неделя, 25 януари 2015 г.

Кисело зеле с месо на фурна

Истината за мен е, че не обичам да се застоявам прекалено дълго в кухнята и всякакви рецепти за лесни и вкусни ястия са ми любими. Фаворитът ми е фурната и готвенето в глинен съд, особено през зимата. 
Киселото зеле, за да бъде максимално полезно, трябва да се консумира необработено топлинно. Но как да устоя на комбинацията зеле с месце :-)



Нужните продукти:
1 кисела зелка - средно голяма
1 глава кромид лук
2 стръка праз
2 големи скилидки чесън
1 морков
300 мл.домашна доматена салца
зехтин
чубрица
1 ч.л. сладък червен пипер
1-2 сухи чушки
1 пуешко бутче
200-300 грама свинско месо /при мен бонфиле/

Пуешкото /цялото бутче/ и свинското месо /нарязано на парчета/ сварете за десетина минути във вода. Зелката нарежете на дребно. Наситнете и двата вида лук и моркова, добавете към зелето. Подправете с чубрицата и хубаво разбъркайте, добавете и доматите и червения пипер. 
В голям гювеч с капак сложете най-долу цялото пуешко бутче, покрийте изцяло със зелевата смес, добавете парчетата свинско, смачканите скилидки чесън и целите сухи чушки. Полейте със зехтин /количеството е според предочитанията ви/, затворете капака и печете на 150 градуса до готовност.

16 коментара:

  1. Обичам кисело зеле с месце :)
    Хубава неделя, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. кисело зеле и сняг :) Мечта, Зори, тук нямаме сняг тази зима :)
    А зелето е много апетитно :)
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, снимката е от края на декември :) днес също вали почти цял ден, но е доста меко и се топи :)
      Хубава и на теб!

      Изтриване
  3. Особено пък приготвено в гювеч! Мечта!
    Успешна нова седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    такива ястия приготвям вечер като оставям да се пекат на слаба степен на фурната цяла нощ.Използвам нощната енергия и ястията стават много вкусни в глинен съд.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Няма как да устоя на тази класика, Зори! Приказка си сътворила! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, не съм слагала чесън и домат на кисело зеле, но пък не пречи да пробвам, нали:)

    ОтговорИзтриване
  7. Любимо! И от вчера е на траезата;)

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна класика, Зори - много вкусно и апетитно...
    Впечатляващо красива зимна снимка,
    поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Рецептата с това кисело зелен ми идва точно навреме. Имаме цял един бидон пълен с кисело зеле и тази зима почти не сме хапвали от него, което е доста странно.Вече е време да изпека малко с месо.Тук ни предлагате страхотна рецепта, малко по различна от тази, която приготвям в дома си и се надявам, че всички ще я харесат.Единствено ми е трудно изпичането, все се чудя кога е готово месото.С този чесън ще стане доста приятно за хапване.Интересно ми е какъв десерт бихте ми предложили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. надявам се да Ви хареса :)
      след това ястие, особено с вече затоплящите се температури, лично аз не бих препоръчала десерт :)

      Изтриване