Както и преди съм казвала, рядко правя торти. Снабдявам се с
продуктите, че и схема им рисувам. Планирам ги дълго време и се застраховам за
всякакви фалове. Е, почти. Ще разкажа ;-)
Необходимите продукти за тази торта
За блатовете:
1 яйце с размер L
100 гр.безсолно краве масло
50 гр. пчелен мед
1 ч.л. сода
100 гр. пудра захар
1 капсула ванилия
300-320 гр. бяло брашно тип 500
За пълнежа
500 гр.кестеново пюре
1 консерва дулсе де лече /приготвено в домашни условия от
кондензирано мляко/
200 мл. млечна сладкарска сметана
Загрейте маслото и меда в подходящ съд на умерен огън докато
се разтопят. Добавете содата и бъркайте непрекъснато до получаване на желания
цвят. Внимавайте, защото сместа увеличава обема си.
Разбийте яйцето със захарта и ванилията. Добавете към
медената смес. Разбъркайте добре. Започнете да прибавяте брашното на части.
Възможно е да се наложи да добавите още брашно или да не използвате цялото
предвидено количество. Трябва да получите тесто, което може да се точи.
Оставете да „почине” за половин час.
Разделете тестото на 5 топки, всяка с тегло около 120 грама.
Разточете ги върху листа хартия за печене на окръжности с диаметър 22-24 см.
Ако не разполагате с ринг, можете да използвате капак от тенджера, за да
маркирате очертанията на блатовете.
Всеки блат се пече в предварително загрята на 180 градуса
фурна за 4-5 минути. Охладете върху
решетка.
Най-сложното нещо в тази торта е приготвянето на блатовете.
От тук нататък следва лесната част. Или почти. Не и когато правиш торта по
нощите с чисто мокра коса и няма от къде да купиш нещо с което да сгъстиш крем
примерно.
В тортена чиния слагате първия блат и мажете с кестеново пюре
/има в Гастроном-а на Мария/, стягате тортения ринг и продължавате. Върху него
слагате втория блат, мажете с крема от дулсето и сметаната. Тук някъде за мен
нещата се усложниха, тъй като първоначалното ми намерение беше да смеся дулсето
с маскарпоне, но поради неизвестни за мен причини не си купих такова. Сметаната
втечни дулсе де лече-то и се започна една. Изнамерих в кухненския си шкаф
половин пакетче желатин, което леееко закрепи нещата, но не съвсем. Както и да
е, идеята е ясна, не използвайте сметана :-D.
Следващият блат пак мажете с кестеново пюре и продължавате
със сметаново-карамеления крем. Накрая прибрах тортата в хладилника и си легнах
освен с мократа коса и с надеждата нещата да се постегнат.
Е, почти :-) на следващият ден, когато махнах ринга, малко крем поизтече, но така хубаво беше
напоил и ароматизирал блатовете, че реших че случката не е кулинарен провал.
p.s. В домашни условия дулсе де лече се приготвя, като консерва кондензирано мляко /но не такова за кафе и чай/ се вари напълно покрита с вода 2-3 часа. Отваря се, когато е напълно охладена.
Чудесна е тортата ти, Зори!
ОтговорИзтриванеИ винаги се намира начин за замазване на "гафовете" :)
То не са толкова гафове, колкото се разминава с нашата представа!
А и малко "течливо" е чудесно!
Прегръдка и хубаво настроение през новата седмица!
Благодаря, Дани :) вярно е това за разминаването :)
ИзтриванеЦелувки от мен!
Прави торти по-често, Зори, чудесно се справяш даже!
ОтговорИзтриванеХей, Зори :) Благодаря!
ИзтриванеНай-прекрасно е когато дефектите се превръщат в ефекти, а тази торта си изглежда прекрасно, но е нормално да се минава през подобни терзания, които са били напразни! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеИглика, благодаря! Хубава седмица и от мен!
ИзтриванеАз се въздържам от торти, защото не мога да им устоя. И тъкмо да попитам за кестеновото пюре и то го каза. Знам, че там има, ама все се надявах и някъде другаде да го има, че ми е много далеч този магазин.
ОтговорИзтриванеЧудесна торта, чудесна!
Марте, торти правя само около пет пъти в годината :) винаги за повод, иначе не бива :) а и няма да им се радваме толкова :)
ИзтриванеИ на мен не ми е особено близо този магазин, но някои неща си ги набавям с переспектива :) трябва да се провери в Карфур, там е възможно също да има :)
Зори, тортата изглежда чудесно и предвид написаното, ще е неустоимо вкусна! Не случайно преглъщам сега, тук по нощите ;D
ОтговорИзтриванеСправила си се отлично, мила, въпреки затруднението! Комплименти!
