неделя, 27 март 2011 г.

Козуначени кифлички


Преди няколко месеца си купих домашна хлебопекарна. Имах такава идея още преди две години, но силно ме притесняваше факта, че не полагаш усилия, а получаваш топъл и уханен хляб. А аз много обичам тестени. Така че отложих покупката. Само че миналата година по Великден и козунаците ме заболяха ръцете, след това на няколко пъти пак ми се случи. Въх, остарявам май :-D а и  вече свикнахме с домашните печива и не злоупотребяваме, т.е. моментът назря. Тъй като не ми допада формата на хляба изпечен в нея, я ползвам като нощви. Меси, втасва и после пека във фурната. Определено много полезен домакински уред.

Необходимите продукти за кифличките:
 3 яйца
250 мл. хладко прясно мляко
2 супени лъжици кисело мляко
1 к.ч. бяла кристална захар
25 гр. свежа мая
½ ч.л. морска сол
60 мл. разтопено краве масло
60 мл. царевично олио
700-800 гр. фино бяло брашно
аромати по избор /лимонова кора, ванилия, ромова есенция/

Натрошете маята, прибавете по супена лъжица захар и брашно, залейте с млякото, покрийте и оставете на топло да шупне. През това време разбийте две от яйцата с останалата захар и киселото мляко до пълното разтваряне на захарта, прибавете ароматите. Пресейте брашното заедно със солта.
Поставете половината брашно в контейнера на машината, прибавете яйчната смес и шупналата мая. Включете на програма „Тесто”. Започнете да добавяте на части останалото брашно. След като събере тестото на топка започнете да добавяте и по малко от мазнината /олиото и маслото смесени/. На моята машина програма „Тесто” е около час и половина. Половин час меси на интервали, след това един час втасва. Наблюдавам през цялото време, понякога изваждам тестото и преди да е свършила. Тестото за тези кифлички може да се омеси и на ръка.
Разделете втасалото тесто на четири равни части. Разточете всяка на кора /0.5 см./, разрежете на еднакви части, сложете избрания от вас пълнеж и завийте на кифлички. Разбийте останалото яйце с няколко капки олио, намажете кифличките и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Няколко уточнения:
Според мен се получават по-красиви кифли, ако тестото се разточва на правоъгълник и от него се изрязват еднакви остроъгълни равнобедрени триъгълници.
Ако месите на ръка, ще трябва кифличките да имат и второ втасване след като са оформени, а може да сложите първите в студена фурна и да ги намажете с яйце след като бухнат.
От това количество тесто излизат около 30 бр. средно големи кифлички.
Използваното от мен брашно е полско, тип 450.
Пълнежът е от домашен мармалад от ябълки, смесен с накиснати в топла вода стафиди. 


35 коментара:

  1. Супер са, и аз така ги правя!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, поздравления за покупката :)
    Аз не съм остаряла /:)))/, но ръцете ме болят от професията ми :(
    Много хубава рецепта, не съм правила досега кифлички със сладко.
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, страхотни снимки правиш напоследък, поздравления! Макар, че така облизването пред монитора е двойно гарантирано на тези пухкави кифлички :)
    Поздрави и хубава, успешна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Траяна :)

    Дани, прегръдка и за теб. Благодаря ти, трябва да си пазим ръцете, а пък ти още повече.

    Пепи, благодаря ти :) Прегръдки и усмихната и слънчева седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, че им идва и времето :) Ще ги пробваме :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравление за хлебопекарската машина. Аз имам такава вече 4 години и се радвам на лесни, бързи и успешни теста и печива. Но да си призная често, според мен, няма нищо по-хубаво от това да приготвиш хляб със собствените си ръце. Затова, когато разполагам с повече време винаги меся и пека сама.
    Еос, успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, наистина са прекрасни!!! И с тия съблазнителни снимки :)... Как да им устои чожек???

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни кифлички!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Елена. Така е, в сезона си са вече :)

    Witch, така е. Нищо не може да се сравни с ръчно омесен хляб.

    Мина :) благодаря :)

    Благодаря, Руми :) Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, прекрасни кифлички! А от тези изкусителни снимки още повече ми се прииска да си хапна една две придружени с ароматно кафенце.
    Аз съм също много доволна от домашната хлебопекарна, защото колкото и да обичам печивата, напоследък изобщо не ми остава време да меся на ръка, а с пекарната винаги се радваме нва прекрасен хляб вкъщи.
    Уви обаче, все не мога да се престраша да я ползвам само за замесване и втасване на тесто. Ще трябва да поправя тази грешка май :)
    Благодаря ти за хубавата рецепта!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Лети.
    Трябва да опиташ за пекарната :)
    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни са - пухкави, златисти, меки и с плънка, на която не мога да устоя! Взимам си с кафето, Зори!
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Е, ама са разкошни тези кифличоци, Зори! Разкошни!!!

