Рафаело заради кокоса, бадемите и белия шоколад. Иначе си е чиста проба кулинарен експеримент с противоречив резултат. Противоречив заради липсата ми на опит в работата с бял шоколад, който почти се карамелизира в плънката. Не беше особено красиво, но пък колко беше вкусно ;-)
И необходимите продукти са:
1 кг. бяло брашно /евентуално може да е необходимо още малко за доомесване/
1 кубче свежа мая
4 яйца
щипка сол
ванилия
50-80 мл. растителна мазнина – слънчогледово олио
1 консерва кокосово мляко 82% - 400 мл.
150 гр.захар
50 мл. хладка вода
За плънката използвах:
100 гр. бял шоколад
голяма шепа едро нярязани бадеми
кокосови стърготини
Натрошете маята и залейте с водата и една супена лъжица
захар, покрийте и оставете на топло място да шупне.
Разбийте три яйца и един белтък със захарта и ванилията.
Пресейте брашното, смесете със солта. Направете кладенче в него, излейте
яйчната смес, кокосовото мляко, после и маята. Омесете тесто. В случая тестото
е замесено в хлебопекарна на програма тесто – 1.5 часа, от които 30 минути
месене и един час втасване. В процеса на месене на мали части добавете
мазнината. След като тестото втаса разделете на 4 фитила, всеки от които
разточете и напълнете с плънката, наплетете и оформете по желание.
Ако тестото е замесено и втасано в хлебопекарна няма нужда
от второ втасване. Намажете с останалия жълтък и наръсете със захар.
Аз загрявам фурната
на 50 градуса и след като сложа тавата в нея включвам на 180-200 градуса и пека
до готовност, обикновено се налага да покривам с фолио, за да не загори от
горната страна.
Други козуначени рецепти в блога:
Чудесен е, Зори!
ОтговорИзтриванеИ изцяло с растителни мазнини :)
Белият шоколад всъщност не е шоколад, а само какаово масло,
без суха маса.
И затова може би стапянето му е по-различно.
И аз нямам опит с него, защото не е моя тип ;)
Прегръдка!
:) да, само с растителни и си е с конци :) Исках да повторя вкуса на бонбоните "Рафаело" и за това сложих бял шоко :) там където плънката се беше паднала да е най-долу и най-близо до тавата беше станало просто върховно :) иначе тестото с кокосово мляко е страхотно :)
ИзтриванеЦелувки от мен!
Я, Зори! Какво пък е това прекрасно чудо? Великолепен изглежда козунака, пак ти е хрумната страхотна идея!
ОтговорИзтриванеЙоли :)
ИзтриванеЗори, разкошен е и точно по мой вкус! Ще си запазя една консервичка кокосово мляко точно за този козунак. Грабна ми ума. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеВълшебство си приготвила и показала, Зори -
ОтговорИзтриванемного красиво оплетен и златисто опечен, ароматен и неустоимо апетитен...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!
Дианка, благодаря!
ИзтриванеЗори,нямай съмнение,че ще го хапнем и у нас,прекрасна идея за кокосовото мляко,а за аромата няма спор,че ще е божествен!Благодаря за великолепната рецепта!Много майсторско сплитане,поздравления!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря! Благодаря и за това че го направи!
ИзтриванеЗори, чудесен козунак! Кокосовото мляко прави наистина много нежни тестата и кремовете, където се използва.
ОтговорИзтриванеНе си написала какъв шоколад си из ползвала. Обикновено в белия освен какаово масло и доста други неща, има захар и сухо мляко, вероятно те са се карамелизирали при дългото печене.
Бети, използвах бял шоколад, който принципно харесвам, с богат и плътен вкус, продава се в Лидл в разфасовки по 200 грама. Принципно знам, че не е много благодатен за термична обработка, за това казвам че си беше експеримент :)
ИзтриванеБлагодаря за коментара.
Страхотен козунак, Зори! Чудесно запечена коричка и пухкав :) представям си с кокоса какъ приятен аромат ще има :) И майсторска оплетка, поздравления!
ОтговорИзтриванеПеп, благодаря!
ИзтриванеПарченце и за мен, не може да не го опитам, Зори! Много ароматен, много вкусен, красив и интересен козунак. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатенце :)
ИзтриванеАз си представям освен неговия аромат и този в къщата... Всичко е ухаело божествено, нали? :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Зори прекрасен!
Аз вчера тъкмо вмъкнах един стар козунак в сладкиш с крем, ама друго си е да бъде домашен. Още не мога да се наканя да замеся домашен козунак...
Поздрави сърдечни! :)
Признавам, така беше :)
ИзтриванеГери, не се чуди, опитай :) няма да съжаляваш :)
Абе, аз в снимките не виждам никакво противоречие- напротив затвърждават усещането ми за страхотност!;)
ОтговорИзтриванехихих :) може ли козунак да не е страхотен :)
ИзтриванеВеликолепен резултат! И аз не виждам нищо противоречиво! Сигурна съм, че е много ароматен! Ще се пробва! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели!
ИзтриванеFantatsican je.Fotke su super tkaodje
ОтговорИзтриванеNego ako mogu d aobavestim tvoje citaoce d aje pocela na mom blogu www.dzolistic.blogspot.com Nagradna igra
mali Kuvari,Veliki Majstori za svu decu Balkana ,znaci I Bugarsku I nagrade su Fantasticne
Sve informacije se mogu videti ovde
http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
Ako neko mzoe taj tekst prevesti na bugarski pa d apodelimo sire neka se javi na nagradnaigravolimo@gmail.com
Hvala na prostoru.Pozdrav s asuncanog Novog Zelanda
Hvala, Dzoli!
ИзтриванеЗаинтригува ме с тази рецепта, Зори. С кокосова мляко и без масло. Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави : )
... кокосовО, разбира се.
ИзтриванеПоздрави и за теб, Диди!
ИзтриванеУсещам сякаш вълшебния му аромат, Зори! Неустоим е, мила! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка топла и пожелание за прекрасни дни!
Ирма, благодаря!
ИзтриванеПерфектен! :)
ОтговорИзтриванеЕви :*
ИзтриванеЕх, Зори, нямам търпение да пробвам този вариант, добре че остава малко до Великден!
ОтговорИзтриванемалко остава, Игличе, наистина :)
ИзтриванеСтрахотна си,Зори-как ти хрумна....
ОтговорИзтриване:) проба грешка, нали знаеш, Живе :)
ИзтриванеИ година по-късно...
ОтговорИзтриванеЗори, много благодаря, за страхотната идея на козуначено-кокосов вкус - при мен вариант на руло...
Честито Възкресение Христово, с пожелание за здраве, мир, любов и благоденствие...