Случвало ли се е да търсите някакво решение, а то
пренебрежително да ви се подсмихва буквално под носа ви? Горе долу в такава
ситуация се оказах и аз с един буркан прекрасен домашен фъстъчен тахан. Търсех
рецепта, в която да вложа част от него, но нищо не ми допадаше и реших да
импровизирам.
Необходимите продукти:
200 гр.шоколад /съдържание на какао над 50%/
3 с.л. мед
4 с.л.тахан /големи и пълни/
2 с.л. растително олио
1 бакпулвер
Щипка сол
1 ч.ч. от 250 мл.брашно от спелта
Шоколада разтопете заедно с олиото на водна баня или в
микровълнова, добавете меда и тахана и разбъркайте внимателно до хомогенност. В
купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Смесете с шоколадово-фъстъчената
смес и първоначално с лъжица, а после и с ръка оформете тестото. Възможно е да
се наложи да добавите една две супени лъжици вода. Оставете да почине за
десетина минути. През това време загрейте фурната на 170 градуса. Късайте парчета
от тестото колкото малък орех и след това с длан леко сплескайте, за да
оформите кръгчета. Печете в застлана с пекарска хартия тава. Стават готови много бързо, така че ги
наблюдавайте.
Какъв аромат!
ОтговорИзтриванеПрегръдка,Зори!
:*
ОтговорИзтриванеЕх, написа ги най-накрая! :) Супер! Непременно ще им се насладя скоро, Зори.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! :*
Голяма прегръдка от мен!
Ирма, аз благодаря :) :*
ИзтриванеОбожавам такива импровизаци... Да му се прииска на човек все да си фантазира. Чудесни бисквитки, Зори! Завиждам за домашното фъстъчено масло...
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Гери, май фъстъчения тахан не е точно фъстъчено масло, поне има много голяма разлика между това и маслото, което се продава по магазините.
ИзтриванеТаханът се превърна в любим продукт през последната година! Ароматно и вкусно е тук, Зори! :)
ОтговорИзтриванеима защо :)
ИзтриванеСтрахотни, изглеждат меки и много вкусни. Прегръдка, Зори! :)
ОтговорИзтриванеЕв, благодаря :)
ИзтриванеЗори, чудесно изглеждат бисквитките! Домашният ти фъстъчен тахан има ли го в блога? Искам и аз да си направя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи, купих си го от пазара в Благоевград. При Ваня /Ванилка/ има описано как се прави тахан от сусам в домашни условия, предполагам с фъстъци е същото, само че те трябва да са печени, защото са бобови и сурови ще вкиснат бързо.
ИзтриванеНе съм пробвала друг тахан, освен сусамовият, но съм решила да ги тествам под ред:). Страхотни бисквитки си направила с твоят. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, да споделиш резултата :)
ИзтриванеА как се приготвя домашно този тахан? Изглежда да съм запленена, но не знам дали наистина е така;)
ОтговорИзтриванеМарте, преди много години един приятел на дядо ми, родом от едно село до Сандански, ни носеше такава паста от печени фъстъци. После все търсех вкуса й купешките фъстъчени масла и все не оставах доволна. В събота ходихме до Благоевград и се разходихме по пазара, много се зарадвах, когато видях че продават този т.нар. тахан. Хората отглеждат фъстъци и по селата имат маслобойни и го правят, вкусът е просто несравним. Според мен се прави от печени фъстъци и добавена вода например :)
ИзтриванеЗори, много ми харесват. Много шоколадово-фъстъчени! Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много нежни и изкушаващи -
ОтговорИзтриванеобичам тахан, обичам фъстъци, шоколада се подразбира - това е предложение по мой вкус, Зори!
Моите поздравления, хубави и усмихнати цветни празници!
Зори, подстрекателке, сега ще се поогледам за този тахан, имах лани, трябва да потърся пак.
ОтговорИзтриванепожелавам ти светли празници, здраве и благослов!
Много ви благодаря че ме спасихте.Бях решила да си го изям сама бурканчето защото никой не го хареса в къщи но сега ще го в вложа в прекрасните сладки.Благодаря ви!
ОтговорИзтриване