След печената патица, приготвянето на гъска ми се стори напълно естествено продължение. Идеалната комбинация е да имаш подходяща рецепта и подходяща птица. И ето го и крайният резултат.
Необходимите продукти:
1 гъска /около 4 – 4.5 кг./
сол
бял пипер
сушена майорана
2 картофа
3 ябълки
2 глави кромид лук
3-4 моркова
парче целина
пащърнак
375 мл.гореща вода
Допълнително:
125 мл. студена вода
1 ч.л. сол
Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте гъската, подсушете с кухненска хартия и натрийте със сол, пипер и майорана от вън и вътре. Ето тук има много хубаво видео за това как да се подготви за печене птицата.
Почистете ябълките от семките, нарежете на едро заедно с картофите. Тяхното предназначение е да поемат топящата се мазнина и не са за консумация. Напълнете в коремната кухина и зашийте с помощта на клечки и кухненски конец, както е показано във видеото.
Поставете птицата с гръдната кост на горе в подходящ за печен съд, налейте 375 мл. гореща вода и сложете на средна скара във фурната за половин час на 200 градуса / 180 градуса с вентилатор/. Обърнете гъската, намалете температурата на 180 градуса и печете около 2 ½ часа.
Нарежете на едро кореноплодните, лукът на осмини. В тавата с птицата вече се е събрала много мазнина, отстранете част от нея, пръснете зеленчуците в тавата и печете още един час, като поливате гъската с мазнина от тавата от време на време.
Разтворете солта в студената вода и с четка намажете гъската, печете още 5-10 минути, така кожата ще стане още по-хрупкава.
Можете да приготвите сос като пасирате зеленчуците заедно с 250 мл. вода или бульон и да прибавите малко сметана.
Поднесете с кисело зеле.
Зори, снимките са уникални, няма да ги забравя и когато ми се отдаде възможност да приготвям патица ще се върна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мариянка :) ще се радвам много :)
ИзтриванеЗори, уникална рецепта много ми хареса.
ОтговорИзтриванеКак само се е припекла и колко апетитно изглежда.
Снимките ти са убийствени.
Хубава нощ и прекрасно утре!
Здравче, благодаря :)
ИзтриванеХубава вечер от мен!
Аууу, уникално изглежда!
ОтговорИзтриванеМария :)
ИзтриванеЛеле Зори това изглежда просто жестоко ... фантазия!!! Поздравления, трябва и аз да се реша да направя една такава изглежда невероятно вкусна :)
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната неделя :)
Благодаря, Ива :) опитай, няма да съжаляваш :)
ИзтриванеХубава вечер от мен!
Умопомрачително красива изглежда птицата в тавата ти, Зори! Невероятен златист загар, а канапето от зеленчуци допълват аромата и вкуса. Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :) нямаше време за аранжировки :)
ИзтриванеХубава вечер от мен!
Зори, благодаря за споделената рецепта
ОтговорИзтриванеИ подробностите около нея!
С тази апетитна коричка е чудесна!
Прегръдки и хубава неделя!
Дани, благодаря :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Страхотно изглежда, Зори! Не съм пекла никога гъски, но пък определено бих вкусила, още повече, че ги свързвам с приказките :))
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
Инче, и на мен са ми интересни тези птици :) а и са вкусни :)
ИзтриванеХубава вечер!
Много е апетитна, Зори!
ОтговорИзтриванеНикога не съм пекла гъска!
Изглежда много вкусна!
Поздрави и хубава неделя!
Роси, благодаря! Поздрави и за теб!
ИзтриванеЗори, изгубих говор тук, но не и картина!~ Уникални снимка, невероятно апетитно изглеждаща патица и ...... мечти.. някой ден да ми попадне такава :))
ОтговорИзтриванеПеп, в един магазин, който скоро обсъждахме с теб, има :)
ИзтриванеБлагодаря!
Към идеалната рецепта и птица ще прибавя и идеалният резултат и представяне, Зори -
ОтговорИзтриваневпечатляващо предложение !!!
Комплименти и от мен,
сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Благодаря, Дианка :) високо ценя мнението ти :)
ИзтриванеХубава вечер от мен!
Страхотна гъска, Зори! Направо съжалявам, че не може да долети до нас:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Гледах гъски в Метро, ама като си нямах рецепта! Тази обаче не е за изпускане! Просто е уникална! Все едно съм попаднала в някоя приказка! И каква коричка само!!! Поздравления! Изнасям се,защото ще изям монитора след малко!:)
ОтговорИзтриванеА дали не може да си я разделим по братски, като в приказките:)
ИзтриванеКанди, по братски или по равно :)
Изтриваненяма я вече :)
Ужасно е, но ще си призная, че от известно време самата идея за пости ме превръща в настървено месоядно. Зори, не можеш да си представиш каква революция предизвиква снимката на това пернато в мен :)))
ОтговорИзтриванеДИве, ти постиш ли? Аз всяка година си казвам, че ще се пробвам и само си казвам :) всякакви ограничения у мен предизвикват революция :)
ИзтриванеЗори, каква е зачервена и препеченка тази красавица, ммм...не помня вече откога не съм яла гъска, сигурно от детските ми години, твоята ме размечта...
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!
Благодаря, Мариетка :)
ИзтриванеХубава седмица и за теб!
Зори, прекрасно изглежда!
ОтговорИзтриванеАз досега съм готвила само пиле и то винаги разфасовано. Струва ми се голямо предизвикателство да се справя с нещо по-голямо. Поздравления!
Хубава нова седмица!
Ели, не е голяма философия, само желание трябва да има :)
ИзтриванеХубава и за теб!
Откакто съм мама/бъдещо съкровище изоставих идеята за пости, многозначително, нали :)))
ИзтриванеОооо,Зори,печена гъска,че и цяла....тук вече направо ме смая!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност е ухаело страхотно у вас,за вкуса мога само да гадая!
Хубава нова седмица!
Роси, благодаря :) много е вкусна :)
ИзтриванеХубава да е и твоята!
Зори, едвам преглътнах гледката на патицата, сега и тази гъска...
ОтговорИзтриванеКъде ги купувате тия птици бе , хора!!!
изглежда неустоимо!
А дали остана малко и за мен?;)
Хубава нова седмица!
:) Мъхче, продават се в някои хипермаркети... За теб нова ще опека :)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет Зори!Много свежо настроение и усмивки!А за птиците само завиждам, няма от къде да ги купя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Соня :) хубава пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, откъде купихте гъската?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Откъде купихте гъската?
ОтговорИзтриванеНе си спомням, може би Лидл.
Изтриване