Да се включа и аз в козуначените серии с една лесна, икономична и изключително сполучлива рецепта. С уточнението, че количеството захар може да се увеличи за любителите на по-сладки козунаци.
За 16 бр. козуначета необходимите продукти са:
800 гр.брашно /тип 500/
20 гр. мая
70 мл.олио
100гр.захар
250 мл.прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
3 яйца
кората на един лимон
1 капсула есенция ванилия
шепа стафиди
Затоплете леко млякото, натрошете вътре маята и заедно със супена лъжица захар внимателно разбъркайте. Покрийте и оставете на топличко да шупне. През това време пресейте брашното и му направете кладенче. Две цели яйца и един белтък /жълтъка заделете за намазване/ разбийте със захарта, ароматите и киселото мляко. Излейте в кладенчето заедно с маената смес. Омесете меко тесто, като на няколко пъти постепенно добавяте и олиото. Ако не ви се меси продължително може да ударите тестото в плота 50 пъти. Приберте тестото в намаслена купа и покрито на топло до удвояване на обема.
Разделете на 16 равни части. Всяка част, издърпайте на фитил, добавете стафидите /престояли няколко часа в топла вода или ром/ и усучете и завийте на топка. Сложете всяко козуначе във форма за мъфин или крем карамел, предварително намаслена или набрашнена. Намажете с жълтъка, разбит с малко олио и вода и наръсете с едра кристална захар. Сложете козуначетата в студена фурна, включете на 180 градуса, на средна скара. Печете до готовност.
За по изкусителен аромат до като работя с тестото ръцете ми са намазани с меко краве масло. С масло мажа и формите за печене.
Тази рецепта е идеална за месене и втасване в хлебопекарна. Използвам програма „Хлебно тесто”, която на моята машина е около час и половина, месенето е половин час. На петнадесетата минута изключвам и включвам още веднъж и така имам 45 минути месене и горе долу толкова втасване, тъй като обикновено не изчаквам програмата до края. Въпреки че на указанията за ползване на машината пише да не се отвяря, когато работи, аз го правя докато меси, за да мога да наблюдавам тестото и ако е необходимо да добавям още брашно или мазнина.
Вече няколко години правя сама козунаците си за Великден и според мен така желаните конци са продукт на няколко неща: качествено високоглутеново брашно / за пухкав голям козунак типа трябва да под 500, 350 например или с по-малка цифра/, постепенно прибавяне на мазнината при месенето, но след събирането на тестото след като са се оформили глутеновите нишки и усукването при оформянето. Лично мое мнение е, че конци има, когато се ползва растително олио или олио в комбинция с други мазнини /за големи козунаци ползвам олио и краве масло в съотношение 1:1/
Много са кокетни, Зори!
ОтговорИзтриванеМалките козуначета ми допадат повече, отколкото да пека цял козунак. Особено ми харесва идеята вместо месене да се удари тестото 50 пъти, това е за хора като мен :-)
Май ще се пробват много по-рано от Великден :-)
Прегръдки
Миленка, благодаря :) и са по-удобни за подаряване :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб и лека нощ :)
Ех, че бижута! Изключителни! Прегръдка и лека...!
ИзтриванеБлагодаря, Павлинка :) Лека нощ и от мен!
ИзтриванеЗори, много са кипри твоите минита :) и с този тен, ммммм!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Мариянка, благодаря :) вярно са много кипри :)
ИзтриванеСтрахотни са Зори! Направо ми се приядоха :)) Толкова пухкави и на конци :) Поздравления.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани :)
ИзтриванеМного кипри козуначета, Зори!
ОтговорИзтриванеВече започвам да се чудя за хлебопекарна само заради козунаците. Подстрекатели такива.
Лека нощ :)
Ще й намериш и други приложения, сигурна съм :)
ИзтриванеЛека, Пеп :) Благодаря!
Еех, Зори, много са симпатични твоите козуначета!Аз още не съм правила козунак и избирам рецепти от блоговете, но ти ме впечатли!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПепчо, аз пък си купих стационарен миксер, който сам меси и бърка, вместо хлебопекарна:)!И заради това най-после правя питки, кифли и други ''месени'' неща!Поздрави!
Миксера е добра идея :)
ИзтриванеНаближава Великден и все по-често се присещаме за вкусните, пухкави и ароматни козунаци...Зори, страхотен минивариант си ни предложила, толкова са пухкави, а и с много конци - чудесно биха допълвали сутрешното кафе или пък млякото на децата.
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев пролетен ден ти желая!
Благодаря, Мариетка :) от майстор като теб тези думи означават много!
ИзтриванеСъвършени са, Зори! Грабвам едно за закуска! Прекрасен ден ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Еви :)
ИзтриванеБлагодаря! Лека вечер от мен!
Зори, чудесни, завъртяни и уханни "сладурчета"
ОтговорИзтриванеИ аз винаги гледам, когато машината меси, защото много често се налага
нещо да добавя :)
И предпочитам малките форми / и за хляба, включително!
А за мазнината си много права!
Прегръдки и слънчево настроение!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Зори, много леко за изпълнение ми се струва твоето предложение, въпреки,че нямам машина за месене..Виждам,че в продуктите ти няма масло, а го ползваш за доомесването и за мазане на формите.Видях ,че след като сложиш във формите не оставаш да втасва, а направо мажеш с жълтъка и ръсиш захарта. Правиилно ли съм разбрала?Досега съм оставала да втасват още веднъж.Много ми допадна това с удрянето в плота..:-))Харесаха ми твоите на вид и мисля да изпробвам.Все още не съм намерила идеалната рецепта за себе си и пробвам различни...
ОтговорИзтриванеБети, рецептата е лесна и търпи и разни вариации. Слагам ги в студена фурна, за това не ги втасвам втори път, тъй като са малки не е фатално, както би било при голям козунак. Може да ги сложиш в студена фурна на 50 градуса и когато бухнат да ги намажеш с жълтък. За големите козунаци ползвам и масло, но те са съвсем друга бира :) миналата година пекох три големи козунака - цяла нощ се занимавах с тях, при условие че ми помага машинката :)
ИзтриванеО, колко са симпатични. И с конци! Аз събирам идеи и рецепти за Великден и веднага те включвам в списъка:)) Поздрави, Зори!
ОтговорИзтриванеНели, благодаря :)
ИзтриванеChudesni kozuna4eta i prekrasni snimki!
ОтговорИзтриванеTova 6te e moqta Velikdenska racepta.:)
Blagodarq za strahotnata ideq!
Благодаря, Нина :) заповядай :)
ИзтриванеМного хубаво, в зеленко, направо плаче за атака! Да, настана време да мислим за великденската трапеза...тази година няма да се измъкна...май :D
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Зори!
Мдаа, да се хванем за зеленото :) Идва време, ДИве :)
ИзтриванеПрегръдка от мен!
Чудесни козуначета Зори! Комплименти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен ден!
Благодаря, Вени!
ИзтриванеПрегръдка и приятна вечер!
Комплименти и от мен, Зори!
ОтговорИзтриванеВеликолепни козуначета -
много красиви и елегантни, със златист загар и с прекрасни снимки!
Благодаря за чудесната рецепта,
сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПрегръдки от мен и хубава вечер!
Ей такива миньонки и аз планирам тази година,защото с Ели сте големи подстрекателки!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са,Зори!
И снимките също!
С пожелание за усмихнат ден!
Мда, Ели започна :)
ИзтриванеБлагодаря, Роси :)
Зори, чуднички козуначета си направила!
ОтговорИзтриванеМного са фотогенични, а представям си и колко са вкусни. В момента си мечтая за едно такова с кафето.
Поздрави и пожелания за хубав ден :)
Благодаря, Ели :) ти започна първа с козуначетата :)
ИзтриванеЧудни са! Толкова са сладки и чаровни! Страхотно предложение, поздрави!
ОтговорИзтриванеКанди, благодаря :) Поздрави и за теб!
ИзтриванеЗори,много ми харесват и рецептата, и изпълнението, и снимките!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Диди, благодаря!
ИзтриванеПриятна вечер от мен!
Зори, рецептата е страхотна, направих ги и се получиха много добре!Намалих дозата наполовина и сложих повечко захар, че така обичаме!станаха едни, почти като твоите красавци!Сложих и в кексовата форма, там също се изпече много добре!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСонче, ако знаеш как ме зарадва само :) Благодаря!
ИзтриванеОх ще ме уморите с тези козунаци, започвам и аз още тази вечер :) Така обичам, а и децата и те ще са доволни:)) Зори прелестни изглеждат тези малки пухкави козуначета!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и много усмихнати пролетни дни :)
Ива, непременно да зарадваш принцесите ти :)
ИзтриванеБлагодаря!
Зори, аз пък се включвам в яденето на тези съкровища;)
ОтговорИзтриванеТака ми се иска и аз да направя едни, но май време няма да остане. Много са симпатични!
Заповядай, Марта :) Благодаря!
ОтговорИзтриванеХехе, наговорили сме се с теб за козунаци, машини в един и същи ден!:)
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали!
Когато ги меся на ръка и аз слагам олио + масло, но при последния вариант заложих само на масло.
И... честита пролет! Много усмивки и много слънчево настроение!:)
:) нали...
ИзтриванеБлагодаря! Честита и на теб!
Страхотна рецепта! Много благодаря, още утре ще я пробвам:)Хубав уикенд на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Хубав уикенд и на теб!
ИзтриванеМноооого добре, браво, Зори.:)
ОтговорИзтриванеНе съм добра в козунаците, тая година пак ще репетирам, дано се справя малко по-добре от миналата.
Машина нямам, така и не се реших да си купя машина, меся всичко на ръка, а понякога не ми се занимава. Хубаво е да има човек такъв помощник.
Твоите козунаци с машина или без са си баш майсторски.:))
Поздрави.:)
Ронка, тези са месени в машината. Но рецептата е многократно пробвана и на ръка, както и в някои други варианти. Безотказна е :)
ИзтриванеПоздрави и за теб и поздравления, че си спряла да пушиш!
Знаех си аз, че ще подпукате козунаците :))
ОтговорИзтриванеАдски симпатични малки бомбички си спретнала, Зори!
Поздравления :)
Зори, много ми допадна твоята рецепта! Прекрасни козуначита си направила, а.... снимките ти са както винаги- неотразими!
ОтговорИзтриванеЖелая ти весели празници и много цветно настроение! Прегръдки!
Страхини са,направо нямам тарпение да ги пробвам.Весели празници
ОтговорИзтриванеЗори, миналата година съм пропуснала тези козуначета. Много са красиви и със сигурност ще са вкусни. Ще използвам повода да ти пожелая весело посрещане на празниците! :)
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриваненаправо са уникално красиви и прелестни твоите мини козуначета! Още утре запратям ръкави и ги почвам. Хубавото е че докато тренирам сутринта, машината ще меси ;)Весели празници от мен
Благодаря за рецептата, станаха вкусни но мнооого не-сладки, наложи се да ги залея с клонов сироп, защото само тестото нямаше сладост. За следващо правене бих удвоила захарта, освен ако няма плънка от нещо много сладко.
ОтговорИзтриванеАко обичате по-сладко може би е добре за козуначените теста да използвате някакъв подсладител като стевия или еритрол.
Изтриване