събота, 31 март 2012 г.

Баница с киселец и спанак


Идва времето на всякакви зелении, спанак, лапад, киселец, левурда, коприва. Баниците с тези първи листни зеленчуци винаги са много вкусни и ароматни.
За тази конкретно са необходими:

1 пакет кори за баница /400-500 грама/
3 яйца
300 грама бяло саламурено сирене
200 грама котидж сирене /може да се замени с извара или рикота/
200 мл.олио
3-4 с.л. кисело мляко
100 гр.киселец
200 гр.спанак



Измийте и почистете от дръжките киселеца и спанака. Нарежете не много ситно и задушете за кратко /колкото да омекнат и намалят обема си/ с една супена лъжица от олиото. Натрошете сирената, добавете две от яйцата и киселото мляко. Разбъркайте и прибавете и зелениите.Плънката е готова.
Всяка кора намажете с малко мазнина с помощта на четка или просто леко напръскайте. Разпределете една препълнена супена лъжица от плънката, завийте на руло и после на охлюв. Завийте всички кори в тава, която предварително сте намазали с малко мазнина и сте наръсили с брашно, или сте застлали с хартия за печене. Намажете баницата с последното разбито яйце и мазнина. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.



Този път пакета ми кори беше от 500 грама и реших да опитам с част от корите баница в гювеча. Много добре се получи.
И малко в страни от темата. Моментът е подходящ за засяване на подправки. Снимката е  от миналогодишната ми реколта. И тази година ще спазя правилото да засея семенцата на нарстваща Луна и се надявам отново да се радвам на пълни сандъчета и саксии.

сряда, 21 март 2012 г.

Козуначета


Да се включа и аз в козуначените серии с една лесна, икономична и изключително сполучлива рецепта. С уточнението, че количеството захар може да се увеличи за любителите на по-сладки козунаци.
За 16 бр. козуначета необходимите продукти са:

800 гр.брашно /тип 500/
20 гр. мая
70 мл.олио
100гр.захар
250 мл.прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
3 яйца
кората на един лимон
1 капсула есенция ванилия
шепа стафиди


Затоплете леко млякото, натрошете вътре маята и заедно със супена лъжица захар внимателно разбъркайте. Покрийте и оставете на топличко да шупне. През това време пресейте брашното и му направете кладенче. Две цели яйца и един белтък /жълтъка заделете за намазване/ разбийте със захарта, ароматите и киселото мляко. Излейте в кладенчето заедно с маената смес. Омесете меко тесто, като на няколко пъти постепенно добавяте и олиото. Ако не ви се меси продължително може да ударите тестото в плота 50 пъти. Приберте тестото в намаслена купа и покрито на топло до удвояване на обема.
Разделете на 16 равни части. Всяка част, издърпайте на фитил, добавете стафидите /престояли няколко часа в топла вода или ром/ и усучете и завийте на топка. Сложете всяко козуначе във форма за мъфин или крем карамел, предварително намаслена или набрашнена. Намажете с жълтъка, разбит с малко олио и вода и наръсете с едра кристална захар. Сложете козуначетата в студена фурна, включете на 180 градуса, на средна скара. Печете до готовност.
За по изкусителен аромат до като работя с тестото ръцете ми са намазани с меко краве масло. С масло мажа и формите за печене.


Тази рецепта е идеална за месене и втасване в хлебопекарна. Използвам програма „Хлебно тесто”, която на моята машина е около час и половина, месенето е половин час. На петнадесетата минута изключвам и включвам още веднъж и така имам 45 минути месене и горе долу толкова втасване, тъй като обикновено не изчаквам програмата до края. Въпреки че на указанията за ползване на машината пише да не се отвяря, когато работи, аз го правя докато меси, за да мога да наблюдавам тестото и ако е необходимо да добавям още брашно или мазнина.
Вече няколко години правя сама козунаците си за Великден и според мен така желаните конци са продукт на няколко неща: качествено високоглутеново брашно / за пухкав голям козунак типа трябва да под 500, 350 например или с по-малка цифра/, постепенно прибавяне на мазнината при месенето, но след събирането на тестото след като са се оформили глутеновите нишки и усукването при оформянето. Лично мое мнение е, че конци има, когато се ползва растително олио или олио в комбинция с други мазнини /за големи козунаци ползвам олио и краве масло  в съотношение 1:1/

събота, 10 март 2012 г.

Печена гъска


След печената патица, приготвянето на гъска ми се стори напълно естествено продължение. Идеалната комбинация е да имаш подходяща рецепта и подходяща птица. И ето го и крайният резултат.

Необходимите продукти:
1 гъска /около 4 – 4.5 кг./
сол
бял пипер
сушена майорана
2 картофа
3 ябълки
2 глави кромид лук
3-4 моркова
парче целина
пащърнак
375 мл.гореща вода

Допълнително:
125 мл. студена вода
1 ч.л. сол


Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте гъската, подсушете с кухненска хартия и натрийте със сол, пипер и майорана от вън и вътре. Ето тук има много хубаво видео за това как да се подготви за печене птицата.
Почистете ябълките от семките, нарежете на едро заедно с картофите. Тяхното предназначение е да поемат топящата се мазнина и не са за консумация. Напълнете в коремната кухина и зашийте с помощта на клечки и кухненски конец, както е показано във видеото.


Поставете птицата с гръдната кост на горе в подходящ за печен съд, налейте 375 мл. гореща вода и сложете на средна скара във фурната за половин час на 200 градуса / 180 градуса с вентилатор/. Обърнете гъската, намалете температурата на 180 градуса и печете около 2 ½ часа.
Нарежете на едро кореноплодните, лукът на осмини. В тавата с птицата вече се е събрала много мазнина, отстранете част от нея, пръснете зеленчуците в тавата и печете още един час, като поливате гъската с мазнина от тавата от време на време.
Разтворете солта в студената вода и с четка намажете гъската, печете още 5-10 минути, така кожата ще стане още по-хрупкава.
Можете да приготвите сос като пасирате зеленчуците заедно с 250 мл. вода или бульон и да прибавите малко сметана.
Поднесете с кисело зеле.