Никак не обичам уикендът ми да е само неделя... Случва се... И снегът пак ни изненада ;-) и пак ми разбърка плановете. Останах си в къщи и приготвих една отдавна планувана рецепта.
Необходимите продукти:
1 патица /около 2.5 кг./
2-3 тънки филии стар хляб /от по-малките/ или земели
3 стръка пресен лук
2 кисели ябълки
3 яйца
2 с.л. ситно нарязан магданоз
125 мл. прясно мляко
2 портокала
сушена майорана
сол
бял пипер
бяло вино
бульон /пилешки/
мазнинка
Нарежете лука на ситно, а ябълките обелете, почистете от семките и нарежете на малки кубчета. В тиган загрейте малко мазнина /аз използвах зехтин/ и зпържете леко ябълките и лука. Добавете магданоза и дръпнете от огъня. Охладете. През това време наситнете на кубчета хляба и разбийте яйцата с млякото. Добавете кубчетата хляб и яйчномлечната смес към ябълките и лука, подправете със сол и пипер на вкус. Оставете на страни за половин час.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Подгответе патицата. Измийте я, подсушете с кухненска хартия и натрийте отвън и вътре със сол и пипер. От външната страна хубаво натрийте и със сушена майорана. Напълнете с плънката, зашийте отвора. Поставете птицата в подходящ съд за печене с гръдната кост надолу, налейте в съда около 200 мл. бульон. Печете 15 минути на 200 градуса, след това обърнете патицата и намалете температурата на 170 градуса. Печете около 2 часа, като поливате с течността от печенето.
Сосчето от печенето подлежи на подобрение. След като птицата е готова, отделете го, прецедете, ако е необходимо, долейте още малко бульон. Добавете сока на единия портокал и кипнете в малка касерола, добавете малко бяло вино /аз добавих 40 мл.марсала/ и кипнете отново. Филетирайте другия портокал и добавете парченца в соса.
Сервирайте в затоплени чинии парчета месо и плънка, залети с ароматния сос.
Източник: “Kochen mit Michael” Gasthaus “Die Stub’n”
Фантастична рецепта!С чаша червено вино...
ОтговорИзтриванеСнимките са уникални!
Пожелавам ти лека и успешна седмица!
Целувки Зори*)
Благодаря, Кате :)
ИзтриванеЦелувки!
Зори,
ОтговорИзтриванечудесни снимки :)
И интересна плънка!
Снегът може да ти е объркал плановете, но
ние спечелихме тази много вкусна рецепта!
Прегръдки и успешна нова седмица!
Дани, рецептата наистина е много добра... в книжката има и други интересни неща. Ще се постарая да приготвя още нещо :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб :)
Изглежда превъзходно вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария :)
ИзтриванеМного интересна рецепта,идеята за плънката много ми харесва!
ОтговорИзтриванеХубава е :) благодаря, Нели :)
ИзтриванеЕХАААААА...прекрасна е много апетитна една такава препечана ,обожавам...
ОтговорИзтриване❀~ Хубава вечер и прекрасна нова седмица. ♥~
Благодаря, Зиче :
ИзтриванеПрекрасна и за теб!
Зори,без съмнение си оползотворила неделята пълноценно!Страхотна рецепта,много интригуваща е тази плънка,а соса с парченца портокал,ммммм да примижа човек от удоволствие!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник пожелавам!
Роси, така е :) човек наистина примижава от удоволствие!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Оооооооооо ....фантазия!Боже,какъв вид има!Невероятно е Зори!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли :)
ИзтриванеУау, Зори, страхотно е!!! Перфектно си я направила!!!!:-)))
ОтговорИзтриванеТолкова изкусителна изглежда!
Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!
Мони, благодаря! Хубава седмица и за теб!
ИзтриванеЗори, приказно предложение -
ОтговорИзтриванеизглежда великолепно, чудесна рецепта и страхотни снимки.
Съжалявам за обърканите планове, но пък това изкушение е несравнимо!
Голяма прегръдка и усмихната нова седмица, Диана
Дианка, благодаря :) плановете нали са за това, да се променят :)
ИзтриванеПрегръдка!
Зори, патицата е превъзходна със страхотни снимки! Скоро приготвих за първи път патица и се получи много добре, следващия път ще се възползвам от твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Благодаря, Мариянка :) Ще се радвам, ако ти хареса!
