неделя, 20 май 2012 г.

Шоколадово сметанова торта с малини


Рядко правя торти, винаги с повод. Нямам време, в повечето случаи една хубава торта е свързана с много суетене около печката, много използвани съдове, а и не на последно място с предварително съставен точен списък за пазаруване и продукти, които обикновено не се намират само в един магазин. Сигурно и заради това всичките ми торти се изяждат до последната троха.


Тази е с малини. Все още не им е дошъл сезона, но когато са пресни всички дребни червени плодове никога не са ми достатъчни в сурово състояние. Все си мисля, че не съм хапнала достатъчно ягоди, боровинки, малини, къпини, когато са били в разгара си. Та, малинките са замразени.
Необходимите продукти за тортата:

Блат:
4 яйца
40 гр. брашно
40 гр. натурално пшенично нишесте
40 гр. какао
80 гр. пудра захар
½ ч.л. бакпулвер
1 капсула ванилия

Мус
1 ч.л. желатин
2 с.л. студена вода
200 гр. шоколад /125гр. с натурален с парченца малини и 75 гр. обикновен тъмен/
100 мл. мляко
300 мл. млечна неподсладена сметана за разбиване


Бял крем

400 мл. млечна неподсладена сметана
300 мл. заквасена сметана
2 ч.л. желатин + 4 с.л. студена вода
2 пълни с.л. фина кристална захар

150 гр. малини /ако са замразени отцедете от течността/

Шоколадова глазура

100 гр. тъмен шоколад
2-3 с.л. мляко
2-3 с.л. олио

Приготвяне:

Блат
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. С половината захар разбийте белтъците на сняг, а жълтъците до побеляване и утрояване на обема. Добавете ванилията. Пресейте брашното, нишестето, какаото и бакпулвера  и на малки части и при непрекъснато разбъркване добавете към жълтъците. След това отново на малки части добавете и белтъците. Хомогенизирайте добре. Печете в застлана с пекарска хартия форма в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Внимавайте изпича се бързо. Охладете върху решетка и разрежете на три. Желателно е да го направите с много остър нож или специално приспособление.


Шоколадов мус
Източник: Sunshine’sKitchen

Натрошете шоколада на много малки парченца и поставете в купа. Залейте желатина със студената вода и оставете да набъбне. Сметаната разбийте с миксер до меки върхове. Сложете млякото да заври. След това дръпнете от котлона и добавете желатина, разбъркайте добре. Прибавете горещото мляко към шоколада, оставете за 30 секунди и след това разбъркайте, за да се разтопи шоколада. Охладете леко и постепенно добавете сметаната, разбърквайки внимателно със силиконова шпатула.

Бял крем

Накиснете желатина в малко студена вода. След това го втечнете на водна баня или в микровълнова. Не бива да завира, защото ще се пресече. Млечната сметана разбийте с миксер до твърди върхове, а заквасената разбъркайте със захарта с лъжица. Смесете двете сметани, добавете желатина и хомогенизирайте

Глазура

Натрошете шоколада, добавете млякото и олиото и разтопете в подходящ съд на водна баня, в микровълнова или директно на котлона, но на много слаб огън и при непрекъснато бъркане. Глазурата пригответе непосредствено преди заливането на тортата.


Сглобяване на тортата:

В тортена чиния или подходящ поднос сложете първия блат. Стегнете с тортен ринг. Върху блата внимателно разнесете шоколадовия мус. Приберете в хладилник за половин час, за да стегне леко муса. Сложете втория блат, върху него разпределете половината сметанов крем, отгоре подредете малините. Сложете третия блат, покрийте с останалия бял крем. Приберете в хладилник за няколко часа. След като стегне и белия крем залейте с шоколадовата глазура.

50 коментара:

  1. Зори, голяма изкусителка си:)
    Цял следобед преглъщах и чаках рецептата!
    И сега няма сън да ме хване след тази прекрасна гледка!
    И за мен осигуряването на продукти на моменти ме затруднява, но иначе правя торти!
    Сега ще чакам новите малинки, че тези дни имах акция по
    размразяване на хладилник!
    Прегръдка, поздрав от морето и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хмм, Дани :) знаеш ли от кога преглъщам по твоите торти ;)
      В осигуряването на продукти е неприятно обикалянето на магазините, особено когато се налага в час пик :)
      Благодаря за морския поздрав, вече много ми липсва морето :)
      Прегръдка и от мен и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  2. О, каква красота! Трябва да правиш по-често! Абсолютно цялата комбинация е страхотна! Поздрави!
    Страхотен понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Линка :) Поздрави и за теб и хубаво утре :)

      Изтриване
  3. Невероятна е! Прави по-често! Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, страхотна торта! Поздравления!
    Повтарям се, но толкова шоколадова и сочна е тортата-мечта у нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас, Пепи :) заслужава си целия труд :)
      Благодаря!

