събота, 17 декември 2011 г.

Баницата

Днес трябваше да публикувам рецепта за сладки с кандирана лимонова кора. Хм, след като цял следобяд украсявам меденки и съм леко кисела от неуспешния ми роял айсинг, а пред очите ми все пакета с готов в Арома Хауз /’що не го купих/ не искам да виждам никакви дребни сладки, бисквитки и други подобни поне до утре. А, пък и не искам да си спомням как преди няколко дни редих мили думи за едни двуцветни спирали /пак сладки/.


Рецептата ми за баница е резултат от многогодишни опити и експерименти, а неуспешните не са никак малко. Колко ли баници провалих до като се усетя, че не ползвам правилна тава и ми се получаваха сварени, после сухи и твърде  хрупкави, защото не исках да ползвам мазнина.
Необходимите продукти за тази са:

4 големи яйца
300 гр.кисело мляко
250 гр.извара
250 гр. бяло саламурено сирене
2 с.л. галета или брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
100 мл.прясно мляко
150 мл. олио
50 гр.краве масло
1 пакет кори за баница /400 гр./

Намачкайте сиренето и изварата, добавете киселото мляко със содата в него, брашното /галетата/ и три от яйцата. Разбъркайте добре. След това вариантите са два – вита или наложена. Горе долу се получава по една препълнена супена лъжица плънка и супена лъжица олио на кора.
В намазана с олио тава подредете корите, ако е вита – всяка кора се напръсква с малко мазнина, разпределя се малко плънка, навива се и след това за се оформя на охлюв. Ако баницата е наложена – кора, мазнина и плънка, кора и т.н. завършва се с кора и след това баницата се нарязва на квадрати.


Последното яйце се разбива с прясното мляко, с тази смес заливате баницата и разпределяте равномерно по цялата повърхност. Отгоре разпределете маслото нарязано на малки парченца. Пече се до говотност в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна. След като извадите от фурната, покрийте с кърпа за десетина минути.
Готовата баница е с приятна червена кора отгоре и отдолу, а вътрешността е мека и сочна.

23 коментара:

  1. Чудесна е, Зори!
    И аз днес между приготовленията за гостуването на любимия ми племенник,
    направих на майка ми любимата баница!

    А дребни сладки още не съм започвала :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно :) за една седмица за втори път правя :)

    С дребните сладки мисля, че приключих за тази година, утре най-много още едни бонбони да стъкмя и подреждам кутиите за подаръци :)
    Прегръдка и за теб, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е баницата ти Зори !
    Прегръдки и усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва,Зори!Моята любима е същата,само без брашното,но и с него съм пробвала,пак е убиец!Харесвами вътре в плънката да има кисело мляко,а отгоре да е полята с яйце и прясно,става просто вълшебна!
    Веднага си представих вкуса на твоята и се облизвам ококорена по снимките ти!

    Хубава неделя и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  5. ЗОРИ,и аз като тебе тези баници не можех да ги направя така като хората но тази рецепта със брашняната плънкаме научи.
    Твоята е толкова примамлива с тази хубава коричка,че щеме караш пак да си я направя.
    Сладки не съм правила нямам нерви вече.:)
    ПРЕГРЪДКИ ...ТИХА И СПОКОЙНА НОЩ!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че е златиста и апетитна, Зори! Страхотна! Примамва ме от монитора :))

    Успешно сладкоправене утре и не съжалявай за днешните неволи!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори и баницата е фантастична ! А що се отнася до провала с айсинга, ти поне успокои талива като мен дето хич ги няма в украсата на сладки и бисквити :))
    Хубава неделя, а аз ще хапна едно виртуално парче от тази вкусна баничка :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна е!Аз правя точно такава(май само не слагам извара) и винаги обирам овациите!Става мека и пухкава, както изглежда и твоята.Добре, че си споделила рецептата и снимките!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, Зори, много обичам баници, домашни, разбира се. Твоята се е получила много добре. Ще я ползвам за Нова година. Благодаря за рецептата.
    И не се отчайвай от украсата - по-важното е да са вкусни сладките, а аз не се съмнявам, че твоите са такива :)

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо, въобще не се коси, Зори, за бисквитките, аз поне не бих, след като на трапезата има тоооолкова сполучлива баница :Р

    ОтговорИзтриване
  11. Изкушавам се още утре да взема кори и да я направя, Зори! Изглежда толкова красива с този златист загар и невероятно вкусна. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, баницата е невероятно вкусна, сигурна съм!
    Снимките също са страхотни!
    За бисквитите не се тормози, всеки има неуспехи в кухнята, както казва Федорчето-вкуса е важен!
    Целувки миличка:*)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, момичета :) баничката не е нищо особено наистина, но много сполучлива :)
    Прегъдки от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Да си призная не съм много добра на баницата, все нещо не и докарвам :(.
    Твоята е с много апетитна корички и изглежда страшно вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Баницата ти е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  16. Mnogo apetitno izglejda banicata.:)
    Iskam samo da popitam tezi produkti za kakva golemina tava sa i plankata na vsqka kora li se slaga ili prez edna.
    Tova 6te e parvata banica, koqto prigotvqm za Praznik, zatova 6te sam mnogo blagodarna, ako otgovorite.
    Blagodaria predvaritelno!
    Neli

    ОтговорИзтриване
  17. Ако баницата е наложена ползвам тавата от фурната, за вита - тава с размер около 30 см. в диаметър. Плънка на всяка кора.

    ОтговорИзтриване
  18. Mариянка, Нели :) благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  19. Banicata stana STRAHOTNA!Blagodaria za receptata i dopalnitelnite poiasneniq za na4inae6ti(pi6man-gotva4i) kato men!:)
    Veseli praznici!
    Neli

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Нели :) много ме зарадва :) Поздрави и успехи в готвенето!

    ОтговорИзтриване
  21. Прекрасна публикация!Много ме впечатлиха снимките с камината и лозовите сърмички! Прекрасни са! И аз ще правя сърмички през следващата седмица, но ....с зелеви листенца!
    Идеята с кедровите ядки за лозовите сърмички, намирам за фасцинираща!!!! Никога не съм опитвала така!
    Желая ти много щастие и креативитет през цялата нова година!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Изглежда много вкусна баницата ти. Аз предпочитам вита, още от дете, може би защото ми напомня на Софийската вита баница като вид. За първи път срещам галетата като съставка в рецепта за баница. Но ще пробвам и по този начин да видим какво ще се получи. Утре сутрин се захващам с осъществяването на рецептата и дано се получи същия вид :)

    ОтговорИзтриване
  23. Не съм пробвала рецепта за баница с галета, но изглежда прекрасно и определено следващия път като правя ще пробвам твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване