сряда, 28 юни 2017 г.

Делфините от Амбракийския залив


Амбракийският залив е свързан с Йонийско море с канал между градовете Превеза и Актио, широк едва 700 м. Това и факта, че в него се вливат две реки - Арта и Лурос, правят водата в него по-слабо солена и по-топла, съответно богата на планктон, а от там и на риба. 


В залива и на многобройните му острови се срещат много видове птици, сред които и далматинския пеликан, костенурки. А във водата живеят около 150 делфина :-)


При делфините ще ви заведат Eco-cruising. С много любов и внимание към тези вълшебни същества Василис, Василис и Венетиа ще ви преведат през водите на залива. Капитан Василис ще ви разкаже за навиците им на ловуване, за това как се промъкват покрай рибните ферми за фастфуд, че могат да задържат дъха си 15 минути и когато не искат да ги гледаме се потапят и чакат да си тръгнем.



Делфините са големи любопитковци, капитанът изключва двигателя на корабчето, когато са наблизо и те сами идват да проверят по каква работа сме дошли. Плуват заедно с лодката, минават отпред като водачи и изскачат целите във водните струи зад нея. 


Нямам много снимки от този ден, нито пък имам много думи с които да разкажа изживяното. Възхитена съм и от работата на екипа, който организира круизите. Малко пътници, само с предварителна резервация. С внимание към всеки. Малко преди да се отправим към едно заливче за почивка капитанът покани всяко едно дете на руля и му даде шапката си. Можете да прочетете отзивите за Eco-Cruising в TripAdvisor, и моят е там - с максимална оценка :-)

4 коментара:

  1. Чудесни кадри и клипче Зори.Делфините са много интелигентни и красиви животни, благодаря,че ги показа, толкова са изящни.
    Весело и прохладно лято и честити православни празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Много вълнуващо...,
    красиви снимки и вълшебно изживяване, Зори!
    Благодаря за страхотната емоция, поздрави и прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно, вълнуващо и красиво! Благодаря ти, че сподели, Зори! Отида ли в тази посока несъмнено ще осъществя и тази своя мечта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване