Преди няколко месеца си купих домашна хлебопекарна. Имах такава идея още преди две години, но силно ме притесняваше факта, че не полагаш усилия, а получаваш топъл и уханен хляб. А аз много обичам тестени. Така че отложих покупката. Само че миналата година по Великден и козунаците ме заболяха ръцете, след това на няколко пъти пак ми се случи. Въх, остарявам май :-D а и вече свикнахме с домашните печива и не злоупотребяваме, т.е. моментът назря. Тъй като не ми допада формата на хляба изпечен в нея, я ползвам като нощви. Меси, втасва и после пека във фурната. Определено много полезен домакински уред.
Необходимите продукти за кифличките:
250 мл. хладко прясно мляко
2 супени лъжици кисело мляко
1 к.ч. бяла кристална захар
25 гр. свежа мая
½ ч.л. морска сол
60 мл. разтопено краве масло
60 мл. царевично олио
700-800 гр. фино бяло брашно
аромати по избор /лимонова кора, ванилия, ромова есенция/
Натрошете маята, прибавете по супена лъжица захар и брашно, залейте с млякото, покрийте и оставете на топло да шупне. През това време разбийте две от яйцата с останалата захар и киселото мляко до пълното разтваряне на захарта, прибавете ароматите. Пресейте брашното заедно със солта.
Поставете половината брашно в контейнера на машината, прибавете яйчната смес и шупналата мая. Включете на програма „Тесто”. Започнете да добавяте на части останалото брашно. След като събере тестото на топка започнете да добавяте и по малко от мазнината /олиото и маслото смесени/. На моята машина програма „Тесто” е около час и половина. Половин час меси на интервали, след това един час втасва. Наблюдавам през цялото време, понякога изваждам тестото и преди да е свършила. Тестото за тези кифлички може да се омеси и на ръка.
Разделете втасалото тесто на четири равни части. Разточете всяка на кора /0.5 см./, разрежете на еднакви части, сложете избрания от вас пълнеж и завийте на кифлички. Разбийте останалото яйце с няколко капки олио, намажете кифличките и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Няколко уточнения:
Според мен се получават по-красиви кифли, ако тестото се разточва на правоъгълник и от него се изрязват еднакви остроъгълни равнобедрени триъгълници.
Ако месите на ръка, ще трябва кифличките да имат и второ втасване след като са оформени, а може да сложите първите в студена фурна и да ги намажете с яйце след като бухнат.
От това количество тесто излизат около 30 бр. средно големи кифлички.
Използваното от мен брашно е полско, тип 450.
Пълнежът е от домашен мармалад от ябълки, смесен с накиснати в топла вода стафиди.
Супер са, и аз така ги правя!
ОтговорИзтриванеЗори, поздравления за покупката :)
ОтговорИзтриванеАз не съм остаряла /:)))/, но ръцете ме болят от професията ми :(
Много хубава рецепта, не съм правила досега кифлички със сладко.
Прегръдки и усмихната нова седмица!
Зори, страхотни снимки правиш напоследък, поздравления! Макар, че така облизването пред монитора е двойно гарантирано на тези пухкави кифлички :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава, успешна седмица ти пожелавам!
Благодаря, Траяна :)
ОтговорИзтриванеДани, прегръдка и за теб. Благодаря ти, трябва да си пазим ръцете, а пък ти още повече.
Пепи, благодаря ти :) Прегръдки и усмихната и слънчева седмица ти пожелавам!
Страхотни са, че им идва и времето :) Ще ги пробваме :) :) :)
ОтговорИзтриванеПоздравление за хлебопекарската машина. Аз имам такава вече 4 години и се радвам на лесни, бързи и успешни теста и печива. Но да си призная често, според мен, няма нищо по-хубаво от това да приготвиш хляб със собствените си ръце. Затова, когато разполагам с повече време винаги меся и пека сама.
ОтговорИзтриванеЕос, успешна нова седмица.
Зори, наистина са прекрасни!!! И с тия съблазнителни снимки :)... Как да им устои чожек???
ОтговорИзтриванеСтрахотни кифлички!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря, Елена. Така е, в сезона си са вече :)
ОтговорИзтриванеWitch, така е. Нищо не може да се сравни с ръчно омесен хляб.
Мина :) благодаря :)
Благодаря, Руми :) Поздрави и за теб!
Зори, прекрасни кифлички! А от тези изкусителни снимки още повече ми се прииска да си хапна една две придружени с ароматно кафенце.
ОтговорИзтриванеАз съм също много доволна от домашната хлебопекарна, защото колкото и да обичам печивата, напоследък изобщо не ми остава време да меся на ръка, а с пекарната винаги се радваме нва прекрасен хляб вкъщи.