В действителност, май си била готова за сън и затова си се объркала, та си разредила сгъстеното до карамел мляко със сметана - трябваше да заместиш липсващото Маскарпоне с крема сиренце или (ако си нямала такова)с масло, което при охлаждане стяга целия крем идеално. Малко ще са в повече калориите, но за един път е позволено, че и за празничен повод. Това го запиши някъде за всеки случай! Ей, ама се изказах като дърта свекърва :)))
Успешна седмица и както Чолаков казва, настроението да е лятно напук на лютата зима! Целувам те, скъпа!
Усетих се аз, че проблемът идва от маслеността, но късно... иначе имах още дулсе и още сметана, но реших да не рискувам...
ИзтриванеБлагодаря, Ирма :) мен не ме е страх от свекървите :) с моята се разбирам чудесно :)
Прегръдка от мен и хубава седмица!
По нищо не личи да е имало премеждия при приготвянето на тортата ! :)Всичко си е на място и изглежда много, много апетитно!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Поздрави!
Благодаря, Тилия :) Поздрави и от мен и хубава седмица!
ИзтриванеЧудесна тортичка, Зори! Много вкусно и неустоимо звучи. Иначе аз бих казала, че ефекта е в дефекта, доколкото може изобщо това да се нарече дефект. Аз лично много обичам кремести торти, така че пак ще кажа:
ОтговорИзтриване- Hевероятно сладко изкушение, предизвикващо към сигурно прегрешение... ;)
Прегръдки и една чудесна нова седмица!
ммдда... към доста на брой прегрешения, бих казала :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Вени :)
Прегръщам те!
Ще си взема едно парче, много апетитна и сигурна съм, изключително вкусна е тортата, Зори! Гафове и при мен има, но важно е, че влагаш много старание и любов, а това няма как да не личи. Практика му е майката и точна рецепта. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря :) тортата наистина е хубава :)
ИзтриванеЦелувки!
Много е изкусителна, Зори!
ОтговорИзтриванеУжасно ми се иска да я опитам.
Дано намеря кестеново пюре някъде :/
Поздрави!
Ели, благодаря!
ИзтриванеПоздрави и за теб!
Зори, чудесна , ароматна торта!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеАромат и много разкош, това си сътворила, Зори! :)
ОтговорИзтриванеМерси, Инче :*
ИзтриванеПерфектна е, Зори!
ОтговорИзтриванеИ много изкушаващо парче :)
Хубава и спорна седмица!
Пеп, благодаря! И на теб!
ИзтриванеНевероятна торта Зори много ме изкуши да знаеш.:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Здравче, благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Прелестна и много вкусна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ИзтриванеЗори, на мен ми харесва и не бих казала, че само си позакрепила нещата!
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно, само дето нямам парченце пред себе си:)
Да не говорим, че още не мога да се престраша да направя нещо с пустите му кестени, както и морковена торта:)
Прегръдки и хубав утрешен ден*)
Кате, благодаря! Кестените са доста особени и според мен не бива да бъдат преобладаващият вкус, но добре се комбинират с разни други неща. Колкото до морковите, давай смело, а морковената торта е много вкусен и относително здравословен сладкиш :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Струва ми се, че много ще ми хареса тази торта! Представям си вкуса!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!:)
Надявам се, Диди :) Поздрави и от мен!
ИзтриванеЗори много красива и вкусна торта, това със сигурност много ще ми хареса като вкус и съчетание!
ОтговорИзтриванеИ снимките ти са чудни :)
Пухкава бяла седмица и прегръдки :)
Благодаря, Ива! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеЗори много вкусно звучи, а парчето е перфектно, важно е крайния резултат!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Мариянка, благодаря ти!
ИзтриванеМного апетитна торта си направила! Чудесни снимки!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Изтриванемного съблазнително парченце!!!
ОтговорИзтриванеА понякога от провалите и грешките стават най-вкусните неща :))
Поздрави и хубава седмица
Така е, наистина :) Благодаря!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Чудесна торта, Зори,
ОтговорИзтриванеизглежда неустоимо вкусна, много ми допада кехлибарният цвят и ароматната комбинация!
Снимките - страхотни,
сърдечни поздрави и кулинарно коледно вдъхновение, Диана
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеИ аз правя радко торти,Зори,и винаги импровизирам!Страхотно е, че е станала сочна,това за мен е критерий номер 1 !
ОтговорИзтриванеА такова кестеново пюре все още не съм намирала да взема,но съм опитвала в торта,чудесно е!
Красиви снимки!Поздрави!
Благодаря, Роси! Поздрави и за теб!
ИзтриванеЗори, това Дулсе Де лече, ще взема и аз да го пробвам накрая..... :)
ОтговорИзтриванетова дулсе де лече си заслужава :) а и толкова лесно се прави :)
ИзтриванеРазкошна торта! И снимките са чудесни! Приятни предпразнични приготовления, топли и уютни празнични вечери! :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеХубави празници и от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравствуйте
Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.
Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.
Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.
Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.
С наилучшими пожеланиями
Винсент
Petitchef.com