неделя, 11 декември 2011 г.

Лесна зимна торта

Изчезнах в последно време. Потопих се. В една книга. Няколко поредни дни чета до един два часа през нощта. После я сънувам, а след това ми е трудно на другия ден, до като не я отворя пак. Е, скоро ще мирясам, защото съм в края на четвъртия том. Имам само още един.
Подарих си дълъг уикенд, рожден ден на любимия, малко шопинг, специално посетихме Гастроном-а на Мария. Събота и неделя в идилично селце, камина, скара, добра компания, много смях.
Честно, изобщо не ми се пише, поствам няколко снимки, рецептата и си отивам при „Песен за огън и лед”.


Необходимите продукти за торта с диаметър 20 см.:

За блата:
3 яйца
1 ч.ч. от 200 мл.фина кристална захар
3 с.л. олио
3 с.л. вода
1 и ½ ч.ч. от 200 мл. бяло брашно
½ капсула есенция ванилия
½ капсула есенция лимон

Пълнеж:
компот от праскови
2 с.л. марсала

Крем:
400 гр. заквасена сметана
2-3 с.л. захар


 Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта до пълното разтваряне на захарта и утрояване на обема. Добавят се ароматите, олиото и водата и отново се разбива добре. Брашното се пресява и се добавя на малки части при непрекъснато разбъркване с шпатула на ръка или с миксер на много бавни обороти. Вариантите при печенето са два – в кръгла форма, която след това да разрежете на отделни блатове или правоъгълна тава и с ринг да изрежете кръгове с искания диаметър. Във втория случай ще ви останат парчета, от които можете да направите хубави бонбони. Блата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да изстине добре.
Сметаната разбъркайте леко с малко захар на ръка.
Смесете марсалата с 2-3 супени лъжици от течността на компота. Леко сиропирайте блатовете.
Сглобете тортата като редувате, блат, сметана, плодове от компота и завършите с крем. Украсете по желание.
Това е от мен, изчезвам, че... „Зимата идва” : -) 


32 коментара:

  1. Страхотна поредица! Напълно те разбирам ... тъкмо ми напомни, че мога да ги препрочета :)А тортата е страхотно изкушение и допълнение към прекрасните снимки! Хубава вечер и уютно сгушване с книгата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ехе, и аз съм запалена по фентъзито, а това е една от най-хубавите поредици!Приятно четене!За мен четенето е най-голямото удоволствие, определено пред готвенето:)Все пак
    сладкиша звучи много добре!

    ОтговорИзтриване
  3. Не ти се пише, ала с малко думи си описала ... аххх една мечта :) Много уютно и някак безметежно звучи ...
    Тортата е супер и звучи вкусно :) За книгата ... и аз отивам да се сгуша с моята :)
    Приятна вечер Зори:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ами да ти кажа, завидях ти:-)
    И аз искам да се сгуша в някое идилично селце с поредица от книжки и да се откъсвам само за весела компания и парче торта:)
    Приятно четене на финалът и после да наминеш пак да ни затоплиш с хубави думи и вкусни предложения:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз ще си взема едно голямо парче от тортата за здраве на рожденика. :)
    Цбъднати мечти ви пожелавам, много топлина, обич и уют! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Хихихи, как попадна и ти в капана от 4огън и лед", не е лесно измъкването то там, знам аз, знам :))))
    Чудна тортичка, а и на последната снимка си харесах това, онова :Р
    Прегръдка, Зори, ох, добре де, няма да те дърпам от....книгата :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Тортичката изглежда много вкусничка! Обичам праскови и....намирам идеята за чудесна!
    Какво по-хубаво от селска идилия покрай каминта и с книжка в ръка??
    Прекрасно допрочитане на книжката и.....една успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Е, приятно четене тогава...
    Аз се чудех защо си ни зарязала :)
    Хубави снимки от хубаво местенце.... завижд... завижд... мъничко де.

    Да е жив и здрав рожденника, а за "Гастроном-"а на Мария съжалявам, къде е то София....

    Хубава нова седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник първо!Да ти е здрав и щастлив любимия мъж!
    Много хубави снимки и чудесен сладкиш!
    Сега ме запалихте и с книгите, задължително ще погледна поредицата!
    И какво виждам накрая...охо, някой е пазарувал и не ми се е обадил, да мине да пием по кафенце:)
    Прегръщам те Зори и свършвай вече книгата, че ни липсваш:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна тортичка си спретнала! Направо ти се чудя, как си се откъснала от фентъзито, за да я направиш! ;)
    Поздрави и приятно четене! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна тортата е станалаа и снимките прекрасни ..много ми е хубаво.....
    Приятно четене азвече не мога пък и нямам време.
    Прегръдки1

    ОтговорИзтриване
  12. И мен ме заинтригува с книжката, тортата е много бяла и ми се струва, че е от любимите ми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, набързо си нахвърлила все приятни до болка неща :)
    За повечето от тях напоследък не намирам време, а душата ми е зажадняла!
    Чудесна торта и снимки!
    А и покупките са страхотни!
    И аз като Пепи съжалявам за разстоянието, но от мен зависи
    да го скъся!
    Прегръдки и седмица, пълна с повече удоволствия за душата!

    ОтговорИзтриване
  14. о, уау, още една паднала в битката:–))) на Огън и Лед това... иначе тотата изглежда ммм, трябва да опитаммм

    ОтговорИзтриване
  15. С започна с поздравленията и благопожеланията към рожденика за здраве и късмет, успехи и много, много щастие!
    Тортата е нежна и прекрасна-
    с много вкус и аромат, с усещане за любов, уют и топлина!
    За хубавите книги ми е познато и те разбирам напълно, едно несравнимо изживяване.
    Стана дълго, но като липсваш:),
    голяма прегръдка за теб и още много вълшебни моменти, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Тортата е чудесна - свежа и лека! Всичко най-хубаво на рожденика!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори,да разбирам ле,че и ти си имаш Стрелец за любим,да ти е жив и здрав,мила!Много взаимно щастие ви пожелавам от сърце!
    Чудесно си прекарваш,това ме радва,Коледно си украсила,видно от елхата на заден план,а десерта е лек и много обещаващо вкусен!
    Пожелавам да имаш повече време за любимите хора и хобита,мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Кой би отказал на такава приятна идилия-камина,любим човек,хубаво вино......
    А за книжка в ръка изобщо не ми остава време.
    Тортичката ни е лека и вкусна...сигурна съм.
    Зори,хубав ден и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Мммм супер!Браво и честито за половинката!;):D

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за подсещането за тортата Зори! Също любим спомен от детството... (ще почерпим със сметаната за следващото й издание)
    Не знам доколко се намира в магазините, но ако обикновената заквасена сметана се замени с "крем фреш" (Crème fraîche), става неземна.

    А за "огън и лед" ти завиждаме, че ги започваш чак сега - ние чакахме всяка нова книга от поредицата с месеци.

    ОтговорИзтриване
  21. Аз те разбирам за писането напълно :))
    А като сънуваш, доразвиваш ли действието? :))
    Тортата и снимките са много красиви, особено природните или как там се казва категорията, в която попадат :)
    Не бързай с четенето, удължи удоволствието :))

    ОтговорИзтриване
  22. Честит празник, Зори! Да ти е жив и здрав рожденикът!
    Тортата звучи и изглежда много апетитно.
    Страхотни снимки от някакво красиво местенце...
    Приятно четене :)

    ОтговорИзтриване
  23. Зори, чудесно сте си изкарали. Тортата е чудесна и апетитна. А песен за огън и лед е едно от най - яките фенъзита. Аз като почитател ги следя из късо, но съм ги чела преди има няма 10 години (първата) и малко ми се губят. Ала след като прочетеш книгите ти препоръчвам сериала. Въпреки недостатъците е добър и пресъздава доста добре книгата! Весели дни! Зимата идва през април! :)))

    ОтговорИзтриване
  24. страхотна рецепта, страхотни снимки, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря на всички ви за милите думи :)

    Приятна вечер от мен и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  26. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОтговорИзтриване
  27. Зори, честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  28. Да ти е жив и здрав рожденика, Зори! Да ти е честита и Новата година! ♥♥♥
    Чудесна тортичка, от любимите ми е, защото е лека и много приятна на вкус. Снимките са ти чудесни, за което ти завиждам благородно. Аз нали съм далече от фотографията :))), се радвам на чуждите снимки :). Чудесно е, че намираш време да четеш, това е нещо, което много ми липсва в последно време.

    ОтговорИзтриване
  29. Зиче, Мария :) благодаря ви

    Thanks, Andrea :)

    Вени, благодаря :) с четенето не се получава много често, но когато се появи качествена книга най-вече е за сметка на съня :)

    ОтговорИзтриване
  30. Тортата изглежда чудесна. Само искам да попитам какво е "марсала"? Смятам да я направя с череши, малини или дюли - само такива компоти имам :(, но мисля че ще се получи. Като се замисля май с малини най-добре ще стане. А, и снимките са много хубави, особено тази с отрязаното дърво със смолата :)

    ОтговорИзтриване
  31. "доставка на вино" марсалата е вино с по-висок алкохолен градус, използва се за сладкиши и други ястия, както и в оригиналната рецепта за тирамису.
    Според мен ще се получи добре с всеки компот.

    ОтговорИзтриване