вторник, 8 април 2014 г.

Сладки с фъстъчен тахан и шоколад


Случвало ли се е да търсите някакво решение, а то пренебрежително да ви се подсмихва буквално под носа ви? Горе долу в такава ситуация се оказах и аз с един буркан прекрасен домашен фъстъчен тахан. Търсех рецепта, в която да вложа част от него, но нищо не ми допадаше и реших да импровизирам.

Необходимите продукти:
200 гр.шоколад /съдържание на какао над 50%/
3 с.л. мед
4 с.л.тахан /големи и пълни/
2 с.л. растително олио
1 бакпулвер
Щипка сол
1 ч.ч. от 250 мл.брашно от спелта


Шоколада разтопете заедно с олиото на водна баня или в микровълнова, добавете меда и тахана и разбъркайте внимателно до хомогенност. В купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Смесете с шоколадово-фъстъчената смес и първоначално с лъжица, а после и с ръка оформете тестото. Възможно е да се наложи да добавите една две супени лъжици вода. Оставете да почине за десетина минути. През това време загрейте фурната на 170 градуса. Късайте парчета от тестото колкото малък орех и след това с длан леко сплескайте, за да оформите кръгчета. Печете в застлана с пекарска хартия тава. Стават готови много бързо, така че ги наблюдавайте. 

20 коментара:

  1. Какъв аромат!
    Прегръдка,Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, написа ги най-накрая! :) Супер! Непременно ще им се насладя скоро, Зори.
    Благодаря ти! :*
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива импровизаци... Да му се прииска на човек все да си фантазира. Чудесни бисквитки, Зори! Завиждам за домашното фъстъчено масло...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, май фъстъчения тахан не е точно фъстъчено масло, поне има много голяма разлика между това и маслото, което се продава по магазините.

      Изтриване
  4. Таханът се превърна в любим продукт през последната година! Ароматно и вкусно е тук, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни, изглеждат меки и много вкусни. Прегръдка, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, чудесно изглеждат бисквитките! Домашният ти фъстъчен тахан има ли го в блога? Искам и аз да си направя :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, купих си го от пазара в Благоевград. При Ваня /Ванилка/ има описано как се прави тахан от сусам в домашни условия, предполагам с фъстъци е същото, само че те трябва да са печени, защото са бобови и сурови ще вкиснат бързо.

      Изтриване
  7. Не съм пробвала друг тахан, освен сусамовият, но съм решила да ги тествам под ред:). Страхотни бисквитки си направила с твоят. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, да споделиш резултата :)

      Изтриване
  8. А как се приготвя домашно този тахан? Изглежда да съм запленена, но не знам дали наистина е така;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, преди много години един приятел на дядо ми, родом от едно село до Сандански, ни носеше такава паста от печени фъстъци. После все търсех вкуса й купешките фъстъчени масла и все не оставах доволна. В събота ходихме до Благоевград и се разходихме по пазара, много се зарадвах, когато видях че продават този т.нар. тахан. Хората отглеждат фъстъци и по селата имат маслобойни и го правят, вкусът е просто несравним. Според мен се прави от печени фъстъци и добавена вода например :)

      Изтриване
  9. Зори, много ми харесват. Много шоколадово-фъстъчени! Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат много нежни и изкушаващи -
    обичам тахан, обичам фъстъци, шоколада се подразбира - това е предложение по мой вкус, Зори!
    Моите поздравления, хубави и усмихнати цветни празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, подстрекателке, сега ще се поогледам за този тахан, имах лани, трябва да потърся пак.
    пожелавам ти светли празници, здраве и благослов!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименноември 13, 2015

    Много ви благодаря че ме спасихте.Бях решила да си го изям сама бурканчето защото никой не го хареса в къщи но сега ще го в вложа в прекрасните сладки.Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване