вторник, 1 април 2014 г.

Козунак Рафаело


Рафаело заради кокоса, бадемите и белия шоколад. Иначе си е чиста проба кулинарен експеримент с противоречив резултат. Противоречив заради липсата ми на опит в работата с бял шоколад, който почти се карамелизира в плънката. Не беше особено красиво, но пък колко беше вкусно ;-)



И необходимите продукти са:
1 кг. бяло брашно /евентуално може да е необходимо още малко за доомесване/
1 кубче свежа мая
4 яйца
щипка сол
ванилия
50-80 мл. растителна мазнина – слънчогледово олио
1 консерва кокосово мляко 82% - 400 мл.
150 гр.захар
50 мл. хладка вода

За плънката използвах:
100 гр. бял шоколад
голяма шепа едро нярязани бадеми
кокосови стърготини



Натрошете маята и залейте с водата и една супена лъжица захар, покрийте и оставете на топло място да шупне.
Разбийте три яйца и един белтък със захарта и ванилията. Пресейте брашното, смесете със солта. Направете кладенче в него, излейте яйчната смес, кокосовото мляко, после и маята. Омесете тесто. В случая тестото е замесено в хлебопекарна на програма тесто – 1.5 часа, от които 30 минути месене и един час втасване. В процеса на месене на мали части добавете мазнината. След като тестото втаса разделете на 4 фитила, всеки от които разточете и напълнете с плънката, наплетете и оформете по желание.



Ако тестото е замесено и втасано в хлебопекарна няма нужда от второ втасване. Намажете с останалия жълтък и наръсете със захар.
Аз загрявам фурната на 50 градуса и след като сложа тавата в нея включвам на 180-200 градуса и пека до готовност, обикновено се налага да покривам с фолио, за да не загори от горната страна.

Други козуначени рецепти в блога:





36 коментара:

  1. Чудесен е, Зори!
    И изцяло с растителни мазнини :)
    Белият шоколад всъщност не е шоколад, а само какаово масло,
    без суха маса.
    И затова може би стапянето му е по-различно.
    И аз нямам опит с него, защото не е моя тип ;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) да, само с растителни и си е с конци :) Исках да повторя вкуса на бонбоните "Рафаело" и за това сложих бял шоко :) там където плънката се беше паднала да е най-долу и най-близо до тавата беше станало просто върховно :) иначе тестото с кокосово мляко е страхотно :)
      Целувки от мен!

      Изтриване
  2. Я, Зори! Какво пък е това прекрасно чудо? Великолепен изглежда козунака, пак ти е хрумната страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, разкошен е и точно по мой вкус! Ще си запазя една консервичка кокосово мляко точно за този козунак. Грабна ми ума. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебство си приготвила и показала, Зори -
    много красиво оплетен и златисто опечен, ароматен и неустоимо апетитен...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори,нямай съмнение,че ще го хапнем и у нас,прекрасна идея за кокосовото мляко,а за аромата няма спор,че ще е божествен!Благодаря за великолепната рецепта!Много майсторско сплитане,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Благодаря и за това че го направи!

      Изтриване
  6. Зори, чудесен козунак! Кокосовото мляко прави наистина много нежни тестата и кремовете, където се използва.
    Не си написала какъв шоколад си из ползвала. Обикновено в белия освен какаово масло и доста други неща, има захар и сухо мляко, вероятно те са се карамелизирали при дългото печене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, използвах бял шоколад, който принципно харесвам, с богат и плътен вкус, продава се в Лидл в разфасовки по 200 грама. Принципно знам, че не е много благодатен за термична обработка, за това казвам че си беше експеримент :)
      Благодаря за коментара.

      Изтриване
  7. Страхотен козунак, Зори! Чудесно запечена коричка и пухкав :) представям си с кокоса какъ приятен аромат ще има :) И майсторска оплетка, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Парченце и за мен, не може да не го опитам, Зори! Много ароматен, много вкусен, красив и интересен козунак. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз си представям освен неговия аромат и този в къщата... Всичко е ухаело божествено, нали? :)
    Прекрасен е, Зори прекрасен!
    Аз вчера тъкмо вмъкнах един стар козунак в сладкиш с крем, ама друго си е да бъде домашен. Още не мога да се наканя да замеся домашен козунак...
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Признавам, така беше :)
      Гери, не се чуди, опитай :) няма да съжаляваш :)

      Изтриване
  10. Абе, аз в снимките не виждам никакво противоречие- напротив затвърждават усещането ми за страхотност!;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихих :) може ли козунак да не е страхотен :)

      Изтриване
  11. Великолепен резултат! И аз не виждам нищо противоречиво! Сигурна съм, че е много ароматен! Ще се пробва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименаприл 03, 2014

    Fantatsican je.Fotke su super tkaodje

    Nego ako mogu d aobavestim tvoje citaoce d aje pocela na mom blogu www.dzolistic.blogspot.com Nagradna igra
    mali Kuvari,Veliki Majstori za svu decu Balkana ,znaci I Bugarsku I nagrade su Fantasticne
    Sve informacije se mogu videti ovde
    http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
    Ako neko mzoe taj tekst prevesti na bugarski pa d apodelimo sire neka se javi na nagradnaigravolimo@gmail.com
    Hvala na prostoru.Pozdrav s asuncanog Novog Zelanda

    ОтговорИзтриване
  13. Заинтригува ме с тази рецепта, Зори. С кокосова мляко и без масло. Ще пробвам!
    Поздрави : )

    ОтговорИзтриване
  14. Усещам сякаш вълшебния му аромат, Зори! Неустоим е, мила! Поздравления! :)
    Прегръдка топла и пожелание за прекрасни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, Зори, нямам търпение да пробвам този вариант, добре че остава малко до Великден!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна си,Зори-как ти хрумна....

    ОтговорИзтриване
  17. И година по-късно...
    Зори, много благодаря, за страхотната идея на козуначено-кокосов вкус - при мен вариант на руло...
    Честито Възкресение Христово, с пожелание за здраве, мир, любов и благоденствие...

    ОтговорИзтриване