      Изтриване
  5. Зори, тази торта изгледа невероятно красива и вкусна, поздравления за майсторското изпълнение! Мда и у нас е мечта с този шоколад и малини, любимо съчетание :)
    Хубава нова седмица Зори :)

    ОтговорИзтриване
  6. ооо просто невероятна,изглежда толкова вкусна и сочна,нямам думио,само примлясквам
    хубава нова седмица
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта, Зори, обожавам комбинацията шоколад и малини! толкова е сочна, че ми се прииска да се пресегна за едно парченце!
    хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкош! Торта-мечта! Първо щях да напиша Аууу:)):), но се сетих, че ще изглежда като Кумчо-Вълчо, та се спрях:):):). Обаче наистина му идва на човек да завие при вида на тази прелест:):):)Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, невероятно пиршество от вкусове и усещания за сетивата!Струва си човек да чака следващия повод за торта!
      Хубава и усмихната седмица!
      P.S.
      Тази седмица отново е празнична :-))

      Изтриване
    2. Кате, благодаря!

      Изтриване
    3. Бети, благодаря!

      Изтриване
  9. Разкошна е, Зори! С толкова много крем... перфектно!!!
    Не знам какъв е поводът за тази торта, но е бил почетен от теб както си трябва :)

    С пожелание за хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря :) то поводът беше един, но стана една..

      Изтриване
  10. Перфектна е, Зори! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. E,неее,как ще изкарам деня сега.Зори,тази торта е върхът-очите ми оставнаха в нея...
    Прави по-често-не лишавай близките си от това удоболствие!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, pазкошна е! хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Леле, Зори, какво изкушение! Шоколад и малини ммм...!
    Прелестна е!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, невероятна торта. По-често да правиш. Явно много ти се отдава :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Много моя, тази торта, Зори!!!Дааа, вълшебството си е налице! Обаче оставам на мнение, че с хубавите неща от сорта не трябва да се прекалява, затова и ги ценя безкрайно много, когато се появят на трапезата ми!!!
    Прегръдка и хубава вечер :*

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, останах без дъх направо пред тази торта.
    Само да ми падне няма и трошица да остане така да обожавам такива като тази.:)))
    ПРЕГРЪДКИ ЗА ХУБАВА И ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, тортата е просто великолепна! И много добре си я представила!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Мммм,хубавите неща са още по-съблазнителни,когато не са ежедневие,а направени с цел за специално поглезнаве!Заслужавала си е всяка хапка и секунда,прекарана в направата й-разкошна,богата и многообещаващо вкусна торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Добреее, Зори!
    Обещавам следващият повод, да направя или поне да опитам- просто думите не ми стигат да се възхитя сега, затова ще очаквам реалният ми сблъсък с това чудо!

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда фантастично, Зори! Сигурна съм, че е и с невероятен вкус! Винаги съм харесвала много комбинацията малини и шоколад.
    Сърдечен поздрав и пожелание за много хубави поводи подсладени с такива прекрасни торти :)

    ОтговорИзтриване
  21. Прекрасна е, Зори! Аз съм страшен фен на шоколадовите торти, но и аз ги правя само с повод.
    Парченцето е направо фантастично!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятно изкушение, Зори! Точно като за шокохолици като мен :-) Много любима комбинация на малини и шоколад ♥
    По- често трябва да правиш торти :–)

    Прегръдки хх

    ОтговорИзтриване
  23. Чудесна, сочна, шоколадова торта си направила Зори!
    Убягнала ми е някак, но пък как лакомо си я съзерцавам сегааа... Намирай поводи, та по-честичко да правиш :)
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  24. Мярнах тортата преди няколко дена. Толкова сочна и богата на вкусове изглежда! С удоволствие бих я приготвила и опитала.:)

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименноември 23, 2016

    здравейтее, наистина страхотна торта-поздравления от мен,но има явно един проблем в тестото на тортата,тъй като реших да я направя за 2-я рожденния ден на племенницата ми и според мен липсва някаква течна част в тестото. Наложи се 2 пъти да го направя,като се обвиних че нещо явно съм сбъркала,но когато разбих жълтъците сухите съставки са прекалено много ,за да станат на каша или крем с така изброените продукти. Е,тук се наложи да импровизирам,като в първия блат сложих прясно мляко и след като истина се беше доста стегнал, а във втория гъст айран и тестото стана пухкаво .Но каква е тайната ,за да бухне като вашия блат на снимката ? Нещо просто сте пропуснали да напишете според мен. Иначе се получи страхотно -дори и с 2 блата-просто стана една ....огромна тортичка. Ще кача снимка ако има интерес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Съжалявам, че сте имали проблем с рецептата и е чудесно, че сте успели да излезете от затруднението. Принципно това е най-често ползваната рецепта за блатове от мен, бухват така заради нишестето и разбитите отделно брлтъци. Вече правя торти само 2-3 пъти в годината, но съвсем скоро предстои и ще коригирам рецептата, ако съм пропуснала течност. Ще се радвам да видя снимка на Вашата торта.
      Поздрави!

      Изтриване