Любима торта :-)
Една от любимите ми торти е тортата Шварцвалд, тази е визуален нейн двойник, но в блатовете вместо какао използвам брашно от рожков и това неузнаваемо променя вкуса.
Необходимите продукти:
За блата:
4 белтъка4 жълтъка
80 гр. захар
40 гр. пшеничко брашно тип 500
40 гр. пшенично нишесте
40 гр. брашно от рожков
ванилия
2/3 ч.л. бакпулвер
4 с.л. вода
2 с.л. вишновка
1 голяма кофичка квасена сметана
200 мл. млечна сладкарска сметана /30 % масленост/
2-3 с.л. захар
Допълнително:
вишни от компот или пияни вишни
6 с.л. вишновка за сиропиране на блатовете
парче тъмен шоколад
Жълтъците разбийте с половината захар, водата и двете лъжици вишновка до разтваряне на захарта. С останалата захар белтъците разбийте на твърд сняг. Белтъчната смес добавете към жълтъците лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване. След това прибавете брашното, пресято с бакпулвера, ванилията, нишестето и брашното от рожков. Разбъркайте внимателно и печете за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с диаметър 24 см. застлана с пекарска хартия. Проверете с клечка дали е готово.
Изпеченият блат охладете върху решетка и когато изстине разрежете на три части.
За крема разбийте с миксер сладкарската сметана до твърди върхове, а заквасената разбъркайте внимателно с лъжица със захарта. След това смесете двата вида и оставете в хладилник за половин час.
Тортата сглобете в равна чиния като редите блат, сиропирате с вишновка, мажете с крем и редите вишни. Завършвате с крем. Украсявате с още вишни и стърготини черен шоколад.
Прекрасна торта, Зори! :)
ОтговорИзтриванеМарианка, благодаря! Казано от теб, това е голям комплимент за мен!
ИзтриванеЛюбима и на мен, ще си взема ъгълчето от парчето... Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Еви :)
ИзтриванеЧудесна е, Зори!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала още брашно от рожков
и това е повод :)
Прегръдки!
Дани, брашното от рожков има особен вкус :) преди време си купих един пакет и пробвах най-различни рецепти, като в тази комбинация у дома се хареса най-много :)
ИзтриванеСкоро видях в един от диетичните магазини брашно от рошков. Има вече доста рецепти, в които го използват. Интересно ще ми е да пробвам вкуса какъв е с него.
ОтговорИзтриванеЗори, тортата е разкошна - блатовете, крема, вишните. Представям си какъв вкус и аромат има! :)
Хубава нова седмица!
Благодаря, Ина :)
Изтриванеи на мен ми харесват сладкиши с брашно от рожков :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта, Зори! Винаги съм изпитвала респект през Шварцвалд, ти ме убеждаваш, че не е трудна работа :)
Пеп, тази е някакъв лек вариант на Шварцвалд, в блога на Йоли има преведена от немски една от най-хубавите рецепти :)
ИзтриванеНе вярвам да ти се опре една торта :)
Сигурна съм, че тортата не отстъпва по никакъв начин по вкус на много други, изглежда сочна и мноого вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зори!
Благодаря, Таня :) Поздрави и за теб!
ИзтриванеАаа, да не я пропусна и аз. Страхотна е, Зори! Тъкмо да си оползотворя брашното от рожков:)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Краси :)
ИзтриванеЗори, изглежда толкова сочна, чудна е тортата ти! Поздрави. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери!
ИзтриванеСтрахотна торта, Зори! Вишните са велико нещо, особено,ако са "пийнали". Така и не направих вишновка тази година. Сега ме е яд!
ОтговорИзтриванеобожавам вишни, Йоли :) Благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеОбичам тази торта много! И си представям колко е вкусна и различна с рожкова, Зори.Няколко пъти сменям какаото с рожков и ми допада много, новият вкус.
ОтговорИзтриванеи на мен много ми хареса с рожков, Бети :) за трети път я правя така :)
ИзтриванеЧудесен двойник, Зори! Не съм ползвала брашно от рожков, но вишни в сладкиши обожавам, така, че нагазва и в моите представи за любима. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Поздрави и за теб!
ИзтриванеЗвучи изумително вкусно,Зори, макар да не съм пробвала брашно от рожков.
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря :)
ИзтриванеФантазия е тази торта, комплименти, Зори, за нея и за снимките. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ИзтриванеЗори,много харесвам печивата с рожково брашно,а тортата ти е толкова сочна и съблазнителна,че не би имала по-прилягащо заглавие!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря :) прегръдка и за теб!
ИзтриванеЕ това и на мен вече ми е една от любимите, правих я няколко пъти през последните месеци, но виж-уникалния вкус на рожков, не го познавам още. Сигурно щото не влизам в биомагазин, а в другите е трудно откриваем. Но упорството се възнаграждава, нали Зори? Все ще го намеря и опитам. Хубав слънчев ден!
ОтговорИзтриванеМарте, биомагазините си имат и положителни страни :) Но за упорството си права :)
ИзтриванеТъсила ли си в диетичните и диабетични магазини? Някои са много добре заредени. И аз имам едно такова особено отношение към биомагазините като Мъх.
ИзтриванеНе съм ,трябва да видя къде са в Младост, щото до центъра няма да сляза за брашно, повече от ясно ми е;)
ИзтриванеВпечатляваща торта, Зори - вкус, аромати, изпълнение, снимки
ОтговорИзтриванеи много, много комплименти за теб!
Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта!
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеЗори, зариби ме определено. Като оздравея ще взема да я пробвам и ще докладвам :) А аз трудно се впечатлявам от нешоколадови торти
ОтговорИзтриванестрахотна е, Джу :) повярвай :)
ИзтриванеМного ми е интересно какъв е вкусът й! И аз ще пробвам някой път!
ОтговорИзтриванеРазбрах аз, че няма какао, изглежда по-кафеникава, но си е прекрасна!
Прегръдки!
Зори, вкусът е интересен :) аз рискувах преди време и в този й вид я направих за рождения си ден и я поднесох на доста различни хора... мисля си, че се хареса, защото не остана и троха :)
ИзтриванеНаправих тортата, но с компот от бели череши и без вишновка. Резултатът беше страхотен - доказателството е, че тортата почти свърши още на първия ден :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, мисля да направя тортата за рождения ден на едно детенце,но се чудя вишновката с какво може да се замени?
ОтговорИзтриванеКомпот?
Изтриване