Уви обаче, все не мога да се престраша да я ползвам само за замесване и втасване на тесто. Ще трябва да поправя тази грешка май :)
Благодаря ти за хубавата рецепта!
Прекрасна нова седмица!
Благодаря, Лети.
ОтговорИзтриванеТрябва да опиташ за пекарната :)
Поздрави и :-)
Прекрасни са - пухкави, златисти, меки и с плънка, на която не мога да устоя! Взимам си с кафето, Зори!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за спорна нова седмица!
Е, ама са разкошни тези кифличоци, Зори! Разкошни!!!
ОтговорИзтриванеХубава седмица :)
Зори,
ОтговорИзтриванеЧестита придобивка и прекрасна рецепта за кифлички. Изглеждат красиво, а снимките са много изразителни и изкушаващи.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Зори, само като ги гледам и ми се прияждат. Много обичам кифлички със сладко и особено обичам като захарта от пълнежа или посипката леко се карамелизира в основата... Чудна работа! Твоите са станали прекрасни. Ние получихме подарък за Нова Година машина за хляб и за сега съм правила само 2 хляба. Ще изпробвам по твоя метод, че това с месенето на ръка на козунаци го правя по Великден само, а е грехота човек да хапва кифлички само веднъж в годината :). Поздрави и хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеThey look so wonderful and soft. Beautifully done Eos. :)
ОтговорИзтриванеВъХ!Милост нямаш....ей заради такива вкусотии няма да си купя хлебопекарна!!!!Определено ще стана 100 кила...:)))
ОтговорИзтриванеКифличките са станали чудни!!!:D
super !shte gi napravia tezi dni ama snimkite ne mi izlizat hubavi mai mi triabva nov fotoaparat!jaja
ОтговорИзтриванеПоздравления за хлебопекарната, Зори!
ОтговорИзтриванеЧудни кифлички!
Мекички и пухкави!
Досега съм приготвяла само хляб и козунак, но ще опитам да приготвя и кифлички!
Поздрави и хубава седмица!
Zore, i na men mis e prijade. vsi4ko na tvoja blog mi napomnja za Balgaria. ve4e imame samoletni bileti za sled 3 meseza :-) hubava sedmiza
ОтговорИзтриванеhttp://design-elements-blog.com/
Еви, заповядай! Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеИнче, мерси :) хубава и на теб!
Дианка, благодаря! Поздрави и за теб и усмивки!
Мира, непременно опитай. Божествени са, може и да звучи нескромно, но по-хубави не съм правила. Хубави пролетни дни и на теб!
Thanks, Andrea :)
Oнди, няма страшно, само в началото е по-трудно.
Хахах, Лиде :) и това ще стане :)
Роси, благодаря. Мисля, че може да се меси всякакво тесто :)
Благодаря, Мария. Хубава и на теб!
И ти ли ,Зори? :))) Всъщност, честито, сигурно е полезна вещ, само дето още не ме влече към нея :(
ОтговорИзтриванеНо пък кифличките изглеждат вълшебно вкусни, да си призная с ябълков пълнеж не съм пробвала...още :)
Сърдечни поздрави!
И аз, ДИве :) трябва да си пазя "копитцата" :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :*
Зори, обещавам, че като приключа диетата си, ще опитам прекрасната ти рецепта. Страхотни са.:))))))
ОтговорИзтриванеЗори изглеждат страшно вкусни. А пълнежът ... мармалад, ябълков и то домашен и стафиди ... разкош :) Ще ги опитам задължително
ОтговорИзтриванеВероника, Вики, благодаря ви момичета :)
ОтговорИзтриванеЗори, честита нова придобивка у дома. Да ви служи вярно и да хапвате толпи и пресни хлебчета.
ОтговорИзтриванеКифличките са страхотни, изглеждат супер.
Благодаря, Дани :)
ОтговорИзтриванеНаправих ги и станаха страхотни! От първия път! Още не мога да повярвам! От половината тесто направих кифлички, които напълних с домашно сладко от ягоди, а от другата половина на тестото приготвих 2 малки козунака, които оплетох и напълних със смес от смлени орехи, натурално какао и кафява захар.
ОтговорИзтриванеСветлана, благодаря :) зарадва ме много!
ОтговорИзтриванеИмаш чудесен блог! Поздрави!
Страхотно изглеждат,ще си сваля рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, даже и мъже успяват да я направят :)
ОтговорИзтриванеедно не разбрах, след като се оформят кифличките, веднага ли се пекат, или втасват още веднъж с плънката? Предварително благодаря за отговора!
ОтговорИзтриванеПри кифличките не е от кой знае какво значение. Първите може да сложите в незагрята фурна и след това цикълът ще се подреди.
ИзтриванеБлагодаря!!!
ОтговорИзтриване