неделя, 31 юли 2011 г.

Клафути с къпини


 Ей, няма написване този пост. Никакво вдъхновение за писане... пак и отново. А никак не обичам да „сервирам” само рецептата. В същност имам няколко рецепти за споделяне, но поради трайното отсъствие на моята Муза, ги оставям за по-добри времена. Много съм крива в последните дни. Струва ми се, че в момента в който прекрачвам прага на работното си място захапвам половин лимон и го държа в устата си цял ден. Всички познати на мен техники и методи за релакс действат частично и за кратко. Решението ми e ясно, взето е отдавна, но защо се бави момента? Явно не е узрял...е, аз съм упорит човек...
По добре да престана да се жалвам и да напиша рецептата на този прекрасен десерт. Палачинка с плънка, поповър с плодове, плодов крем сладкиш? Топло или студено клафутито е прекрасен летен сладкиш. Да, да, зная че оригиналът е с череши, и то с костилки. Но традициите не са това, което бяха и клафути правим с всички летни плодове. Прекрасно е.
Точно за това ще са необходими:

300 грама къпини
200 мл.млечна сметана за готвене
¾ к.ч. кафява захар
1 к.ч. брашно
1 к.ч. прясно мляко
3 големи яйца
масло
още малко захар
аромати /ванилия, лимонова кора/


Измийте и подсушете добре къпините. Разпределете ги в 6 бр. индивидуални формички или метални купички за крем карамел, които предварително сте намазали добре с масло. Поръсете по дъното и стените малко кафява захар, преди да сложите плодовете. Разбийте захарта с яйцата, сметаната и млякото, добавете ароматите. Разпределете сместа върху къпините. Не препълвайте формичките, най-добре до ¾ от обема. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути до приятно кафяв загар.
Ако предпочитате десерта топъл, се хапва директно от купичката, можете да го поднесете и добре охладен с малко пудра захар и още плодове.
С пожелание за слънчев и усмихнат август!

сряда, 20 юли 2011 г.

Шоколадов с бейлис



Топло. Много топло. Рано събота сутрин се качваш на колата и отпрашваш към най-близката планина. Избираш си пътека и маршрут и поемаш. Час, два, повече. Колкото можеш и колкото ти е приятно. На сянка, на слънце, езера, реки, потоци. Изборът е богат. Почивка – хижа, заслон, супа, чай, излягам се на тревата, протягам се и забравям. Изтривам всички проблеми и политам. Бродя в златни поля, над мен плачат звезди. Танцувам, а ангели махат с криле над мен.
Събуждам се. Следобяда обратно в къщи. Там ни чака сладолед. Тъмен, с вкус на натурален шоколад и аромат на бейлис. Вълшебен, продължава магията на деня. Всяка лъжичка, разтопена на върха на езика носи наслада и сладки спомени за сенки, прохлада и ромоняща вода.
Само след ден отново те подхваща ежедневието, работа, проблеми, бързане, градска жега, прах... и така до следващата събота...


 Необходимите продукти за сладоледа:

500 мл. прясно мляко
1 с.л. натурално нишесте
50 мл.бейлис
½ капсула есенция ванилия
200 мл. млечна сладкарска сметана
150 гр. натурален шоколад
4 с.л. захар
1 ч.л. глюкоза

Разтворете нишестето в 100 мл. студено мляко, а останалото сложете да заври заедно с  2 с.л. захар и ванилията. Дръпнете от котлона, прибавете нишестето и при непрекъснато бъркане върнете на умерен котлона за 3-4 минути. Махнете от огъня, прибавете натрошения на парченца шоколад, бейлиса и глюкозата. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколада. Покрийте крема плътно със свежо фолио, за да не се покрие с коричка. Охладете напълно. Сместа ще се сгъсти леко.
Разбийте сметаната с останалата захар на твърд сняг. Смесете с шоколадовия крем, хомогенизирайте. Излейте сместа в предварително замразена купа. На всеки час разбивайте с миксер или пасатор. След трето разбиване преместете в кутия и замразете окончателно.
Преди консумация извадете сладоледа за половин час, за да се отпусне.

Преди няколко дни Дианка публикува интересна рецепта за сладолед, почти по същото време се бях спряла и на тази на Пенка Чолчева. От рецептите на тези две дами се роди и този сладолед. Дианка, благодаря за идеята.


събота, 9 юли 2011 г.

Гъби с мащерка и бърза лятна вечеря



Лятото наистина не е сезон предразполагащ към засукания ястия и продължителен престой в кухнята. Салати, леки супи, риба, пресни плодове, сладоледи, сорбета, смутита, някой и друг сандвич, в общи линии това е лятното меню у дома.
Днешната рецепта ми попадна като подлистник в опаковка с риба тон. Много сполучлива и лесна и подходяща за бързо хапване.

Необходимите продукти:
6-7 печурки /десетина от по-малките/
шепа листа от мащерка
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
сока от един лимон
½ ч.л. лют червен пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Загрейте фурната на 200 градуса. Смачкайте в хаванче чесъна и мащерката, добавете лимоновия сок, лютия червен пипер и зехтина. На всяка гъба направете по няколко произволни не много дълбоки разреза с нож, намажете със сместа, като се постараете да запълните и разрезите, подправете със солта и черния пипер и на всяка гъба, близо до пънчето сложете и малко масло. Печете за 15-20 минути.
В брошурката пишеше, че така приготвени гъбите са подходящи за салати, пържени картофи и пържоли.



Ние  добавихме част от тях към тази салата, в която има маруля, пресен лук, консервиран артишок и риба тон. Много вкусно.
А няколко филийки домашен хляб и чаша добре охладено бяло вино са много добро допълнение.

неделя, 3 юли 2011 г.

Сладолед с боровинки


 
Времето на вън в момента изобщо не е юлско. Цяла нощ валя, а сутринта термометърът показваше 11 градуса. Единадесет. За разведряване се сдобих с две нови книги, едната е за храна и за пълноценното хранене, а... в същност май и другата е за храна :-), ще видим.
Упорито отказвам да приема тези есенни температури в началото на лятото, обличам се с летни дрехи, обувам сандали... зъзна, но се надявам, че ще предизвикам слънцето да изгрее. Пия студена бира и ям сладолед. Калявам си гърлото :-D
Като казах сладолед... ето и един от най-добрите, които съм правила.
Сезонът на боровинките все още не е дошъл, но аз имах още малко замразени от есента. Крайно време е да се използват.
Необходимите продукти:
500 мл.прясно мляко /масленост 3% и повече/
4 жълтъка от големи яйца
50 гр. захар
200 гр. бял шоколад
½ ампула есенция лимон
200 мл.млечна сладкарска сметана
300 гр. замразени боровинки

Загрейте млякото, след като заври, дръпнете от огъня и прибавете натрошения на парчета шоколад. Върнете на умерен котлон. При непрекъснато бъркане и на тънка струйка прибавете жълтъците, разбити с половината захар. Продължавайки с бъркането варете 6-7 минути. Гъстотата трябва да е като на палачинково тесто. Охладете. Ще се сгъсти леко. В този си вид млечната смес е много приятна на вкус и с няколко кубчета лед е освежаваща напитка. Но целта в случая е сладолед.



Разбийте сметаната с останалата захар и прибавете към сместа. Хомогенизирайте и преместете в купа, която предварително сте замразили във фризер. На всеки час разбърквайте с миксер или пасатор. На третото разбъркване прибавете боровинките, разбъркайте внимателно и преместете в кутия.
Преди консумация извадете за половин час сладоледа, за да се отпусне.