ИзтриванеПрекрасна се е получила патицата! Толкова е сочна! Перфектна фотосесия, така се е накиприла..ммм:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Благодаря, Траяна :) Хубава и за теб!
ИзтриванеЗори, страшно апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеНикога не съм яла патица и не знам дали би ми допаднала, но определено твоята ми предизвиква слюноотделяне.
Хубава седмица!
Ели, благодаря! Големите птици имат по-различен вкус :) опитай :)
ИзтриванеПоздрави!
Зори, преди време ми беше хрумнало да приготвя пуйка по този начин и си мислех, че съм открила топлата вода, но явно не :) Много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеЗори, струва ми се, че няма нищо неизмислено в кулинарията :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасно изглежда това патичоче :)) Снимките са убиец, рецептата също :)
ОтговорИзтриванеE, моят уикенд обикновено е само неделя :)))
Хубава нова седмица, Зори :)
Инче, не ми харесва да е само неделя... но тогава може да се прибави понеделник? :)
ИзтриванеМерси и прегръдка!
Невероятен загар има патето, Зори! Ароматна плънка, чаша вино и приятели са идеалното допълнение. Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеEви, благодаря :) Така се получи :)
ИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриваненаправо нямам какво да кажа- това патенце е страхотно!
Значи не е чак толкова лошо, че са ти се объркали плановете;)Ако при объркване резултатите ми бяха такива, щях нарочно да саботирам графиците си;)
Хубав утрешен ден!
Мъхче, благодаря ти! то стана една с графика, но ще се разбере по-късно :)
ИзтриванеХубав и на теб!
Апетитна, сочна и красива! Да ти завиди човек:)
ОтговорИзтриванеАма и аз какво време избирам за гледане на рецепти! Рано, рано от всичко ми се хапва, а то това тук е толкова изкушаващо, че...
Благодаря, Кокона :)
ИзтриванеЛеле Зори каква фантастична рецепта, божествено! И снимките са супер! Прегръдки и хубава седмица :)
ОтговорИзтриванеИве, мерси :)
ИзтриванеХубава вечер!
Зориии, страхотна патица и страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеОще по-страхотен загар е получила, сигурна съм, че и вкуса е такъв.
Ще пробвам аз, при първа възможност птица с такава плънка, но да видя каква птица да подбера :)
И както знаеш - плановете се правят, за да се променят :) Какъв по-хубав резултат от горната запечена птица?!
Поздрави и лека и спорна седмица да ти е!
Пепи, ще чакам да разбера дали ти е харесало :)
ИзтриванеПрегръдки!
Много интересна рецепта, признавам си, че точно такава патица не съм опитвала. И аз като Пепчо си запазвам правото да напълня някоя домашна кокошка с такава плънка или пък Петльо, дето май се оптива да кълве...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Мариетка!
Изтриванепоздрави!
И аз се присъединявам категорично към всички възторжени отзиви!Патицата изглежда направо невероятно апетитно вкусна!Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Соня :)
ИзтриванеАз явно съм голяма патица, щом съм пропуснала тази великолепна рецепта за ... патица.:)) Впечатлена съм от визията и я пожелах веднага! Всъщност аз никога не съм приготвяла патица, но мога да потренирам върху някое нещастно пиле, пуйка или кокошчица предполагам. Поздрави и комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет :)
ОтговорИзтриванеБлогът ти е чудесен, прекрасни снимки и рецепти! Продължавай в същия дух! А таз патица е великолепна :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен :)
ОтговорИзтриванеУникална е рецептата, много благодарности. Снощи изненадах семейството си и всички останаха много доволни. Наистина става много вкусно и не е кой знае колко трудно да се приготви. Определено ще следя и следващите ви публикации, има какво да се намери тук. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мила!
ИзтриванеЯвно съм пропуснала тази изкусителна публикация!Никога не съм приготвяла патица, но твоята изглежда прекрасно!Благодаря за рецептата и удоволствието да обикалям из твоето местенце:)!
ОтговорИзтриванеЗаповядай при мен, има награди за теб!Постът е от 14 февруари.
Хубава седмица!
Соня, благодаря!
ОтговорИзтриване