сряда, 21 март 2012 г.

Козуначета


Да се включа и аз в козуначените серии с една лесна, икономична и изключително сполучлива рецепта. С уточнението, че количеството захар може да се увеличи за любителите на по-сладки козунаци.
За 16 бр. козуначета необходимите продукти са:

800 гр.брашно /тип 500/
20 гр. мая
70 мл.олио
100гр.захар
250 мл.прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
3 яйца
кората на един лимон
1 капсула есенция ванилия
шепа стафиди


Затоплете леко млякото, натрошете вътре маята и заедно със супена лъжица захар внимателно разбъркайте. Покрийте и оставете на топличко да шупне. През това време пресейте брашното и му направете кладенче. Две цели яйца и един белтък /жълтъка заделете за намазване/ разбийте със захарта, ароматите и киселото мляко. Излейте в кладенчето заедно с маената смес. Омесете меко тесто, като на няколко пъти постепенно добавяте и олиото. Ако не ви се меси продължително може да ударите тестото в плота 50 пъти. Приберте тестото в намаслена купа и покрито на топло до удвояване на обема.
Разделете на 16 равни части. Всяка част, издърпайте на фитил, добавете стафидите /престояли няколко часа в топла вода или ром/ и усучете и завийте на топка. Сложете всяко козуначе във форма за мъфин или крем карамел, предварително намаслена или набрашнена. Намажете с жълтъка, разбит с малко олио и вода и наръсете с едра кристална захар. Сложете козуначетата в студена фурна, включете на 180 градуса, на средна скара. Печете до готовност.
За по изкусителен аромат до като работя с тестото ръцете ми са намазани с меко краве масло. С масло мажа и формите за печене.


Тази рецепта е идеална за месене и втасване в хлебопекарна. Използвам програма „Хлебно тесто”, която на моята машина е около час и половина, месенето е половин час. На петнадесетата минута изключвам и включвам още веднъж и така имам 45 минути месене и горе долу толкова втасване, тъй като обикновено не изчаквам програмата до края. Въпреки че на указанията за ползване на машината пише да не се отвяря, когато работи, аз го правя докато меси, за да мога да наблюдавам тестото и ако е необходимо да добавям още брашно или мазнина.
Вече няколко години правя сама козунаците си за Великден и според мен така желаните конци са продукт на няколко неща: качествено високоглутеново брашно / за пухкав голям козунак типа трябва да под 500, 350 например или с по-малка цифра/, постепенно прибавяне на мазнината при месенето, но след събирането на тестото след като са се оформили глутеновите нишки и усукването при оформянето. Лично мое мнение е, че конци има, когато се ползва растително олио или олио в комбинция с други мазнини /за големи козунаци ползвам олио и краве масло  в съотношение 1:1/

57 коментара:

  1. Много са кокетни, Зори!
    Малките козуначета ми допадат повече, отколкото да пека цял козунак. Особено ми харесва идеята вместо месене да се удари тестото 50 пъти, това е за хора като мен :-)
    Май ще се пробват много по-рано от Великден :-)

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, благодаря :) и са по-удобни за подаряване :)
      Прегръдка и за теб и лека нощ :)

      Изтриване
    2. Ех, че бижута! Изключителни! Прегръдка и лека...!

      Изтриване
    3. Благодаря, Павлинка :) Лека нощ и от мен!

      Изтриване
  2. Зори, много са кипри твоите минита :) и с този тен, ммммм!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря :) вярно са много кипри :)

      Изтриване
  3. Страхотни са Зори! Направо ми се приядоха :)) Толкова пухкави и на конци :) Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  4. Много кипри козуначета, Зори!
    Вече започвам да се чудя за хлебопекарна само заради козунаците. Подстрекатели такива.
    Лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще й намериш и други приложения, сигурна съм :)
      Лека, Пеп :) Благодаря!

      Изтриване
  5. Еех, Зори, много са симпатични твоите козуначета!Аз още не съм правила козунак и избирам рецепти от блоговете, но ти ме впечатли!Благодаря за рецептата!
    Пепчо, аз пък си купих стационарен миксер, който сам меси и бърка, вместо хлебопекарна:)!И заради това най-после правя питки, кифли и други ''месени'' неща!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Наближава Великден и все по-често се присещаме за вкусните, пухкави и ароматни козунаци...Зори, страхотен минивариант си ни предложила, толкова са пухкави, а и с много конци - чудесно биха допълвали сутрешното кафе или пък млякото на децата.
    Хубав и слънчев пролетен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариетка :) от майстор като теб тези думи означават много!

      Изтриване
  7. Съвършени са, Зори! Грабвам едно за закуска! Прекрасен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Еви :)
      Благодаря! Лека вечер от мен!