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори,
    Честита придобивка и прекрасна рецепта за кифлички. Изглеждат красиво, а снимките са много изразителни и изкушаващи.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименмарт 28, 2011

    Зори, само като ги гледам и ми се прияждат. Много обичам кифлички със сладко и особено обичам като захарта от пълнежа или посипката леко се карамелизира в основата... Чудна работа! Твоите са станали прекрасни. Ние получихме подарък за Нова Година машина за хляб и за сега съм правила само 2 хляба. Ще изпробвам по твоя метод, че това с месенето на ръка на козунаци го правя по Великден само, а е грехота човек да хапва кифлички само веднъж в годината :). Поздрави и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. They look so wonderful and soft. Beautifully done Eos. :)

    ОтговорИзтриване
  17. ВъХ!Милост нямаш....ей заради такива вкусотии няма да си купя хлебопекарна!!!!Определено ще стана 100 кила...:)))
    Кифличките са станали чудни!!!:D

    ОтговорИзтриване
  18. super !shte gi napravia tezi dni ama snimkite ne mi izlizat hubavi mai mi triabva nov fotoaparat!jaja

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления за хлебопекарната, Зори!
    Чудни кифлички!
    Мекички и пухкави!
    Досега съм приготвяла само хляб и козунак, но ще опитам да приготвя и кифлички!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Zore, i na men mis e prijade. vsi4ko na tvoja blog mi napomnja za Balgaria. ve4e imame samoletni bileti za sled 3 meseza :-) hubava sedmiza

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  21. Еви, заповядай! Да ти е сладко!

    Инче, мерси :) хубава и на теб!

    Дианка, благодаря! Поздрави и за теб и усмивки!

    Мира, непременно опитай. Божествени са, може и да звучи нескромно, но по-хубави не съм правила. Хубави пролетни дни и на теб!

    Thanks, Andrea :)

    Oнди, няма страшно, само в началото е по-трудно.

    Хахах, Лиде :) и това ще стане :)

    Роси, благодаря. Мисля, че може да се меси всякакво тесто :)

    Благодаря, Мария. Хубава и на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. И ти ли ,Зори? :))) Всъщност, честито, сигурно е полезна вещ, само дето още не ме влече към нея :(
    Но пък кифличките изглеждат вълшебно вкусни, да си призная с ябълков пълнеж не съм пробвала...още :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. И аз, ДИве :) трябва да си пазя "копитцата" :)
    Благодаря ти :*

    ОтговорИзтриване
  24. Зори, обещавам, че като приключа диетата си, ще опитам прекрасната ти рецепта. Страхотни са.:))))))

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименаприл 03, 2011

    Зори изглеждат страшно вкусни. А пълнежът ... мармалад, ябълков и то домашен и стафиди ... разкош :) Ще ги опитам задължително

    ОтговорИзтриване
  26. Вероника, Вики, благодаря ви момичета :)

    ОтговорИзтриване
  27. Зори, честита нова придобивка у дома. Да ви служи вярно и да хапвате толпи и пресни хлебчета.
    Кифличките са страхотни, изглеждат супер.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонименаприл 11, 2011

    Направих ги и станаха страхотни! От първия път! Още не мога да повярвам! От половината тесто направих кифлички, които напълних с домашно сладко от ягоди, а от другата половина на тестото приготвих 2 малки козунака, които оплетох и напълних със смес от смлени орехи, натурално какао и кафява захар.

    ОтговорИзтриване
  29. Светлана, благодаря :) зарадва ме много!
    Имаш чудесен блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Страхотно изглеждат,ще си сваля рецептата!

    ОтговорИзтриване
  31. На Аля таткотосептември 05, 2012

    Страхотна рецепта, даже и мъже успяват да я направят :)

    ОтговорИзтриване
  32. Анонименмарт 24, 2017

    едно не разбрах, след като се оформят кифличките, веднага ли се пекат, или втасват още веднъж с плънката? Предварително благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При кифличките не е от кой знае какво значение. Първите може да сложите в незагрята фурна и след това цикълът ще се подреди.

      Изтриване
  33. Анонименаприл 11, 2017

    Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване