вторник, 28 юни 2011 г.

Лятна супа от печени тиквички

Лятна, защото тази супа обикновено приготвям с тиква и през зимата. Но ето – има си и летен вариант, по-лек, а и студена също е вкусна.

Необходимите продукти:
1 кг. тиквички
2 моркова
1 глава кромид лук
3 с.л. ябълков оцет
5 с.л. зехтин
1 с.л. кафява захар
3-4 листа прясна салвия
1 скилидка чесън
сол
1.5 литра гореща вода



Измийте тиквичките и без да ги белите, нарежете на колелца, моркова на тънки кръгчета, лука на полумесеци. Смесете всичко в тава, залейте с оцета, зехтина, захарта и солта. Нарежете салвията на ситно, добавете и чесъна. Печете на 180-200 градуса до готовност на зеленчуците. Намачкайте първо с вилица, а после и с пасатор хомогенизирайте сместа, добавете горещата вода и разредете по желание.
Както казах вече, вкусна е и студена. Много върви с обикновено бяло сирене.

вторник, 21 юни 2011 г.

Taратор в чаша


Таратора в купичка или чаша? Това ще попита на повечето места сервитьорът, когато сме си поръчали таратор. Което за мен означава, че за този в купичката краставицата е нарязана на кубчета, а за този в чашата – настъргана. Е, както всички знаем, не винаги нашите разбирания съвпадат с тези на готвача :- ). Предпочитам варианта с нарязана на кубчета краставица. Да е хрупкава, а млякото студено. В горещ летен ден тази студена супа е просто незаменима.
Всеки си приготвя таратора по негов начин. Аз слагам малко зехтин и няколко капки балсамико въхру кубчетата заедно със солта, копъра и малко чесън. После добавям киселото мляко и разреждам на вкус.
Но покрай смутитата ми хрумна идеята да го пасирам. Страхотен е. Ако не сте опитвали, не се чудете. Свеж, прохладен. Идеалният таратор в чаша : -)


неделя, 19 юни 2011 г.

Кокосов сладолед и сладоледени хапки


 Лятото, както беше тръгнало, можеше и да ни подмине тази година. Надявам се да поостане, че имаме нужда от горещи летни дни... както и от разхлаждане :- ) За ледените напитки друг път, сега за един приятен сладолед. Много свеж.

500 мл. прясно мляко – масленост 3.2%
110 гр. кокосови стърготини
4 жълтъка
100 гр.захар
400 мл. млечна сладкарска сметана – масленост 30%
½ капсула есенция ванилия

допълнително шоколад, 2-3 с.л. прясно мляко, малко олио

Сложете съда, в който ще замразявате сладоледа във фризера.
Млякото се слага да заври заедно с 50 гр. захар, кокосовите стърготини и ванилената есенция. На умерен огън и при непрекъснато бъркане на малки части се добавят разбитите с две супени лъжици захар жълтъци. Варете, разбърквайки 5-6 минути. Сместа трябва да е хомогенна и с гъстотата на топъл нишестен крем. Охладете, след това приберете в хладилник до пълно охлаждане, като покриете крема плътно със свежо фолио, за да не направи коричка.
Сладкарската сметана разбийте с останалата захар на твърд сняг. След като крема се е охладил, смесете с него внимателно. Преместете в замразената купа. През час изваждайте сладоледа от фризера и с пасатор или миксер разбивайте сместа. След второто разбиване може да отделите част от сладоледа и да го разпределите във форми за лед. След като замръзне напълно извадете кубчетата и намажете с разтопен на водна баня шоколад с малко прясно мляко и няколко капки олио. Трябва да се работи бързо. Мисля си, че е по-удачно във всяко кубче да се бодне клечка за зъби и след това да се топне в шоколада, който трябва да е по-рядък. Хапките отново се охлаждат във фризера до пълното стягане на шоколада.
С пожелание за слънчеви и усмихнати летни дни!!!


неделя, 12 юни 2011 г.

Солени палачинки


Палачинки.
За закуска. С ягодово сладко и горчиво кафе. Мммм...
За десерт. С шоколад и сладолед... и може би малко уиски ;-)
За вечеря. Солени, с пълнеж от сирена, пиле, гъби, зеленчуци.



Първият ми съзнателен спомен свързан с палачинки е от една книга. „Без дом” на Хектор Мало. Прочела съм я преди толкова години, но от тогава асоциацията ми с палачинки е топлина, уют, дом. Яйца, мляко, масло.
Рецепта за самите палачинки нямам. Трябва да измеря продуктите, а все забравям. Обикновено чуквам три яйца, слагам малко мляко, малко вода, брашно, щипка сол, щипка захар и разбивам с миксера. Гъстотата е като на боза. После пържа, но май по-скоро пека, в тиган намазан с масло.
От съботната закуска ни останаха 8 бр. Идеално като за неделната вечеря.

Какво още сложих в тези палачинки:
сварено и нарязано на ситно пилешко месо
3-4 бейби кисели краставички
4-5 колелца топено сирене
малко синьо сирене
1 с.л. соев сос
1 ч.л. листа от прясна чубрица

за заливката
1 яйце
3 с.л. заквасена сметана
50 мл. бяло вино
черен пипер
сирене чедър

допълнително малко масло за намазване на тавичката и пресен босилек при сервиране



Смесвате всички продукти за плънката, разпределяте във всяка палачинка, завивате на рулце. Намаслявате тавичката в която ще печете, подреждате една до друга, ако ви е останало от плънката разпределяте най-отгоре. Разбийте яйцето със сметаната и виното, подправете с черния пипер. Заливате със заливката, настъргвате чедър и запичате до зачервяване. Умишлено не съм добавила сол, тъй като сирената са достатъчно солени.
Сервирайте поръсени с малко пресен босилек. Чаша охладено бяло вино е просто задължителна.