сряда, 20 юли 2011 г.

Шоколадов с бейлис



Топло. Много топло. Рано събота сутрин се качваш на колата и отпрашваш към най-близката планина. Избираш си пътека и маршрут и поемаш. Час, два, повече. Колкото можеш и колкото ти е приятно. На сянка, на слънце, езера, реки, потоци. Изборът е богат. Почивка – хижа, заслон, супа, чай, излягам се на тревата, протягам се и забравям. Изтривам всички проблеми и политам. Бродя в златни поля, над мен плачат звезди. Танцувам, а ангели махат с криле над мен.
Събуждам се. Следобяда обратно в къщи. Там ни чака сладолед. Тъмен, с вкус на натурален шоколад и аромат на бейлис. Вълшебен, продължава магията на деня. Всяка лъжичка, разтопена на върха на езика носи наслада и сладки спомени за сенки, прохлада и ромоняща вода.
Само след ден отново те подхваща ежедневието, работа, проблеми, бързане, градска жега, прах... и така до следващата събота...


 Необходимите продукти за сладоледа:

500 мл. прясно мляко
1 с.л. натурално нишесте
50 мл.бейлис
½ капсула есенция ванилия
200 мл. млечна сладкарска сметана
150 гр. натурален шоколад
4 с.л. захар
1 ч.л. глюкоза

Разтворете нишестето в 100 мл. студено мляко, а останалото сложете да заври заедно с  2 с.л. захар и ванилията. Дръпнете от котлона, прибавете нишестето и при непрекъснато бъркане върнете на умерен котлона за 3-4 минути. Махнете от огъня, прибавете натрошения на парченца шоколад, бейлиса и глюкозата. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколада. Покрийте крема плътно със свежо фолио, за да не се покрие с коричка. Охладете напълно. Сместа ще се сгъсти леко.
Разбийте сметаната с останалата захар на твърд сняг. Смесете с шоколадовия крем, хомогенизирайте. Излейте сместа в предварително замразена купа. На всеки час разбивайте с миксер или пасатор. След трето разбиване преместете в кутия и замразете окончателно.
Преди консумация извадете сладоледа за половин час, за да се отпусне.

Преди няколко дни Дианка публикува интересна рецепта за сладолед, почти по същото време се бях спряла и на тази на Пенка Чолчева. От рецептите на тези две дами се роди и този сладолед. Дианка, благодаря за идеята.


19 коментара:

  1. Хубава забежка е това разходка в планината, особено ако след това те очаква такава шоколадова разкошотия! Прекрасни снимки, Зори! За мен остава само сладоледена терапия, чукарите тук липсват :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, прекрасна разходка!
    И усещането ти е било чудесно!
    А този завършек на прекрасния ти ден
    ме плени като вкус и визия :)
    Прегръдки и прохлада!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименюли 20, 2011

    Зори, и аз гледам как температурите по високите части на Витоша са поне с 10 градуса по-ниски и се надявам да последвам примера ти този уикенд, че и ние тук пуфтим като едни Каравелови лубеници :).

    Иначе шоколадов сладолед с бейлис е точно това, от което се нуждае човек, за да презареди в това време. Поздрави и приятно пътешествие идния уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, нямате милост - накъдето и да се обърна из блоговете и форумите тези дни - все шоколадов сладолед, и то любимият ми Бейлис! Страхотно изглежда и единствено късният час ме спира да запретна ръкави...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, завиждам ти, че с такова желание бягаш в планината и да релаксираш там.
    Оправдавам се с това, че не съм шофьор аз, зависима съм :))
    Сладоледа е страхотен, харесвам Бейлис, шоколад обожавам..... Иска ми се да пробвам съчетанието в сладолед,, но не знам кога ще пробвам. Не съм му голям фен. Което не пречи да се любувам на твоя де :))
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  6. Миленка, за сметка на това пък имате страхотни градини :)
    Поздрави!

    Дани, благодаря :) Прохладни дни и за теб :)

    Мира, действайте :) със сигурност ще се чувствате по-добре :)

    Мариетка, и утре е ден :) при това горещ :) Поздрави и за теб!

    Пепи, това наистина си е само оправдание, а пък и с този половин ловец :)
    Лека нощ и дано да е малко по-хладна :)

    Хубав утрешен ден от мен на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък ти завиждам,че имаш планина на близо,Зори!Ние сме по поляните целогодишно,макар и тук край нас да няма планини в кратък периметър.Но,който му трябва гора,пак я намира,и зиме,и лете!:)
    За сладоледа какво да кажа,освен,че щеше да е страхотно да можех да си дръпна ей тая чашка,дето е от към мен :) !

    Поздрави и ще се радвам отново да представиш такива колоритни фотоси,когато релаксираш из планините!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни снимки и преживявания, Зори!
    Изкушаващо тонизираща комбинация - разходка из планината и ароматен сладолед. Много харесах тази идея и рецепта,
    и ти благодаря, за поздрава - също!
    Хубави и усмихнати летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ей,уникални сте момичета!Да се чудиш рецептата на Зори ли на Мина ли...И понеже
    и двата са уникални избирам и двата:)Зори,прекрасна статия и снимки!Радвам се,че съм член на твоя блог.
    Хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна е прохладата на гората и спокойствието, което дава...
    Сладоледът ми е слабост, не съм опитвала досега с алкохол, сигурна съм, че е много вкусен, Зори!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсирче, сред природата е най-хубаво :) Благодаря ти!

    Дианка, благодаря! Хубава почивка ти пожелавам!

    Катерина, добре дошла! Благодаря ти!

    Еви :) хубав е сладоледа с алкохол, да :) Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,
    горската снимка е великолепна!Зеления цвят е невероятен, изглежда приказно това място, аха и от храстчето да изкочи някой елф :)
    А сладоледа - просто чуден! досега не съм опитвала да приготвя домашен, главно заради съдържанието на сурови яйца в рецептите, но ти и Дианка ме ентусиазирахте с вашите варианти. Остава само да се престраша :))
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна разходка, чудесен сладолед, чудесна песен!

    Поздрав и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, прекрасен е сладоледът ти - страхотна комбинация от любими вкусове!! А и още имам бейлис на дъното на бутилката ;)

    А за планината - много ме е срам че Витоша ни е до д*петата - ама това лято още не сме ги мръднали до там...

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, благодаря.
    Лятото и аз избягвам сурови яйца. За домашен сладолед има толкова много рецепти :)
    Поздрави и за теб!

    Мъхче, благодаря :

    Мина, може би трябва да се сдобиеш с още една бутилка :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Като човек, чийто труд и "произведения" много ценя, ти препращам своето послание тук:

    http://gorskimah.blogspot.com/2011/07/blog-post_25.html

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Всичко е прекрасно, Зори: и разходката, и песента, най-вече сладоледа.:-)))))
    Когато имаш желание и време, намини през блогчето ми, там има една изненада за теб.:-)))
    Хубава петъчна вечер и спокоен, слънчев и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. мм.. звучи като перфектна неделя...

    ОтговорИзтриване