      Изтриване
  8. Зори, чудесни, завъртяни и уханни "сладурчета"
    И аз винаги гледам, когато машината меси, защото много често се налага
    нещо да добавя :)
    И предпочитам малките форми / и за хляба, включително!
    А за мазнината си много права!
    Прегръдки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  9. Зори, много леко за изпълнение ми се струва твоето предложение, въпреки,че нямам машина за месене..Виждам,че в продуктите ти няма масло, а го ползваш за доомесването и за мазане на формите.Видях ,че след като сложиш във формите не оставаш да втасва, а направо мажеш с жълтъка и ръсиш захарта. Правиилно ли съм разбрала?Досега съм оставала да втасват още веднъж.Много ми допадна това с удрянето в плота..:-))Харесаха ми твоите на вид и мисля да изпробвам.Все още не съм намерила идеалната рецепта за себе си и пробвам различни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, рецептата е лесна и търпи и разни вариации. Слагам ги в студена фурна, за това не ги втасвам втори път, тъй като са малки не е фатално, както би било при голям козунак. Може да ги сложиш в студена фурна на 50 градуса и когато бухнат да ги намажеш с жълтък. За големите козунаци ползвам и масло, но те са съвсем друга бира :) миналата година пекох три големи козунака - цяла нощ се занимавах с тях, при условие че ми помага машинката :)

      Изтриване
  10. О, колко са симпатични. И с конци! Аз събирам идеи и рецепти за Великден и веднага те включвам в списъка:)) Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  11. Chudesni kozuna4eta i prekrasni snimki!
    Tova 6te e moqta Velikdenska racepta.:)
    Blagodarq za strahotnata ideq!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубаво, в зеленко, направо плаче за атака! Да, настана време да мислим за великденската трапеза...тази година няма да се измъкна...май :D
    Сърдечни поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдаа, да се хванем за зеленото :) Идва време, ДИве :)
      Прегръдка от мен!

      Изтриване
  13. Чудесни козуначета Зори! Комплименти!

    Прегръдки и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени!
      Прегръдка и приятна вечер!

      Изтриване
  14. Комплименти и от мен, Зори!
    Великолепни козуначета -
    много красиви и елегантни, със златист загар и с прекрасни снимки!
    Благодаря за чудесната рецепта,
    сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Прегръдки от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  15. Ей такива миньонки и аз планирам тази година,защото с Ели сте големи подстрекателки!
    Прекрасни са,Зори!
    И снимките също!
    С пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, чуднички козуначета си направила!
    Много са фотогенични, а представям си и колко са вкусни. В момента си мечтая за едно такова с кафето.
    Поздрави и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :) ти започна първа с козуначетата :)

      Изтриване
  17. Чудни са! Толкова са сладки и чаровни! Страхотно предложение, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канди, благодаря :) Поздрави и за теб!

      Изтриване
  18. Зори,много ми харесват и рецептата, и изпълнението, и снимките!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, благодаря!
      Приятна вечер от мен!

      Изтриване
  19. Зори, рецептата е страхотна, направих ги и се получиха много добре!Намалих дозата наполовина и сложих повечко захар, че така обичаме!станаха едни, почти като твоите красавци!Сложих и в кексовата форма, там също се изпече много добре!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, ако знаеш как ме зарадва само :) Благодаря!

      Изтриване
  20. Ох ще ме уморите с тези козунаци, започвам и аз още тази вечер :) Така обичам, а и децата и те ще са доволни:)) Зори прелестни изглеждат тези малки пухкави козуначета!!!
    Сърдечни поздрави и много усмихнати пролетни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ива, непременно да зарадваш принцесите ти :)
      Благодаря!

      Изтриване
  21. Зори, аз пък се включвам в яденето на тези съкровища;)
    Така ми се иска и аз да направя едни, но май време няма да остане. Много са симпатични!

    ОтговорИзтриване
  22. Заповядай, Марта :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  23. Хехе, наговорили сме се с теб за козунаци, машини в един и същи ден!:)
    Чудесни са станали!
    Когато ги меся на ръка и аз слагам олио + масло, но при последния вариант заложих само на масло.
    И... честита пролет! Много усмивки и много слънчево настроение!:)

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотна рецепта! Много благодаря, още утре ще я пробвам:)Хубав уикенд на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна! Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  25. Мноооого добре, браво, Зори.:)
    Не съм добра в козунаците, тая година пак ще репетирам, дано се справя малко по-добре от миналата.
    Машина нямам, така и не се реших да си купя машина, меся всичко на ръка, а понякога не ми се занимава. Хубаво е да има човек такъв помощник.
    Твоите козунаци с машина или без са си баш майсторски.:))
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ронка, тези са месени в машината. Но рецептата е многократно пробвана и на ръка, както и в някои други варианти. Безотказна е :)
      Поздрави и за теб и поздравления, че си спряла да пушиш!

      Изтриване
  26. Знаех си аз, че ще подпукате козунаците :))
    Адски симпатични малки бомбички си спретнала, Зори!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  27. Зори, много ми допадна твоята рецепта! Прекрасни козуначита си направила, а.... снимките ти са както винаги- неотразими!
    Желая ти весели празници и много цветно настроение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Страхини са,направо нямам тарпение да ги пробвам.Весели празници

    ОтговорИзтриване
  29. Анонименаприл 28, 2013

    Зори, миналата година съм пропуснала тези козуначета. Много са красиви и със сигурност ще са вкусни. Ще използвам повода да ти пожелая весело посрещане на празниците! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Зори,
    направо са уникално красиви и прелестни твоите мини козуначета! Още утре запратям ръкави и ги почвам. Хубавото е че докато тренирам сутринта, машината ще меси ;)Весели празници от мен

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за рецептата, станаха вкусни но мнооого не-сладки, наложи се да ги залея с клонов сироп, защото само тестото нямаше сладост. За следващо правене бих удвоила захарта, освен ако няма плънка от нещо много сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако обичате по-сладко може би е добре за козуначените теста да използвате някакъв подсладител като стевия или еритрол.

      Изтриване