неделя, 22 януари 2012 г.

Патица с ябълково хлебна плънка


Никак не обичам уикендът ми да е само неделя... Случва се... И снегът пак ни изненада ;-)  и пак ми разбърка плановете. Останах си в къщи и приготвих една отдавна планувана рецепта.

Необходимите продукти:
1 патица /около 2.5 кг./
2-3 тънки филии стар хляб /от по-малките/ или земели
3 стръка пресен лук
2 кисели ябълки
3 яйца
2 с.л. ситно нарязан магданоз
125 мл. прясно мляко
2 портокала
сушена майорана
сол
бял пипер
бяло вино
бульон /пилешки/
мазнинка




Нарежете лука на ситно, а ябълките обелете, почистете от семките и нарежете на малки кубчета. В тиган загрейте малко мазнина /аз използвах зехтин/ и зпържете леко ябълките и лука. Добавете магданоза и дръпнете от огъня. Охладете. През това време наситнете на кубчета хляба и разбийте яйцата с млякото. Добавете кубчетата хляб и яйчномлечната смес към ябълките и лука, подправете със сол и пипер на вкус. Оставете на страни за половин час.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Подгответе патицата. Измийте я, подсушете с кухненска хартия и натрийте отвън и вътре със сол и пипер. От външната страна хубаво натрийте и със сушена майорана. Напълнете с плънката, зашийте отвора. Поставете птицата в подходящ съд за печене с гръдната кост надолу, налейте в съда около 200 мл. бульон. Печете 15 минути на 200 градуса, след това обърнете патицата и намалете температурата на 170 градуса. Печете около 2 часа, като поливате с течността от печенето.




Сосчето от печенето подлежи на подобрение. След като птицата е готова, отделете го, прецедете, ако е необходимо, долейте още малко бульон. Добавете сока на единия портокал и кипнете в малка касерола, добавете малко бяло вино /аз добавих 40 мл.марсала/ и кипнете отново. Филетирайте другия портокал и добавете парченца в соса.
Сервирайте в затоплени чинии парчета месо и плънка, залети с ароматния сос.
Източник: “Kochen mit Michael” Gasthaus “Die Stub’n”

50 коментара:

  1. Фантастична рецепта!С чаша червено вино...
    Снимките са уникални!
    Пожелавам ти лека и успешна седмица!
    Целувки Зори*)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,
    чудесни снимки :)
    И интересна плънка!
    Снегът може да ти е объркал плановете, но
    ние спечелихме тази много вкусна рецепта!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, рецептата наистина е много добра... в книжката има и други интересни неща. Ще се постарая да приготвя още нещо :)
      Прегръдка и за теб :)

      Изтриване
  3. Изглежда превъзходно вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта,идеята за плънката много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  5. ЕХАААААА...прекрасна е много апетитна една такава препечана ,обожавам...
    ❀~ Хубава вечер и прекрасна нова седмица. ♥~

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,без съмнение си оползотворила неделята пълноценно!Страхотна рецепта,много интригуваща е тази плънка,а соса с парченца портокал,ммммм да примижа човек от удоволствие!
    Хубав понеделник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, така е :) човек наистина примижава от удоволствие!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооооооооо ....фантазия!Боже,какъв вид има!Невероятно е Зори!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау, Зори, страхотно е!!! Перфектно си я направила!!!!:-)))
    Толкова изкусителна изглежда!
    Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, благодаря! Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  10. Зори, приказно предложение -
    изглежда великолепно, чудесна рецепта и страхотни снимки.
    Съжалявам за обърканите планове, но пък това изкушение е несравнимо!
    Голяма прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря :) плановете нали са за това, да се променят :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Зори, патицата е превъзходна със страхотни снимки! Скоро приготвих за първи път патица и се получи много добре, следващия път ще се възползвам от твоята рецепта!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариянка :) Ще се радвам, ако ти хареса!

      Изтриване
  12. Прекрасна се е получила патицата! Толкова е сочна! Перфектна фотосесия, така се е накиприла..ммм:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, страшно апетитно изглежда!
    Никога не съм яла патица и не знам дали би ми допаднала, но определено твоята ми предизвиква слюноотделяне.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря! Големите птици имат по-различен вкус :) опитай :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Зори, преди време ми беше хрумнало да приготвя пуйка по този начин и си мислех, че съм открила топлата вода, но явно не :) Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, струва ми се, че няма нищо неизмислено в кулинарията :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Прекрасно изглежда това патичоче :)) Снимките са убиец, рецептата също :)

    E, моят уикенд обикновено е само неделя :)))

    Хубава нова седмица, Зори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, не ми харесва да е само неделя... но тогава може да се прибави понеделник? :)
      Мерси и прегръдка!

      Изтриване
  16. Невероятен загар има патето, Зори! Ароматна плънка, чаша вино и приятели са идеалното допълнение. Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Зори,
    направо нямам какво да кажа- това патенце е страхотно!
    Значи не е чак толкова лошо, че са ти се объркали плановете;)Ако при объркване резултатите ми бяха такива, щях нарочно да саботирам графиците си;)
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря ти! то стана една с графика, но ще се разбере по-късно :)
      Хубав и на теб!

      Изтриване
  18. Апетитна, сочна и красива! Да ти завиди човек:)
    Ама и аз какво време избирам за гледане на рецепти! Рано, рано от всичко ми се хапва, а то това тук е толкова изкушаващо, че...

    ОтговорИзтриване
  19. Леле Зори каква фантастична рецепта, божествено! И снимките са супер! Прегръдки и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  20. Зориии, страхотна патица и страхотна рецепта!
    Още по-страхотен загар е получила, сигурна съм, че и вкуса е такъв.
    Ще пробвам аз, при първа възможност птица с такава плънка, но да видя каква птица да подбера :)
    И както знаеш - плановете се правят, за да се променят :) Какъв по-хубав резултат от горната запечена птица?!
    Поздрави и лека и спорна седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ще чакам да разбера дали ти е харесало :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  21. Много интересна рецепта, признавам си, че точно такава патица не съм опитвала. И аз като Пепчо си запазвам правото да напълня някоя домашна кокошка с такава плънка или пък Петльо, дето май се оптива да кълве...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. И аз се присъединявам категорично към всички възторжени отзиви!Патицата изглежда направо невероятно апетитно вкусна!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  23. Аз явно съм голяма патица, щом съм пропуснала тази великолепна рецепта за ... патица.:)) Впечатлена съм от визията и я пожелах веднага! Всъщност аз никога не съм приготвяла патица, но мога да потренирам върху някое нещастно пиле, пуйка или кокошчица предполагам. Поздрави и комплименти!

    ОтговорИзтриване
  24. Блогът ти е чудесен, прекрасни снимки и рецепти! Продължавай в същия дух! А таз патица е великолепна :)

    ОтговорИзтриване
  25. Уникална е рецептата, много благодарности. Снощи изненадах семейството си и всички останаха много доволни. Наистина става много вкусно и не е кой знае колко трудно да се приготви. Определено ще следя и следващите ви публикации, има какво да се намери тук. :)

    ОтговорИзтриване
  26. Явно съм пропуснала тази изкусителна публикация!Никога не съм приготвяла патица, но твоята изглежда прекрасно!Благодаря за рецептата и удоволствието да обикалям из твоето местенце:)!
    Заповядай при мен, има награди за теб!Постът е от 14 февруари.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване