събота, 9 юли 2011 г.

Гъби с мащерка и бърза лятна вечеря



Лятото наистина не е сезон предразполагащ към засукания ястия и продължителен престой в кухнята. Салати, леки супи, риба, пресни плодове, сладоледи, сорбета, смутита, някой и друг сандвич, в общи линии това е лятното меню у дома.
Днешната рецепта ми попадна като подлистник в опаковка с риба тон. Много сполучлива и лесна и подходяща за бързо хапване.

Необходимите продукти:
6-7 печурки /десетина от по-малките/
шепа листа от мащерка
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
сока от един лимон
½ ч.л. лют червен пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Загрейте фурната на 200 градуса. Смачкайте в хаванче чесъна и мащерката, добавете лимоновия сок, лютия червен пипер и зехтина. На всяка гъба направете по няколко произволни не много дълбоки разреза с нож, намажете със сместа, като се постараете да запълните и разрезите, подправете със солта и черния пипер и на всяка гъба, близо до пънчето сложете и малко масло. Печете за 15-20 минути.
В брошурката пишеше, че така приготвени гъбите са подходящи за салати, пържени картофи и пържоли.



Ние  добавихме част от тях към тази салата, в която има маруля, пресен лук, консервиран артишок и риба тон. Много вкусно.
А няколко филийки домашен хляб и чаша добре охладено бяло вино са много добро допълнение.

23 коментара:

  1. Точно така обичам: бързичко и вкусно. Каквото е и прекрасното ти предложение днес! Изкусителни снимки!
    Благодаря за това предложение!:-))
    Хубав и усмихнат уикенд, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименюли 09, 2011

    Зори, ние явно по едно и също време сме пуснали публикациите :). Много обичам гъби и ще ги направя и по този начин. Иначе за лятото и нежеланието да се доближавам до фурна си определено права. Миналата година се стигна до там да готвя веднага като стана рано сутрин, тъй като през деня беше просто невъзможно. Поздрави и хубави летни дни и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Иам пред себе си един много вкусен шоколад, макар да не си падам чак толкова по шоколадовите работи, така че това донякъде облечкава мъката ми по тези изключително вкусно изглеждащи и навярно много ароматни гъбки.
    С пожелание за хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна идея, Зори!
    Всичко изглежда много вкусно и изкушаващо - все неща, които обичам. Не мога да определя кое ми харесва повече ... :)
    Чудесни снимки,
    поздрави и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, чудесно предложение :)
    Бързо и ароматно!
    Прегръдки и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Бързо и вкусно - точно каквото ни трябва за летните дни :)
    Наскоро правих гъбки, пълнени с масло, кашкавал и риган. Ще пробвам и този вариант.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз обаче си запазвам рецептата за карнитура, нали може, Зори :))

    ОтговорИзтриване
  8. Бързо, лесно и вкусно!
    Страхотно предложение, Зори!
    Много подходящо за горещите дни!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Мони, благодаря ти! Хубав неделен ден от мен!

    Мира, наистина сме публкували по едно и също време :) Колкото до готвенето лятото, у дома климатика от хола охлажда и в кухнята, но някак си не съм предразположена към сложно готвене :)
    Поздрави и за теб!

    Инче :) шоколада след гъбките, те поне са лесни :)
    Поздрави!

    Дианка, благодаря! Хубав неделен ден от мен!

    Дани, благодаря и прегръдки от мен!

    Ели, аз пък ще опитам по твоята идея :)

    Пепи, то си е чиста гарнитура :)

    Роси, благодаря! Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептата ми звучи и изглежда много интригуващо!
    Обичам много гъби и ще се възползвам.
    Благодаря за чудесната идея!
    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Ау че вкусни неща сте вечеряли ! ;)
    Както се казваше в един виц - " и трите, дядо Попе и трите" ! :)))
    Чудесни снимки и прекрасни предложения! :) Най-трудно ще устоя на салатата - обожавам салата от маруля с разни добавки към нея! :)

    Поздрави и приятен неделен следобед! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  12. Хихих, като си помисля, че като дете от една такав вечеря после десет години мириса на гъби не можех да понасям...и това, защото бях ужаааасно вкусни :))))
    От тогава си имам обица на ухото и задължително избирам по-малката порция :D

    ОтговорИзтриване
  13. О, и аз не отказвам на тия гъбки! Много ароматни и най- вече бързи за приготвяне!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, Миро, ДИве, Миленка, благодаря ви! Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Изглежда много вкусно! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Бодвам си и аз гъбка,ама каквато съм позакъсняла с отзивите другарите преди мен сигурно една не са оставили:)!
    Много вкуснички са,Зори!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, искам от всичко:))от гъбките , от любимата салатка с риба тон и от домашното хлебче. Ммм:)

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам гъби под всякаква форма, а тези са ароматни, вкусни и търпят различни вариации и начини на употреба. Благодаря за рецептата, Зори! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, Еликсирче, Ани, Еви, благодаря за милите думи :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ароматни гъбки, Зори!! Чудна е рецептата - сигурна съм, че адски ще се харесат вкъщи :)!!

    ОтговорИзтриване
  21. Зори, чудесни са - толкова апетитни, а и бързи за приготвяне, скоро ще са и на нашата трапеза!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Ммммм, Зори, фантастични са. Мога да усетя ароматът чак тук...

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря, Илианка :)

    ОтговорИзтриване