събота, 10 март 2012 г.

Печена гъска


След печената патица, приготвянето на гъска ми се стори напълно естествено продължение. Идеалната комбинация е да имаш подходяща рецепта и подходяща птица. И ето го и крайният резултат.

Необходимите продукти:
1 гъска /около 4 – 4.5 кг./
сол
бял пипер
сушена майорана
2 картофа
3 ябълки
2 глави кромид лук
3-4 моркова
парче целина
пащърнак
375 мл.гореща вода

Допълнително:
125 мл. студена вода
1 ч.л. сол


Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте гъската, подсушете с кухненска хартия и натрийте със сол, пипер и майорана от вън и вътре. Ето тук има много хубаво видео за това как да се подготви за печене птицата.
Почистете ябълките от семките, нарежете на едро заедно с картофите. Тяхното предназначение е да поемат топящата се мазнина и не са за консумация. Напълнете в коремната кухина и зашийте с помощта на клечки и кухненски конец, както е показано във видеото.


Поставете птицата с гръдната кост на горе в подходящ за печен съд, налейте 375 мл. гореща вода и сложете на средна скара във фурната за половин час на 200 градуса / 180 градуса с вентилатор/. Обърнете гъската, намалете температурата на 180 градуса и печете около 2 ½ часа.
Нарежете на едро кореноплодните, лукът на осмини. В тавата с птицата вече се е събрала много мазнина, отстранете част от нея, пръснете зеленчуците в тавата и печете още един час, като поливате гъската с мазнина от тавата от време на време.
Разтворете солта в студената вода и с четка намажете гъската, печете още 5-10 минути, така кожата ще стане още по-хрупкава.
Можете да приготвите сос като пасирате зеленчуците заедно с 250 мл. вода или бульон и да прибавите малко сметана.
Поднесете с кисело зеле.

40 коментара:

  1. Зори, снимките са уникални, няма да ги забравя и когато ми се отдаде възможност да приготвям патица ще се върна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариянка :) ще се радвам много :)

      Изтриване
  2. Зори, уникална рецепта много ми хареса.
    Как само се е припекла и колко апетитно изглежда.
    Снимките ти са убийствени.
    Хубава нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря :)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  3. Аууу, уникално изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле Зори това изглежда просто жестоко ... фантазия!!! Поздравления, трябва и аз да се реша да направя една такава изглежда невероятно вкусна :)
    Хубава и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ива :) опитай, няма да съжаляваш :)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  5. Умопомрачително красива изглежда птицата в тавата ти, Зори! Невероятен златист загар, а канапето от зеленчуци допълват аромата и вкуса. Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви :) нямаше време за аранжировки :)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  6. Зори, благодаря за споделената рецепта
    И подробностите около нея!
    С тази апетитна коричка е чудесна!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда, Зори! Не съм пекла никога гъски, но пък определено бих вкусила, още повече, че ги свързвам с приказките :))
    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, и на мен са ми интересни тези птици :) а и са вкусни :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  8. Много е апетитна, Зори!
    Никога не съм пекла гъска!
    Изглежда много вкусна!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Поздрави и за теб!

      Изтриване
  9. Зори, изгубих говор тук, но не и картина!~ Уникални снимка, невероятно апетитно изглеждаща патица и ...... мечти.. някой ден да ми попадне такава :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, в един магазин, който скоро обсъждахме с теб, има :)
      Благодаря!

      Изтриване
  10. Към идеалната рецепта и птица ще прибавя и идеалният резултат и представяне, Зори -
    впечатляващо предложение !!!
    Комплименти и от мен,
    сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) високо ценя мнението ти :)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  11. Страхотна гъска, Зори! Направо съжалявам, че не може да долети до нас:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Гледах гъски в Метро, ама като си нямах рецепта! Тази обаче не е за изпускане! Просто е уникална! Все едно съм попаднала в някоя приказка! И каква коричка само!!! Поздравления! Изнасям се,защото ще изям монитора след малко!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А дали не може да си я разделим по братски, като в приказките:)

      Изтриване
    2. Канди, по братски или по равно :)
      няма я вече :)

      Изтриване
  13. Ужасно е, но ще си призная, че от известно време самата идея за пости ме превръща в настървено месоядно. Зори, не можеш да си представиш каква революция предизвиква снимката на това пернато в мен :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДИве, ти постиш ли? Аз всяка година си казвам, че ще се пробвам и само си казвам :) всякакви ограничения у мен предизвикват революция :)

      Изтриване
  14. Зори, каква е зачервена и препеченка тази красавица, ммм...не помня вече откога не съм яла гъска, сигурно от детските ми години, твоята ме размечта...
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариетка :)
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  15. Зори, прекрасно изглежда!
    Аз досега съм готвила само пиле и то винаги разфасовано. Струва ми се голямо предизвикателство да се справя с нещо по-голямо. Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не е голяма философия, само желание трябва да има :)
      Хубава и за теб!

      Изтриване
    2. Откакто съм мама/бъдещо съкровище изоставих идеята за пости, многозначително, нали :)))

      Изтриване
  16. Оооо,Зори,печена гъска,че и цяла....тук вече направо ме смая!
    Със сигурност е ухаело страхотно у вас,за вкуса мога само да гадая!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря :) много е вкусна :)
      Хубава да е и твоята!

      Изтриване
  17. Зори, едвам преглътнах гледката на патицата, сега и тази гъска...
    Къде ги купувате тия птици бе , хора!!!
    изглежда неустоимо!
    А дали остана малко и за мен?;)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. :) Мъхче, продават се в някои хипермаркети... За теб нова ще опека :)

    ОтговорИзтриване
  19. Честита пролет Зори!Много свежо настроение и усмивки!А за птиците само завиждам, няма от къде да ги купя!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Соня :) хубава пролет!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря за рецептата, откъде купихте гъската?

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за рецептата! Откъде купихте гъската?

    ОтговорИзтриване