дни
ОтговорИзтриванеmmmm..Eoc..wonderful cake..!I wish you a good apetit!
ОтговорИзтриванеЧудесна торта и майсторско изпълнение.
ОтговорИзтриванеПоздравления Латинка!
О, Зори, сладките изкушения не ги пропускам :-) Много ароматна и изкусителна торта!
ОтговорИзтриванеВесела и слънчева ваканция!
Поздрави, Милена
Хм.. Зори, много ме впечатли! За мен това сладко произведение би било голямо предизвикателство - най-напред с направата на еклери, после с останалото.. Но пък определено ще е вкусно, а както се вижда и от снимката - ефектно!
ОтговорИзтриванеБраво от мен! И сърдечен поздрав :-)
Благодаря ти, Дани! И на мен не ми понася жегата, но при нас е около 26-28 градуса, напълно поносимо. И аз обичам патладжани, чакам рецептата ти :)
ОтговорИзтриванеVZcool thanks :)
Лати, благодаря ти. Ценя мнението ти :)
Миленка, нали живееш в сладкото царство :) Благодаря ти, казани от теб тези думи са важни за мен :)
Дими, само така ти изглежда, вярно че първият ми опит беше пълно фиаско, но не бях избрала подходящ крем и нещо се издъних с желатина.. Както и да е. Одобрението на майстор като теб е ценно за мен!
Момичета, благодаря на всички за милите думи. Желая ви хубава нова седмица!
Zanimljiva torta i jako lijepo izgleda. Jako lijepo Eos! ;)
ОтговорИзтриванеЗори, страхотна торта!Изглежда ужасно вкусна и толкова примамлива от снимките. Еклерите са едно от любимите ми сладки неща, но май отдавна не съм правила..трябва да се коригирам. :) А при мен те чака една награда, заповядай :)Поздрави и целувки!
ОтговорИзтриванеЗорница,
ОтговорИзтриваненеустоима е...
И снимките и разрезите - имай милост!
Моите поздравления - чудесна рецепта и изпълнение.
Целувки, Диана
Хей, сладурке ... като вляза в твоя блог много трудно излизам. Толкова е вкусно, че ...
ОтговорИзтриванеУххх ... я сега ти вземи ми ела на гости да си вземеш наградката :)))
Поздрави и целувки!
Маргарита
Чудесна рецепта, Зори!
ОтговорИзтриванеИ при мен имаш една награда!
Илиана
Hvala, Andrea! :)
ОтговорИзтриванеМими, Дианка, Марги, Илианка, благодаря ви момичета :)
Страхотно изглежда тази тортичка! И аз правих скоро подобна, само че с готови еклери, но следващия път задължително ще пробвам твоята рецепта :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Ирина. Опитай с домашни еклери, няма да съжаляваш :)
ОтговорИзтриванеИглежда вкусно - благодаря за споделената рецепта. А какво представлява този фиксатор накрая на рецептата - може ли малко инфо.
ОтговорИзтриванеФиксаторът за сметана е концентрирана суха сметана и разни други не особено полезни неща... Но винаги, когато правя някакъв сметанов крем си купувам такъв, за да се предпазя от провал. Целта му е да сгъсти сметаната и да я подържа в този й вид :)
ОтговорИзтриване