неделя, 1 февруари 2015 г.

Сладкиш с полента и сини сливи


Много сполучлива комбинация. Препоръчвам :-)

Необходимите продукти:

2 яйца размер М
3/4 ч.ч. захар
2 с.л. вода
2 с.л. растително олио
2/3 ч.ч. брашно тип 500
1/3 ч.ч. полента
1/2 капсула ванилия
шепа кокосови стърготини
масло
10-15 бр. сини сливи

/мерителната чаша е от 200 мл./

Яйцата  разбийте с миксер заедно със захарта до побеляване и утрояване на обема. След това добавете водата, растителното олио и ванилията и отново разбъркайте добре. Прибавете брашното и полентата и с шпатула хомогенизирайте внимателно.
Сините сливи почистете от костилките и разполовете.  Тавичка с диаметър 26 см намажете добре с масло и върху него внимателно разпределете кокосовите стърготини. Над стърготините подредете сините сливи със срязаната част към дъното на тавичката и излейте яйчно-брашнената смес върху тях. 
Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност. Готовия сладкиш обърнете върху равна чиния десетина минути след като сте го извадили от фурната.

25 коментара:

  1. Интересна рецепта! Звучи много вкусно и си я добавям в списъка за правене ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта! Звучи много вкусно и си я добавям в списъка за правене ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Дори не мога да си представя вкуса му. Но определено ме завладя;)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз като Мъхчето не си го представям, защото не си падам по полента :)
    Но е неустоим!
    Прегръдки, Зори1

    ОтговорИзтриване
  5. Щом хората си хапват качамак с течен шоколад или пък някакво сладко, защо да няма и сладкиш с царевично брашно? Изглежда прекрасно! И аз като един фен на качамака веднага ще си запазя рецептата за проба, Зори, благодаря, че сподели! Изглежда повече от прекрасно. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще се радвам, ако ти хареса, Гери :)

      Изтриване
  6. Зори,
    чудесен е сладкиша.Правила съм подобен, но в солен вариант.Много ми хареса комбинацията на сливи и кокос в съчетание с полента.Записвам си веднага рецептата, за да я изпробвам.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Ама и аз къде го проспах... Чудесен е, Зори!

    ОтговорИзтриване
  8. Искам едно голямо парче.... Голяма прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. И аз като Еви бих си отрязала голямо парче,страхотен сладкиш,Зори!Хубав февруари!

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам полента и вкусотиите с нея - разкошно предложение, Зори!

    ОтговорИзтриване
  11. Хареса ми сладкиша, обаче снимката с розите и памука ме грабнаха! вълшебство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз също харесвам полентата, както в солен вариант, така и в сладък. Така че това предложение определено много ми допада!
    Поздрави, Зори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Не искам да пропусна този разкошен сладкиш! Много ми е италиански, което значи и любим :)
    Красиви снимки!
    Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване